Redactie
Redactie Eten 26 sep 2015

5 redenen om dit weekend nog naar een theetuin te gaan

Wil je dit weekend relaxed genieten van heerlijk nazomerweer? Bezoek eens een theetuin! Marlies, ambassadeur van Bijzonder Plekje genoot vorige week met man en kinderen in Theetuin Eemnes.

Terwijl we de auto uitstappen, overvalt me al een vrolijk gevoel van ontspanning. We zien de theetuin, prachtig verscholen in het groen. Het is druk in de tuin, dat had ik in dit jaargetijde niet verwacht. De andere gasten weten wat ik ook snel zal ontdekken: met een warm vest aan zit je heerlijk behaaglijk in het zonnetje.

Idyllische tuin

Zover is het echter nog niet: Berry (12) en Robin (10) stuiven meteen op de dieren af die bij de ingang van de tuin wonen. Twee zwijntjes, wat kippen en cavia’s. Naast hun verblijven is een riante zandbak én een speelhoek, ideaal voor kleinere kinderen. Voor hun ouders staan er royale picknicktafels. We lopen richting het theehuis en zien in de idyllische tuin terrastafeltjes met stoelen verspreid op het grasveld, in afgeschermde hoekjes en in het prieel. Eerder was ik hier met vriendinnen om aan een lange tafel onder de bomen feest te vieren, maar knus en romantisch met z’n tweetjes genieten kan hier óók.

Zoet en hartig eten

Eh.. genieten, waarvan precies? Eerst maar het houten theehuis in om te kijken wat voor lekkers ze hebben! Op de toonbank lonken verrukkelijke taartjes naar me. Cheesecake met witte chocolade, ai! Of ga ik voor de worteltaart? De gewaagde Red Velvet misschien? Dat is een bietjestaart met creamcheese topping; spannend! De rijk belegde broodjes en fantastische salades op het menu doen me ook watertanden. Berry en Robin geven de doorslag: we gaan voor de high tea. Je eigen etagère vol lekkers: dat wil toch iedereen wel?

Rondscharrelende kippen

We krijgen een selectie van hartige en zoete lekkernijen. Courgettesoep, hartige taart, verse aardbeien met slagroom, brownie, cakejes, Rocky Road chocoladebrokken… het is te veel om op te noemen. Maar lekker! Genoeglijk scharrelt er een stel kipjes onder de struiken bij onze tafel. Als we onze thee en hapjes op hebben, struinen ook wij wat rond in de gezellige tuin. Tot slot vermaken we ons in het winkeltje met landelijke sfeerverhogers. (Voor wie van oude serviezen houdt: je kunt hier je hart ophalen!).

Winkel, fietsen, wandelen en varen

Theetuin Eemnes wordt omringd door het prachtige polderlandschap van de Eemvallei en ligt op een knooppunt van verschillende fiets- en wandelroutes. Dat verklaart misschien ook meteen de drukte. Want hoe heerlijk is het om tijdens of na het wandelen lekker neer te ploffen voor een kop thee of koffie met een zalig taartje? Ook als je minder actief bent, is hier genoeg te doen. Zo kun je via de theetuin een sloepje huren om rivier de Eem en het Eemmeer te verkennen.

Herfst en winter

Wij weten het zeker: hier komen we weer. Dat de zomer voorbij is, maakt niets uit. Ook in de herfst ligt de tuin er mooi bij, en zelfs in de winter is het hier een feest. Dan branden buiten de vuurkorven en fakkels en twinkelen overal duizenden lichtjes. Maar zover is het nog lang niet!

Bijzonder Plekje tipt je nog een paar prachtige, sfeervolle theetuinen:

Theetuin en Theeschenkerij ’t Einde, met uitzicht op weilanden en het Waterland.

Theetuin Binnen & Buiten nabij Sleeuwijk en vestingstad Gorinchem.

Theehuis Ik & Mijn moeder, in het koetshuis middenin het Wooldrikpark in Enschede.

Thee heeft heel fijne voordelen. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet >

Reageer op artikel:
5 redenen om dit weekend nog naar een theetuin te gaan
Sluiten