Nienke Magnin
Nienke Magnin Kids 3 feb 2017

5 reden waarom het goed (VOOR JOU) is om mee te helpen op school

De column ‘Luizenmoeder? Mij niet gezien’ van moeder Hanneke, die niet mee wil helpen op de school van haar kinderen, maakte afgelopen week veel los op social media. Persoonlijk vind ik het haar goed recht. Als zij haar redenen heeft, dan is dat natuurlijk prima. Alleen zie ik het toch even anders dan zij.

Maar mocht je nu haar column hebben gelezen en hebben gedacht; ‘ja, maar ho eens even, het wordt toch ook van mij verwacht? Het kost mij toch ook kostbare tijd? En als zij het niet doet, waarom doe ik het dan eigenlijk nog?’ Dan heb ik hieronder vijf redenen waarom je het vooral zou moeten blijven doen. De school blij, jij blij en jouw kind blij.

1. Je leert meer over je kind

Betrokken zijn op de school van je kinderen kan je helpen meer te leren over je kind. Je begrijpt beter waarmee ze bezig zijn, je leert de klasgenoten van je kind beter kennen en je ziet hoe jouw kind zich temidden van hen beweegt. Weet je dus eindelijk wie Marietje is, op wie je zoon al weken heimelijk verliefd is en kan je vlug even aan Jantje vragen wat hij het liefste voor zijn verjaardag wil.

2. Je hebt informeel contact met de juf of meester

Tijdens de luizencontrole bespreek je misschien niet ook even de leerprestaties van je kind, maar toch geeft jouw aanwezigheid op school een kans om op een niet opdringerige manier contact te hebben met de juf of meester. Wat weer waardevolle feedback en informatie over jouw kind kan opleveren en bovendien geeft het je de kans vragen te stellen, die je anders alleen tijdens de ouderavond stelt (en altijd vergeet te stellen).

3. Je legt contact met andere ouders

Zeker in de begintijd op school is het lastig navigeren tussen alle nieuwe indrukken, nieuwe verplichtingen en nieuwe sociale contacten. Wat wordt er van je verwacht? Vindt jouw kind het wel leuk? Vinden andere kinderen jouw kind wel leuk? Hoe fijn is het dan om snel een paar moeders of vaders te leren kennen, die jouw ervaringen en onzekerheden delen of die je juist duidelijkheid kunnen bieden, omdat ze met vier kinderen op dezelfde school ervaringsdeskundigen zijn. Vriend-schappen voor het leven kunnen in een dag worden gesmeed en dat helpt niet alleen jou, maar ook je kind in het vormen van vriendschappen. Bijvoorbeeld met de leuke zoon van je collegaatje leesmoeder of met de dochter van die zo gezellige overblijfmoeder.

LEES OOK: Van schoolpleinmoeder naar BFF: zo maak je nieuwe vrienden

4. Het verbetert de relatie met je kind

Het is heel eenvoudig. Als je meer van je kind weet, van wat er in hem omgaat, waarmee hij of zij bezig is, wie zijn of haar vrienden zijn, communiceert dat een stuk makkelijker en communiceren met je kind is nu eenmaal goed. Voor jou en voor je kind. En als jij meer weet, kan je bovendien meer en gerichtere vragen stellen, wat – als het goed is – ook concretere antwoorden oplevert. Mooi meegenomen toch?

5. Je doet weer eens wat anders

Of het ook voor de luizenmoeder geldt, weet ik niet, maar het is verfrissend om eens wat anders dan anders te doen. Om je even los te weken van kantoor en je in te zetten voor iets dat zo belangrijk is in het leven van je kind. Het zal je CV geen boost geven, maar het geeft jou toch minstens een voldaan gevoel.

Kortom; ik zie het positieve van helpen op school echt wel in. Jij ook?

Draai de rollen eens om! Zo krijg je namelijk wel antwoord op de vraag ‘hoe was het op school?’

Reageer op artikel:
5 reden waarom het goed (VOOR JOU) is om mee te helpen op school
Sluiten