Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Body 4 sep 2014

5 redenen om kinderyoga te doen

Kinderyoga is niet alleen leuk, maar ook heel gezond. Kinderen krijgen veel prikkels te verwerken op een dag. Naar een clubje of een filmpje kijken lijkt ontspanning, maar is het eigenlijk niet. Yoga helpt kinderen zich te ontspannen, zich te concentreren en hun grenzen te leren kennen. Wist je dat 80% van de onverklaarde buikpijn verminderd kan worden met yoga? En dat kinderen die elkaar regelmatig masseren meer waardering ontwikkelen waardoor pestgedrag minder vaak voorkomt?

Bij yoga gaat het om 3 dingen: je lichaam, je geest en je ademhaling. Door oefeningen leer je die drie dingen met elkaar te verbinden. Het helpt om rustig te worden. Niet alleen als je met een oefening bezig bent, maar ook op andere momenten. Bij kinderyoga gaan yogahoudingen hand in hand met spelletjes, meditaties, massages en creatieve oefeningen.

Mocht je vooroordelen hebben over yoga en kinderen dan geven we je 5 redenen om morgen nog te beginnen:

1. Kinderyoga is het planten van een zaadje waar een kind de rest van zijn leven profijt van heeft

Kinderyoga leert kinderen op een speelse manier vertrouwd te maken met hun gevoel en innerlijke belevingswereld. Waardevolle ervaringen die kinderen nog lang met zich meenemen.

2. Meer zelfvertrouwen

Kinderen leren dat ze goed zijn zoals ze zijn. Door de oefeningen en spelletjes worden kinderen zich bewust van hun lichaam, hun ademhaling, hun grenzen en hun kracht. Ze leren samen te werken en zichzelf, maar ook de ander, te accepteren zoals ze zijn.

3. Minder buikpijn

Spanningen gaan bij kinderen vaak in hun lijf zitten; ze krijgen hoofdpijn, buikpijn, slapen slecht in of slecht door, willen niet meer eten of juist heel veel (vooral zoetigheid ). Kinderyoga kan kinderen helpen om meer te ontspannen. Je geeft je hoofd en alle gedachtes daarin een break en gaat lekker met je lijf aan de slag. Je leert ook hoe je ademt en waar je ademt. Zo kun je jezelf aanleren om in spannende momenten je adem rustig te houden en diep door te ademen naar je buik.

4. Betere concentratie

Simpele ademhalingsoefeningen verhogen het concentratievermogen en bevorderen de innerlijke rust. Door oefeningen met aandacht uit te voeren, leren kinderen zich te concentreren. En dat zorgt er ook voor dat ze op school de aandacht er beter bij kunnen houden.

5. Plezier staat voorop

De houdingen en spelletjes dragen leuke namen, kinderen worden op een positieve manier uitgedaagd en – ook heel belangrijk – het is geen wedstrijd. Kinderen worden er blij van en het is ook ontzettend leuk om samen te doen.

Zelf aan de slag?


Je kunt nu natuurlijk naar de plaatselijke yogastudio hollen, maar je kunt ook thuis aan kinderyoga doen. Er is een leuk en praktisch boek verschenen: Relaxklets!, voor ouders en kinderen. Het staat vol yogahoudingen en oefeningen zoals creatieve spelletjes, massages en meditaties aan de hand van een verhaaltje. Stap-voor-stap beschreven en makkelijk uit te voeren. Bij elke oefening staat de leeftijd vermeld: 2+, 4+, 6+ of 8+ en alle oefeningen zijn voorzien van vragen om verder te kletsen met je kind. Een laagdrempelige kennismaking met mindfulness. Relaxklets! is verkrijgbaar bij webwinkel Gezinnig.nl en boekhandels.

Reageer op artikel:
5 redenen om kinderyoga te doen
Sluiten