5 manieren om bedplassen te voorkomen
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.famme.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F11%2Fannie-spratt-Y9QnUrj-gus-unsplash-16.28.18-3.jpg)
Iedere ouder krijgt er mee te maken: bedplassen. Kleine kinderen plassen vaak nog een tijdje na het zindelijk worden in hun bed. Dit is niet erg. Wij geven tips voor 5 manieren om bedplassen te voorkomen.
Bedplassen komt helaas regelmatig voor bij kleine kinderen. Veel kinderen plassen soms nog in bed nadat ze zindelijk zijn geworden. Er is geen reden om je hier zorgen over te maken. Pas als je kind na de leeftijd van 6 jaar nog regelmatig in bed plast, is het zaak om hier de huisarts over in te lichten.
Het regelmatige bedplassen kan namelijk een specifieke oorzaak hebben. De 4 meest voorkomende oorzaken lees je hier.
5 manieren om bedplassen te voorkomen
1. Timing en plaspauzes
Als je kind regelmatig in bed of broek plast, is het belangrijk om duidelijke plaspauzes te integreren in je dagelijkse routine. Laat je kind vlak voor en direct na het slapen plassen, net zoals vlak na maaltijden. Zorg ervoor dat je je kind overdag minstens elke 3 uur herinnert om naar het toilet te gaan.
Soms willen kinderen niet plassen, omdat ze te druk zijn met spelen en bang zijn iets te missen. Maak ze duidelijk dat activiteiten gewoon op ze wachten als ze op het toilet zitten, en dat ze daarna direct door kunnen spelen.
2. Neem hun dieet onder de loep
Er zijn bepaalde voedingsmiddelen die stress teweeg kunnen brengen op de darmen. Denk aan drankjes met caffeïne, vet en pittig eten, en voedsel met hoge doseringen koolhydraten en suiker. Zorg ervoor dat je kind genoeg groente en fruit binnenkrijgt, en veel water of fruitsap zonder toegevoegde suikers drinkt.
Timing is ook belangrijk. Veel kinderen vinden het heerlijk om ‘s avonds laat nog een glaasje ‘prik’ te drinken, of misschien nog een flesje met warme melk of sap. Dat is echter niet verstandig, als je ongelukjes in bed wilt voorkomen.
Probeer je kind een uur voordat het gaat slapen niets meer te laten drinken.
3. Maak een beloningssysteem
Een kind moet nooit gestraft worden als het in bed plast. De kans is groot dat je kind dit nog vervelender vindt dan jij. Maar belonen wanneer het goed gaat, kan wel. Maak bijvoorbeeld samen een kalender of geef je kind een mooie sticker voor elke nacht dat het niet in bed geplast heeft. Als dit een aantal dagen achter elkaar goed gaat, kan je bijvoorbeeld samen iets leuks gaan doen, zodat je kind iets heeft om naar uit te kijken.
4. Vraag om hulp
Als je kind nog regelmatig in bed of in z’n broek plast, is het verstandig om hier ook juffen, grootouders en andere familie van op de hoogte te brengen. Vooral als je kind wel eens uit logeren gaat of langere periodes van tijd met andere mensen doorbrengt. Zorg ervoor dat andere mensen je kind op dezelfde positieve manier stimuleren en bepaalde voorzorgsmaatregelen nemen.
5. Bereid je voor
Ongelukjes zullen blijven gebeuren. Wel steeds minder, of steeds langere periodes niet. Wees dus voorbereid, zodat áls er een ongelukje gebeurt, dit niet het einde van de wereld is. Leg een dikke molton op het matras, geef je kind een extra setje kleding mee als het uit logeren gaat en zorg dat je altijd een reinigende lotion voor je handen mee hebt, en reinigende doekjes.
Geloof ons, het wordt vanzelf beter!
Lees ook: Extra manieren om bedplassen te voorkomen