Els van Asseldonk
Els van Asseldonk Lifestyle februari 28, 2015

5 redenen om vandaag nog je notitieboek vol te schrijven

Dagelijks in een dagboek of notitieboek schrijven. Misschien heb je er direct zin in, word je al bang bij de gedachte aan de verplichting of heb je geen idee waar je over moet schrijven. Maar, dagelijks schrijven, kan op duizenden manieren en is écht niet moeilijk. Sterker nog: het is hartstikke goed voor je.

Vijf redenen om een vandaag nog aan een dagboek of notitieboek te beginnen:

1. Therapeut en vriend inéén

Daar, op je nachtkastje ligt een potentiële therapeut en beste vriend op je te wachten die 24 uur per dag naar je luistert. Je kunt hem alles vertellen wat je liever niet aan een vriend, vriendin of partner kwijt wil. Door dingen op te schrijven, worden ze minder beladen en leer je je gevoelens beter te begrijpen. Daardoor creëer je ruimte in je hoofd die je weer voor nieuwe dingen kunt gebruiken.

2. Patronen ontdekken

Door iedere dag je gewoonten op te schrijven leer je ontdekken waar je sterktes en zwaktes liggen. Hierdoor krijg je een beter beeld van aan welke eigenschappen jij moet werken om je doelen te bereiken. Je ziet, het staat zwart op wit, welke slechte gewoontes ervoor zorgen dat sommige dingen – persoonlijk en op werkgebied – gewoon niet lukken.

3. Het is super easy

Schrijven is goedkoop, makkelijk en kan wanneer jij het wil.

4. Dromen concreet maken

We houden er allemaal van om weg te dromen. Misschien droom je wel van een B&B in het buitenland of van je eigen winkel? Door die dromen en aspiraties op te schrijven, maak je ze concreter. Een veilige plek waar je ook negatieve gevoelens en teleurstellingen kunt opschrijven die die droom misschien wel in de weg staan.

5. Het boost je creativiteit

Tijdens het schrijven, ben je in dialoog met jezelf. Hierdoor los je problemen op en word je creatief. Door dagelijks te schrijven, maak je niet alleen je hoofd leeg, het zorgt ook voor nieuwe ideeën. Laatst was ik bij de expositie van ontwerper Paul Smith in Hasselt (aanrader!). Ook hij houdt zijn creativiteit gaande door regelmatig dingen, die in hem opkomen, neer te pennen. En hij is niet de enige! Schrijvers als Virginia Woolf en Sylvia Path zweren bij hun dagboeken en notitieboeken voor creativiteit.

Tip: wanneer ga je schrijven? Kies een vast tijdstip. Voordat je gaat slapen, ‘s morgens in de trein of bij je eerste kop koffie? Door een vast moment te kiezen zul je minder snel vergeten om te schrijven.

Is iedere dag je hebben en houden opschrijven je te veel werk?
Er zijn tal van manieren. Je hoeft echt niet direct een heel epos over je leven te schrijven. Je kunt ook een boekje aanleggen met inspirerende quotes of grappige anekdotes uit je leven. Of: koop een one line a day-boekje. Hierin schrijf je iedere dag, vijf jaar lang, één zin op. Uiteindelijk heb je een mooi overzicht van wat je in die periode hebt gedaan. Je hebt ze ook voor mama’s om de eerste vijf jaar van je kind vast te leggen.

Geen idee waar je over moet schrijven?
Wat dacht je van: inspirerende quotes, verhalen, to-do lists, creatieve ideeën, het moederschap, reizen (van plannen tot verslag), dankbaarheid, dagboek, dromen, doelen voor deze week/maand/jaar, recepten, favoriete adresjes, observaties, kladversies van brieven aan speciale mensen (of je ze nu verstuurt of niet), 100 dingen die je leuk vindt, je zorgen óf een mix van alles waar je inspiratie uithaalt!

Dringend toe aan nog meer inspiratie? Lees dan even dit artikel!

Reageer op artikel:
5 redenen om vandaag nog je notitieboek vol te schrijven
Sluiten