Redactie
Redactie Kids 25 jul 2014

Voed jij wel een aardig kind op?

Niemand heeft gezegd dat opvoeden appeltje-eitje is. Het is aftasten geblazen. En breng je je kind(eren) wel structureel waarden en normen bij? Zo makkelijk is het niet, wel belangrijk.

Richard Weissbourd is het brein achter het Making Caring Common project dat ouders helpt om de aardige kanten van je kind te ontwikkelen. In het Engels is daar een allesomvattend begrip voor: kind. We hebben het hier niet over iemand die door alles en iedereen aardig gevonden willen worden, maar over moraal. Manieren bijbrengen, dat is waar het nog wel eens aan schort in de opvoeding. Zie hier vijf strategieën die voor een zorgzaam, respectvol en verantwoordelijk karakter zorgen:

1. Geef je kinderen mee dat ze ook aan anderen denken

Prestatie en geluk zijn belangrijke factoren in het leven, maar leer vooral dat ze niet alleen zijn. Leer je kind opkomen voor een kind dat wordt gepest of zet ze op een teamsport. Een kind moet leren dat-ie niet alleen maar kan doen wat hem of haar gelukkig maakt, maar respectvol moet omgaan met situaties en anderen om zich heen.

2. Leer je kind zorgzaam en ook dankbaar te zijn

Een kind leert al vroeg dat het speelgoed niet alleen voor hem is of dat een vriendje ook best een stukje appel mag. Gul zijn is belangrijk, maar behulpzaamheid evengoed. Laat tafeldekken een routine worden of maak het vanzelfsprekend dat je kind zijn vriendje helpt met huiswerk maken. Daartegenover staat dat je kind evengoed dankbaarheid zou moeten tonen als hij of zij geholpen wordt.

3. Kijk verder dan je neus lang is

Niet alleen is het belangrijk dat je kind respect toont en behulpzaam is tegenover vrienden en familie, maar ook tegen dat nieuwe klasgenootje, bijvoorbeeld. Laat ‘m nadenken over wat het betekent voor teamgenoten als-ie stopt met een teamsport. Of dat er met kinderen uit een ander land ook heus wel ‘te praten’ valt. Kinderen zijn hard en zeggen direct wat ze denken, dus breng ze bij dat ieder kind -van wat voor komaf dan ook- gelijk is.

4. Verandering begint bij jezelf

Kinderen zien hun ouders als rolmodel. Ze kijken hoe jij het doet en kopiëren het gedrag. Zit jij in dilemma over het feit dat je je vervelende schoonzus moet uitnodigen, dan kijken je kinderen hoe je dit gaat oplossen. Het belangrijkste is dat we handelen naar gezond verstand. Luisteren naar ons gevoel, maar bovenal tot eerlijke compromissen komen. En dat we weleens een fout maken… Daar leren we van. Zo ook je kinderen.

5. Help je kinderen om te gaan met negatieve gevoelens

Opkomen voor anderen, willen delen, maar eigenlijk niet en behulpzaam zijn terwijl je kind is uitgeput, levert gekke gevoelens op. Boosheid, schaamte en jaloezie zijn vaak de boosdoeners. Laat je kind deze gevoelens omschrijven in termen van dieren. Bijvoorbeeld ‘schaamte’ is een ‘boze leeuw’. Als deze ‘boze leeuw’ op het toneel verschijnt, vraag ‘m dan om weg te gaan door ‘m te laten slapen. Het negatieve gevoel zal langzaam verdwijnen.

Wistje-datje

Maar liefst 80% van de ouders uit het MCC-onderzoek waren meer bezig met de prestaties en het geluksniveau van hun kind, dan met hun sociale kanten zoals maatschappelijke betrokkenheid. Dit percentage is nogal hoog, vinden wij. Hoe denken jullie hierover? Wij zijn benieuwd naar je mening.

Interessant artikel? Dan wil je het stuk over dankbaarheid misschien ook wel lezen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Voed jij wel een aardig kind op?
Sluiten