Rachelle Weiler
Rachelle Weiler Kids 21 jun 2019

5 redenen waarom betaald vaderschapsverlof in elk land hard nodig is

Vaderschapsverlof is een big deal vandaag de dag. In een maatschappij waar we streven naar gelijkheid tussen man en vrouw, blijft dit onderwerp hopeloos achter.

Vaderschapsverlof na de bevalling is namelijk niet alleen gunstig voor vader en kind, maar ook voor moeders en de directe omgeving. Er kleven ontzettend veel meer voordelen aan vaderschapsverlof waarvan we vinden dat iedereen ze zou moeten weten.

Gelukkig zijn er steeds meer landen die het betaalde vaderschapsverlof goed hebben geregeld. Een overzicht van de verschillen tussen Europese landen vind je hier.

Voordelen van betaald vaderschapsverlof

1. Verlof zorgt voor betere mentale gezondheid van moeders

Uit een onderzoek gedaan in Stanford in 2012 werd er gekeken naar de verandering in de mentale gezondheid van vrouwen in Zweden. Hier kregen vaders in 2012 30 dagen betaald verlof na de geboorte van hun kind. Het bleek dat er sprake was van een daling van 14% in mentale gezondheidsklachten van vrouwen, die daarvoor professionele hulp zochten.

Ook kwam er uit het onderzoek naar voren dat 26% minder vrouwen anti-depressiva of soortgelijke medicijnen voorgeschreven kregen toen de vader de eerste maand thuis kon zijn.

2. Enorme voordelen voor de ontwikkeling van baby’s

Helaas zijn nog steeds veel mensen van mening dat de man in het eerste jaar van de baby een secundaire rol speelt. Uit onderzoek blijkt echter dat niets minder waar is. Door een aanwezige vader blijkt het totale aantal sterfgevallen van jonge baby’s af te nemen.
Baby’s kunnen na 8 weken al het verschil merken tussen hun vader en moeder bij aanrakingen, en door evenveel verzorgd te worden door beide ouders, lijken kindjes zich op latere leeftijd socialer te ontwikkelen.

3. Vaders met betaald vaderschapsverlof doen meer in huis

Uit onderzoek blijkt dat mannen die een periode van tijd betaald vaderschapsverlof hebben gekregen, een evenwichtigere verdeling in het huishouden hebben met hun partner. Dit heeft positieve gevolgen voor de gelijkheid tussen man en vrouw.
Het doel is dat mannen gemiddeld 50 minuten meer onbetaalde klusjes in huis doen. Als dit doel wordt bereikt, zal de kloof tussen mannen en vrouwen in betaald werk sneller gedicht kunnen worden, blijkt uit onderzoek.
Vooralsnog geeft ruim 60% van de vrouwen in Amerika aan dat zij het overgrote deel van het huishouden doen.

Lees ook: Vaders met betaald vaderschapsverlof willen uiteindelijk minder kinderen

4. Vrouwen gaan meer verdienen door betaald vaderschapsverlof

Dit is een enorm belangrijk punt. Als mannen net zoals vrouwen (langer) betaald verlof krijgen, zal de stigmatisering van een zwangere vrouw op de werkvloer langzaam verdwijnen. Hoewel er niet gediscrimineerd mag worden op geslacht, zijn er helaas nog genoeg bedrijven die een zwangerschap van een vrouwelijke werknemer niet kunnen waarderen. Als mannen echter ook betaald verlof krijgen, zouden vrouwen gelijkwaardigere kansen hebben op werk en op een langdurige carrière.
Ook blijkt uit onderzoek dat als mannen langer betaald verlof hebben, de taken rondom het huishouden beter verdeeld zijn en de opvoeding van de kinderen gelijker is verdeeld. Hierdoor zijn vrouwen sneller geneigd om promoties te maken op werk.

5. De werkcultuur verandert voor alle ouders

Zodra beide ouders betaald verlof krijgen na de geboorte van hun kind, zal dat een verandering in werkcultuur als gevolg hebben, zeggen wetenschappers.
82% van de mannen geeft aan anders naar hun carrière te kijken nadat ze een kind hebben gekregen.
Zodra er een baby wordt geboren, heeft dit vaak als gevolg dat ouders op zoek gaan naar een gezondere verhouding tussen werk en vrije tijd. Waar voorheen werk vaak de hoogste prioriteit had, is die plek nu ingenomen door het kind.
Dit zou als gevolg hebben dat er in het algemeen een daling gezien zou kunnen worden in burn-outs en excessief overwerken.

Samenvattend: de effecten van betaald vaderschapsverlof reiken veel verder dan alleen vrije dagen voor de vader. Het lijkt op zowel het kind, de moeder, de onderlinge relatie en verhouding en op de werkgever en werkcultuur een positief effect te hebben.

Lees ook: Geen betaald vaderschapsverlof? Dove lanceert een speciaal fonds voor vaders

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
5 redenen waarom betaald vaderschapsverlof in elk land hard nodig is
Sluiten