Redactie
Redactie Lifestyle 31 oktober 2014

5 redenen waarom je véél creatiever bent dan je denkt!

‘Oh mijn zus, die is zó creatief! Ze maakt de mooiste taarten en naait zelf haar eigen kleding!’ Tja, we hebben er allemaal wel één van in de familie: de creatieveling. Maar zijn wij, de niet-bakkers, de niet-schilders en de niet-naaisters dan niet creatief? Jawel, het is maar hoe je het bekijkt…

Want ‘creatief’ slaat niet alleen op creatief bezig zijn, maar ook op vindingrijkheid. Iedereen heeft op zijn of haar manier een vindingrijke geest waarmee je ideeën verzint of problemen oplost. En ja, dat betekent dat je veel creatiever bent dan je zelf denkt! Want om creatief te zijn:

1. Hoef je echt niet constant ‘out of the box’ te denken

Dit is één van de grootste misverstanden op het gebied van creativiteit. Waarom moet je iets ‘anders’ doen? De mode-industrie herhaalt constant oude trends en toch worden designers massaal de lucht in geprezen. Creativiteit zit ‘m ook in de handeling zelf. Als er ergens een weg is afgesloten, ga je op zoek naar een nieuwe route. Je gaat niet ter plekke ijzeren vleugels op je auto plakken, nee, je gebruikt wegen die anderen allang gebruiken.

2. Hoef je echt geen genie te zijn

‘Albert Einstein, Beethoven, Mozart, dat zijn nou genieën!’ Zij bedachten theorieën en symfonieën die onze levens voorgoed veranderden. Maar dan hebben we het ook over de grootst mogelijke schaal. Als individu kun jij ook iets betekenen voor je omgeving. Je verandert misschien niet de mensheid, maar wel de levens van je naasten. Misschien heb jij wel een super idee om de buurt veiliger te maken, of siert jouw schilderij die kale plek in het clubhuis. Ook jouw vinding-rijkheid is nuttig.

3. Hoef je geen befaamd kunstenaar zijn

Het kan aan mij liggen, maar bij ‘creatief’ denk ik al snel aan wereldberoemde kunstenaars: Van Gogh, Rembrandt, Gaudi. Maar creativiteit beperkt zich niet tot de Kunsten. In alle vakgebieden is er ruimte voor. Een dokter improviseert tijdens een operatie en een secretaresse maakt die chaotische agenda’s weer in orde. Zij doen een beroep op hun vindingrijkheid zonder ooit een kwast aan te raken.

4. Hoef je geen zeeën van tijd te hebben

Creativiteit kost tijd. Althans, dat vertellen we onszelf. Je bakt niet 1-2-3 die prachtige bruidtaart of bedenkt zomaar een nieuw marketingconcept. Toch moeten we niet denken dat het beter is om uren op iets te broeden. De beste ideeën komen vaak heel spontaan op. De uitvoering kost altijd tijd, maar je kunt op een dag veel meer doen dan je denkt. We zijn vaak onnodig veel tijd kwijt aan tv-kijken of surfen op het internet. Herkenbaar? Misschien wordt het tijd voor een Helweek?

5. Maar moet je creativiteit leren herkennen

Ieder mens is op zijn of haar beurt dagelijks creatief bezig, maar zien we dat wel? Ook bij onszelf! Wat deed je toen de trein niet reed? Wat deed je toen je kind om een koekje vroeg, maar er niets in huis was? Je handelt naar de situatie en doet veel ervaring op. Moeders met drie kleintjes worden experts in opvoeden en fulltime-werknemers worden experts in lastige werksituaties. Geef jezelf en anderen eens wat meer credit: ook jij bent een creatieveling!

Reageer op artikel:
5 redenen waarom je véél creatiever bent dan je denkt!
Sluiten