Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Erop uit 9 juli 2014

5 levenslessen die mijn zoontje leert van het WK in Brasil

Wat is er nou leuker dan het WK kijken in de kroeg met je vrienden? Had het me vier jaar geleden gevraagd en ik zou zeggen ‘niks’. Nu weet ik wel beter. Er is niets beters dan het WK kijken met je 6-jarige aan voetbal verslaafde zoontje. Die en passant ook nog eens flink wat levenslessen van het Braziliaanse spektakel meepikt.

Elke vier jaar slaat de oranjekoorts flink toe bij ons in huis. Naast het nodige aan oranje spul, accessoires, vlaggen en bittergarnituur is er dit WK een heel nieuw genre aan toegevoegd. De officiële WK bal, diverse officiële tenues van de coolste teams, de HEMA Onesie maat 122, een vuistdik Panini plaatjes boek met onder andere de gouden Neymar, zilveren Messi, Gewone Robben en het duo van Persie-Robben dat beweegt als je het kaartje heen en weer draait. Nog maar niet te spreken van de ruildagen op school, een Playmobil voetbalspel en als kers op de taart een voetbaltafel voor de verjaardag van mijn oudste. Alles draait om voetbal dezer dagen en I love it!

Hij zit er helemaal in, meer haast nog dan zijn vader en bij elke wedstrijd wordt er grondig geanalyseerd, gecommentariseerd (‘mama, dat was een schwalbe van Robben, maar dat geeft niet’) gejuicht en boegeroepen en meegeleefd met de vertrekkende teams.

Wat ik nooit had verwacht is dat mijn zoontje en passant nog even wat wijze levenslessen meepikt waar hij voor altijd wat aan heeft. Hier komen er een paar:

1. It aint over…

Het spel is pas gespeeld als de laatste seconde geweest is en er gefloten wordt. Denk maar terug aan de wedstrijd Nederland – Mexico. Wie had er nog vertrouwen in de winst in de 87ste minuut? Pas toen Wesley er ‘m op 88 inknalde kon de oranje wereld weer ademhalen. Zoonlief rende naar zijn Panini boek om trots zijn Sneijder kaartje te tonen. Of wat te denken van de wedstrijd US tegen Portugal waarbij de laatste scoorde in de laatste 30 seconden. Mijn zoontje weet nu als geen ander dat je moet doorvechten tot het bittere eind. It aint over till the fat lady sings…

2. Heb vertrouwen in jezelf (ook als anderen dat niet hebben)

Wie had er gedacht dat Nederland het verder zou schoppen dan de eerste ronde, laat staan nu in de halve finale staat? Van experts tot de kassadame bij de buurtsuper. Niemand had er vertrouwen in. Te jong team, geen power, die gekke van Gaal. En daar staat hij nu Louis van Geniaal. Kom ik bij de volgende aan:

3. Heb een plan (in het leven)

Met een plan kun je het heel ver schoppen. Zeker, een dosis geluk draagt bij aan winst, voorspoed en een positieve uitkomst, maar met een plan schop je het een stuk verder. Nationale en Internationale media roemen Louitje en de creatievelingen (amateur en professioneel) op social media trekken alle grappen en grollen uit de kast om het te benadrukken

4. Doe waar je goed in bent (dan kom je boven drijven)

Moet ik het nog uitleggen? T.I.M. K.R.U.L. aka de penaltystopper. Combineer een man met een plan en een expert met elkaar en je krijgt de winst op Costa Rica. Nederland is slecht in penalties kreeg ik te horen. Nog nooit won een team met het nadeel van als tweede mogen schieten een wk match riep een ander. Maar Louis, de man met het plan, zette Tim Krul in die deed waar hij goed in was…

5. Wat maakt ons sterk? Teamwerk!

Hoe goed je ook bent, of je nu Neymar, Ronaldo of Robben heet. Als het team niet samenwerkt of de ego’s te groot zijn is de kans klein dat je tot grote hoogten stijgt. Nederland wordt momenteel geroemd om zijn krachtige teamspirit. Ook onderdeel van het plan van Louis by the way, maar het werkt. Robben ‘gaf’ Huntelaar het podium voor winst op Mexico. Sowieso hebben teams als Colombia, Costa Rica en Chili met hun teamgeest de wereld verbaasd door tegenover favorieten te staan en daarvan te winnen.

Dus kijk je vanavond de wedstrijd samen met je kind(eren), neem van mij aan dat ze enkele levenslessen een stuk sneller van je aannemen als het via voetbal wordt verteld. Prettige wedstrijd!

Reageer op artikel:
5 levenslessen die mijn zoontje leert van het WK in Brasil
Sluiten