Marleen Vos
Marleen Vos Eropuit 15 nov 2014

5 redenen voor een weekendje Friesland

Komen weekendjes Friesland alleen in je op bij mooi zeil-, zwem- of schaatsweer? Famme travel editor Marleen bleef met vriend en baby eens een weekendje aan wal. Vijf Friese verrassingen:

1. Privé kijkdoos in het weiland

In Weidum – vlakbij Leeuwarden – staan deze stoere kubussen te pronken in het weiland van Weidumerhout. De drie luxe hotelkamers met een enorme glaswand zijn zo gebouwd dat je prachtig uitzicht hebt op alles behalve je buren. En ook ’s avonds hoef je het terrein niet te verlaten: in de naastgelegen boerderij, waar je eveneens kunt overnachten, staat de zoon van de eigenaar opvallend goed te kokkerellen met regionale producten.
Weidumerhout.nl

2. Nachtje Harlingen

Harlingen is niet alleen een stuk dichterbij dan gedacht – vijf kwartier van Amsterdam! – de havenstad is ook nog eens een knapperd. Niks geen Den Helder-eske treurigheid, maar prachtige monumentale pandjes aan het water en één van de meest persoonlijke hotels waar ik ooit geweest ben: Hotel Harlingen. In het voormalige gebouw van onder andere de Amsterdamsche Bank en de Waddenvereniging vind je zes gave designkamers (doe mij thuis ook zo’n houten bad!), een gezellige bar(vrouw) als méér dan goed begin van de avond en een met liefde huisgemaakt bio-ontbijt als méér dan goed begin van de dag.
Hotelharlingen.com

Eettip op babyfoon afstand: eetcafé Nooitgedacht. Een knus, kindvriendelijk, smaakvol ingericht voormalig wijnpakhuis waar het ook heel fijn koffiën-met-een-krantje is.
Eetcafenooitgedagt.nl

3. Dagje Dokkum

De meest noordelijke Elfstedenstad en net zo pittoresk als Harlingen, iets dat vooral Belgen en Duitsers alláng schijnen te weten. Ja, Dokkum is relatief toeristisch en de winkelstraat kun je met een gerust hart overslaan als je jeuk krijgt van bekende ketens en draaimolens, maar langs de grachtjes is het heerlijk struinen en shoppen. Nieuwste aanwinst is Artisante. Wij hebben ons tot twee keer toe laten verwennen met pure, huisgemaakte heerlijkheid. Maar heb je haast, verlaat de stad dan in elk geval niet zonder de briljante chocolade cheesecake!
Artisante.nl

Mooie tussenstop onderweg: wandelen door de kweldernatuur met uitzicht op het Wad. Lekker stampen tussen de loslopende koeien en paarden en verder… niks.
Itfryskegea.nl

4. Lokaal Leeuwarden

Eerlijk is eerlijk, Leeuwarden haalt het qua charme bij lange na niet bij Harlingen en Dokkum. Maar als je toch in de buurt bent (bijvoorbeeld in eerdergenoemd Weidumerhout), laat je dan verrassen door lokale specialiteiten met de Friese Food Tour van WEareGrutsk (‘wij zijn trots’). Ook een Friese Fashion Tour staat op de planning. Of wip even langs in de vlakbij gelegen Doarpstun in Snakkerburen. Een gezamenlijke buurttuin waar kinderen zelf boomhutten kunnen bouwen, jij een boel opsteekt van (vergeten) fruit en groente en er ook nogal eens culturele voorstellingen op de agenda staan. Zo’n sympathiek concept dat we spontaan donateur zijn geworden.
Wearegrutsk.nl
Dedoarpstun.nl

5. Pizza van het Wad

Niets leuker dan culinaire ontdekkingen in ‘niks aan de hand’-dorpjes en in Friesland zijn er heel wat te vinden. Eentje om te onthouden: mócht je langs Pingjum rijden, sla dan zeker af naar Pizzeria Pingjum (maar als je er speciaal voor omrijdt, ben je ook de enige niet). Italiaans met een Friese touch: wilde vis, schelpen van het wad, biologische zuivel en groente en vlees van eigen slacht.
Pizzeria-pingjum.nl

Meer Friesland/met dank aan:
Beleeffriesland.nl

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
5 redenen voor een weekendje Friesland
Sluiten