Nienke Magnin
Nienke Magnin Kids 21 jun 2017
Leestijd: 4 minuten

Dit is waarom familievakanties zo waardevol zijn voor je kind

De fotoboeken van familievakanties uit mijn jeugd. Van de eerste keer vliegen, tot de papaja die ik zo vies vond. Lachen vanuit de stoeltjeslift, een radslag op het strand en een trotse beklimming van de Eiffeltoren. Mooie herinneringen, die niet lijken te vervliegen. Sterker nog, nu ik zelf kinderen heb, denk ik vaker aan die vakanties terug. En dus ook weer nu, met de zomervakantie in aantocht.

Ik kan wel honderd redenen bedenken waarom vakantie goed is voor je kinderen. De vrijheid, de ontspanning, de ‘qualitytime’ met papa en mama, het gevoel niets te moeten en ga zo maar door. Hieronder 5 persoonlijke redenen waarom familievakanties zo fijn zijn voor kinderen. En dat hoeft echt niet ver weg of duur te zijn. Een vakantie in Nederland is nét zo fijn.

1. Geld uitgeven aan vakanties is beter dan geld uitgeven aan speelgoed

Omdat kinderen niet alleen op het moment zelf, maar ook lang daarna van een vakantie kunnen genieten, is je geld natuurlijk veel beter besteed aan een vakantie, dan aan een cadeautje. Bovendien verbindt een vakantie. Het brengt ouders en kind dichter bij elkaar, terwijl speelgoed (zeker als het iets met een scherm betreft) juist afstand oplevert. Dat betekent natuurlijk niet dat je verjaardagen moet overslaan, of Sinterklaas, maar als je nu eens probeert de cadeautjes die je vaak tussendoor (en eigenlijk onnodig koopt), eens te minderen, bouw je zomaar een spaarpotje op voor bijvoorbeeld een veel waardevoller weekendje weg.

2. Foto’s kijken én maken, maakt gelukkig

Dat fotoboeken van vroeger doorbladeren je gelukkiger maakt, is niet zo gek. Al die mooie herinneringen zorgen voor instant ‘happiness’. Maar wist je dat foto’s máken ook gelukkig maakt? Foto’s maken geeft een boost aan het plezier dat je krijgt van een bepaalde activiteit en kan je betrokkenheid versterken. Let wel; dit laatste geldt niet als het maken van foto’s de activiteit verstoort of daar afbreuk aan doet. Zoals we inmiddels allemaal weten; de blijdschap van je kind wil je niet altijd van achter een lens moeten ervaren.

Speciaal voor Famme heeft albelli een unieke aanbieding. Je kunt nu met 25% korting een fotoboek van je vakantie, een familiegebeurtenis (jubileum) of jaar maken. Gebruik hiervoor de unieke promotiecode FAMME2017. Wacht er niet te lang mee, de aanbieding is geldig tot en met 31 juli 2017.

3. Weg zijn is goed voor de ontwikkeling van je kinderen

Nieuwe culturen, een andere taal, onbekende natuur, nieuwe vriendjes. Tijdens een vakantie doe je zonder je ervan bewust te zijn een hoeveelheid aan nieuwe informatie op. Vakantie vergroot dus niet alleen de sociale intelligentie van je kinderen, maar ze worden er ook cognitief sterker van. Probeer eens een stranddagje af te wisselen met een dagje cultuur of natuur. Laat je kinderen eens de ijsjes bestellen of de weg vinden op een onbekende plek. Het is niet alleen een avontuur, maar ook goed voor hun hersenen.

4. Ontstressen maar

Als allesregelaar van ons gezin kom ik vaak redelijk gestrest aan op de vakantiebestemming. Gelukkig is de vakantie ervoor bedoeld om even bij te tanken en nieuwe energie op te doen. En zoals dat voor mij geldt, geldt dat ook voor mijn kinderen. Onverwacht misschien, maar kinderen ervaren al op vroege leeftijd stress van het dagelijkse leven. In recent Engels onderzoek gaf maar liefst 79 procent van de kinderen in de leeftijd vanaf 8 jaar en ouder aan dagelijks stress te ervaren. Bovendien blijkt dat relaties floreren in stressvrije omgevingen. Need I say more?

5. Vakantieherinneringen als geluksankers

Vijftig procent van de Britten heeft, volgens een onderzoek dat ik las, een vakantieherinnering als meest gelukkige herinnering. Een derde van de Britten heeft een levendige herinnering aan vakanties, die ze als kind hebben beleefd en een kwart heeft mooie vakantieherinneringen gebruikt om door moeilijke tijden te komen. Ik maak me sterk dat dit ook voor Nederlandse kinderen geldt. Met de vakantieherinnering, verankerd in goede tijden, als houvast aan een gelukkiger bestaan. Hoe bijzonder is het dat een weekendje Parijs nu, je kind op latere leeftijd door een minder fijne tijd kan slaan.

Op vakantie met je kind is dus niet alleen een krachtig geluksmiddel in het hier en nu, maar bovendien een investering in de toekomst. En zoveel meer waard dan dat cadeautje, waar ze na een week weer op uitgekeken zijn. Hoe zeggen ze dat in reclames ook alweer…? ‘Een lego-autootje €17,95, een barbiepop €22,00, een vakantie met het gezin… onbetaalbaar.’ Van een week aan de Costa del Sol tot een weekend op de Drentse Hondsrug, jij en je kind hebben er levenslang plezier van.

Speciaal voor Famme lezers hebben we een unieke aanbieding om nu snel en voordelig jouw eigen fotoboek te maken. Of het nu een vakantieboek 2017 wordt, een blooperboek of het eerste jaar van je kindje. Gebruik de speciale promotiecode FAMME2017 en ontvang 25% korting. Wacht er niet te lang mee, de actie is geldig tot en met 31 juli 2017.

Begint het al te kriebelen? Hier de 11 meest betaalbare vakantiebestemmingen voor het hele gezin in Europa. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Dit is waarom familievakanties zo waardevol zijn voor je kind
Sluiten