Rachelle Weiler
Rachelle Weiler Kinderen 30 sep 2019
Leestijd: 2 minuten

5 redenen waarom het goed is om opa’s en oma’s regelmatig op te laten passen

Hoe het komt weten we niet precies, maar er is altijd bijna sprake van een speciale band tussen je kind en zijn opa’s en oma’s.

Soms kost het wat investering van beide kanten, of misschien wonen ze niet om de hoek, maar in bijna alle gevallen kan een goede band met opa en oma positief bijdragen aan de ontwikkeling van je kind. Wij zetten 5 redenen onder elkaar waarom het zowel voor je kind als voor jou ontzettend fijn is als je opa en oma regelmatig tijd met je kind doorbrengen.

1. Grootouders zijn een natuurlijk support-system

Uit een onderzoek van de Universiteit van Oxford blijkt dat kinderen die actief omgaan met hun grootouders en hen regelmatig zien, minder emotionele of gedragsproblemen hebben. Ook lijken ze beter om te kunnen gaan met traumatische gebeurtenissen.

2. Omgaan met meerdere generaties maakt ze sterker

Kinderen die met meerdere generaties in hun familie omgaan, en zich daardoor beter kunnen plaatsen in een lange lijn van nakomelingen, zijn volgens een onderzoek standvastiger en stabieler.

Weten wat grootouders hebben meegemaakt in de oorlog, of dat een van hen in een ander land is geboren, zorgt ervoor dat ze zich beseffen dat ze in deze familie onderdeel zijn van iets groter dan zijzelf.

Waarom er bij oma andere regels gelden dan thuis (en waarom dat helemaal prima is)

3. Je kind gaat flexibeler om met verschillende leeftijden

Het is voor niemand iets om naar uit te kijken: het moment dat je ouder wordt en daardoor misschien wel wordt gediscrimineerd of genegeerd door een jongere generatie.

Uit een onderzoek gedaan in België onder ruim 1000 kinderen tussen 7 en 16 jaar oud, bleek dat kinderen die een sterke band hadden met hun grootouders, zich op een latere leeftijd minder discriminerend opstelden dan kinderen die geen grootouders in hun leven hadden.

Dit zijn de effecten van een hechte band met je grootouders, volgens de wetenschap

4. Minder depressies

Uit een onderzoek gedaan in Boston is gebleken dat kinderen die een goede band onderhouden met hun grootouders, hierdoor op latere leeftijd minder vaak te maken krijgen met depressie.

Dit geldt in zekere mate ook andersom. Door intensief contact te hebben met kleinkinderen, zijn grootouders vaak energieker en creatiever op latere leeftijd.

5. Kinderen laten grootouders langer leven

Ook een zeer belangrijke reden om toch te besluiten je ouders meer bij de opvoeding van je kinderen te betrekken. Uit onderzoek blijkt dat grootouders die regelmatig op hun kleinkinderen passen, gemiddeld 5 jaar langer leven.

Hiermee lijkt de cirkel rond. Kinderen worden door omgang met hun grootouders minder snel depressief, sterker en het geeft ze een groter geheel waar ze onderdeel van zijn. Grootouders worden op hun beurt vaak creatiever en energieker door kleinkinderen, waardoor ze wellicht 5 jaar langer kunnen leven.

Een hecht gezin ontstaat door te beginnen met dit ene ding

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme