Thea Tijssen
Thea Tijssen Kids 15 september 2016

En dit is waarom ik lachend mijn kinderen naar het kinderdagverblijf breng

Je kunt je als moeder soms schuldig lopen voelen als je je kinderen naar de kinderopvang, een gastouder of de naschoolse opvang brengt. Je kunt ook stilstaan bij alle voordelen die het heeft. En zie: weg schuldgevoel, want voordelen genoeg.

Mijn kinderen gaan tegenwoordig allebei naar de basisschool, maar ik kan me nog levendig voor de geest halen hoe ik me voelde toen ze een paar dagen per week naar het kinderdagverblijf gingen. Mooi om daar even op deze Dag van de Leidster bij stil te staan. Nu hangen ze twee dagen per week op de BSO rond, maar een halfjaar geleden was mijn jongste zoontje daar nog een vaste bezoeker. En wat was ik daar blij mee.

[STAP stap=”1″]

Ze worden er hartstikke sociaal van

De hele dag gaan ze met andere kinderen om, al vanaf dat ze baby zijn. Dus sociale vaardigheden te over. Dat werd laatst maar weer bevestigd door de kleuterjuf van de jongste: ‘Hij is zó sociaal, hij speelt met iedereen en wil iedereen helpen.’ Ik denk dan: kinderdagverblijf!

[STAP stap=”2″]

De kinderen zijn ‘s avonds bek af

En laat dat nou net rond etenstijd zijn. Perfect getimed zeg ik. Want afgepeigerde mannetjes hebben over het algemeen honger. Tenminste, de mijne. Wordt er op de kinderopvang/BSO-dagen in elk geval zonder strijd aan tafel gegeten. Ook weleens fijn.

[STAP stap=”3″]

Ze leren er dingen

Ja, ze komen ook thuis met onzin, zoals dat zombies bestaan (nee, ik weet dat dit niet klopt, maar leg jij ‘t mijn kids uit?). Maar over het algemeen leren ze er dingen die wel hout snijden. Zoals dat je niet een ander kind op z’n hoofd moet gaan slaan met een brandweerauto. Maar ook hoe je moet eten met mes en vork. En in het geval van mijn jongste zo’n beetje alle namen van dinosauriërs die ooit hebben geleefd. Toch handig, want op die mes en vork na had hij die andere dingen thuis nooit geleerd.

[STAP stap=”4″]

Ze gaan er met heel veel plezier heen

Het beste voorbeeld dateert van vanochtend. De jongste sprong opgetogen z’n bed uit, zingend: ‘Het is vandaag een BSO-dag! Yes, lekker buiten spelen met water! Yeah, yeah, naar de BSO, met water, yeah, yeah!’ Oké, ik denk dat mijn uitleg hier wel stopt.

[STAP stap=”5″]

Ze hebben er de liefste leidsters van de hele wereld

Last but not least: de leidsters van de kinderopvang (of de BSO, de voorschoolse opvang of je gastouder), want die zetten we op een dag als vandaag natuurlijk extra in het zonnetje. Want zeg nou zelf: ze zijn er altijd voor je kinderen, kennen ze door en door, zijn er als je kind ondeugend is geweest, maar ook als het een knuffel nodig heeft omdat-ie even niet zo lekker in z’n vel zit. Zonder de liefste leidsters zou de opvang niet zijn wat-ie was. En zou ik mijn kinderen er waarschijnlijk ook niet lachend hebben afgegeven. Want er zitten echt schatten bij. Die je bijna wel dagelijks over de vloer zou willen hebben. Toen mijn jongste zoontje afscheid nam bij de crèche stond ik zelf bijna met tranen in mijn ogen (omdat ik onze favoriete leidster dan nooit meer zou zien).

Dus nee, ik voel me totaal niet schuldig dat mijn kinderen een paar keer per week naar de BSO gaan (en naar het kinderdagverblijf gingen). Sterker nog: ik word er blij van. En ja: bedank die leidsters maar eens voor al hun goede zorgen, vooral vandaag dus.

En voor die moeders wiens kinderen ook naar het kinderdagverblijf gaan, hier: 9 momenten waar je extra van geniet als je zonder kinderen bent.

Reageer op artikel:
En dit is waarom ik lachend mijn kinderen naar het kinderdagverblijf breng
Sluiten