Redactie
Redactie Mind 3 mrt 2015

5 problemen van mensen die een kei zijn in overpeinzen

Overpeizen, overdenken, wikken en wegen; allemaal synoniemen voor hetzelfde fenomeen. Het fenomeen waar menig persoon mee dealt, maar wat verschrikkelijk irritant is. Overpeinzen leidt tot zo ver je hersenen kraken, dat je problemen creëert die er helemaal niet zijn en die waarschijnlijk ook nooit zullen plaatsvinden.

Toch doen veel mensen het. Het is een manier om controle uit te oefenen op situaties waar je geen controle over uit kúnt oefenen. Of om op het ergste voorbereid te zijn. Zo valt de realiteit altijd mee. Zonde van je energie, want als we allemaal in die glazen bol kunnen kijken, dan wordt het leven ook zo voorspelbaar… Toch herkennen alle mensen die een kei zijn in overpeinzen de onderstaande problemen. Herken jij jezelf hierin?

1. Soms verlies je jezelf in een weerwar van eventuele problemen

Overanalyseren is zó vermoeiend. En denk vooral niet dat je daardoor op alles bent voorbereid, want het leven is zo onvoorspelbaar als wat. Mocht er toch iets ‘mis’ gaan, dan merk je dat wel op het moment zelf. Kost je alleen maar energie als je al weken van tevoren loopt te tobben. Niet doen!

2. Je hebt altijd mensen nodig die zeggen: ‘Maak je nou niet zo druk, lieverd’

Want dat geeft mensen die overpeinzen ‘rust’. Je wil horen dat het allemaal wel goed komt, dat je niet van een mug een olifant moet maken en dat hetgeen waar je je druk om maakt echt niets voorstelt. Het geeft je negatieve gedachten een positieve wending en alleen zo kun je relativeren. Anders blijf je hangen in punt 1.

3. Je creëert conversaties met anderen die nooit zullen plaatsvinden

Vooral ‘s nachts, wanneer we niet kunnen slapen. Je gaat ‘in discussie’ met je baas, met je vriendin waar je je al maanden aan ergert of met de persoon uit een toekomstige situatie. Wellicht doe je dit om je voor te bereiden op het gesprek, maar nogmaals, dit heeft geen zin. Neem het leven zoals het komt en vertrouw op je eigen kunnen. Zo weet je op het moment zelf precies wat je moet zeggen.

4. Je hoofd blijft maar malen ‘s nachts

Grrr… Nu ben je er met drie koppen koffie wel weer de volgende dag, maar dat gezucht en gedraai vannacht was echt nergens voor nodig. Daarbij word je er niet per se knapper van wakker. Let it go

5. Je omgeving bestempelt je nog weleens als ‘lastig’

Want jij ziet overal beren op de weg en laat je leven beïnvloeden door het overpeinzen. Zo gaat het je allemaal niet snel genoeg en denk je alweer aan wat er ‘in de toekomst’ kan gebeuren. Waarschijnlijk ben je een streber en leef je continu in de toekomst, maar probeer te leven in het nu en neem de dag zoals-ie komt. Wat gebeurt, gebeurt en we moeten beseffen dat we niet altijd controle kunnen uitoefenen over ons leven. Laat al die negatieve ‘wat als’-en gaan en focus je op je doel. Schrijf uit wat je wil en ga dáár voor. Laat je niet misleiden en stick to your plan. Alleen zo krijg je echt wat je wil.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
5 problemen van mensen die een kei zijn in overpeinzen
Sluiten