Inga Stoit
Inga Stoit Mind 3 jan 2019
Leestijd: 2 minuten

Deze 5 moeders vertellen over hun eerste jaar als moeder

Als je je eerste kindje verwacht weet je nooit wat je te wachten staat. Je kunt je bedenken dat je het drukker dan ooit gaat krijgen en dat je leven er heel anders uit gaat zien, maar toch – de verandering is groots.

Deze 5 moeders vertellen over hun eerste jaar als moeder:

Anne: ‘Je eigen leven is voorbij. Dit klinkt misschien een beetje cru want ik houd van mijn leven zoals het nu is. Maar moeders die nog een ‘eigen bestaan’ hebben krijgen vast hulp van een fancy nanny. Mijn vriend en ik kunnen dat allemaal niet betalen, dus voor ons is het hart zwoegen. Maar ik kan je verzekeren: dit is het allermooiste wat ons ooit is overkomen. Dus maak je vooral geen zorgen en geniet van je nieuwe leven!’

Susan: ‘Wat ik vooral geleerd heb is hulp te aanvaarden. Ik wilde alles zelf doen. Eerlijk gezegd had ik zelfs moeite met het feit dat mijn partner ook zo nu en dan wat wilde doen. Het is niet dat ik hem niet vertrouwde met ons kind, maar ik dacht het allemaal zelf net even wat beter te kunnen. Eindstand: ik raakte oververmoeid. Dus ik zou vooral zeggen: aanvaard hulp van buitenaf en laat je perfectie varen.’

Dit zijn de 20 leugens die iedereen wel eens vertelt

Manouk: ‘Accepteer dat je lichaam nooit meer hetzelfde zal zijn. In het begin had ik het hier heel moeilijk mee. Ik probeerde heel gezond te eten en te sporten wanneer er vrije gaatjes in mijn agenda waren, maar mijn lichaam werkte niet mee. Dit was best even een struggle voor mij. Maar wanneer ik naar mijn meisje kijk laat ik die negatieve gedachtes al snel gaan. Zij is mijn leven en dat heb ik goed gedaan.’

Sara: ‘Ik sloot me aan bij een mama Facebook groep en dat heeft me zo goed gedaan! Het is zo fijn om je onzekerheden te delen met moeders die precies hetzelfde ervaren. Ik was in het begin zo onzeker over mezelf als moeder. Door te praten met de andere moeders kreeg ik meer zelfvertrouwen. Durf vooral te vragen, niks is te gek – zo bleek ook bij mij maar weer.’

Gertje: ‘Mijn vriend en ik hebben veel geld opzij gezet toen we wisten dat ik zwanger was. Maar dat een kindje zoveel geld zou kosten hadden we van te voren nooit kunnen bedenken. Het heeft ons geleerd dat liefde ons alles waard is, maar wij zijn helaas niet in staat om allerlei chique cadeautjes voor ons kind aan te schaffen. Hopelijk wordt ons loon beter en lukt dit ons ooit wel.’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme