Redactie
Redactie Body 5 november 2014

5 redenen waarom prematuurtjes ontzettend inspirerend zijn

Deze zomer beviel één van mijn vriendinnen vijf weken te vroeg van een dochtertje. Dat was volledig onverwacht en toch een beetje schrikken. De kleine woog bij haar geboorte amper twee kilo en lag een aantal weken in een couveuse. Inmiddels heb ik haar zelf vast mogen houden en in een flits bedacht ik me: deze kleine heeft ontzettend veel meegemaakt!

Maar staan we daar wel genoeg bij stil? Eenmaal thuis lijken deze baby’s eigenlijk precies op voldragen baby’s. Laat staan als je straks een groepje jonge kinderen op het schoolplein ziet staan. Omdat het deze maand de Prematurity Awareness Month is, is dit een mooi moment om bij hun bijzondere ontwikkeling stil te staan.

Want ook in Nederland worden er jaarlijks toch heel wat kinderen te vroeg geboren: zo’n 7 tot 8% van alle bevallingen betreft een vroeggeboorte (voor 37 weken) of een extreme prematuriteit (voor 32 weken). Deze kinderen worden op de Neonatale Intensive Care opgenomen, waar ze dag en nacht worden verzorgd. De strijd die prematuurtjes voeren is in onze ogen behoorlijk indrukwekkend:

1. Zij hebben al voor hun leven gevochten

Weten wij wat het is om voor ons leven te vechten? Hoe het is om niet zelfstandig te eten of ademen? Prematuurtjes zijn vechters, hun drang om te leven is enorm groot. Als gevolg maken sommigen een ongekende ontwikkeling door. Zo kunnen kindjes die met 24 weken geboren worden kerngezond het ziekenhuis verlaten. Waar ze bij de geboorte nog 500 gram wogen, weten ze tot wel zes keer hun eigen lichaamsgewicht aan te komen. Speaking of a comeback…

2. Hun hersenen ontwikkelen zich gewoon door

Wetenschappers doen veel onderzoek naar de ontwikkeling van onze hersenen. De hersenen van prematuurtjes zijn bijzonder interessant, omdat deze constant in ontwikkeling zijn. Ze nemen niet alleen toe in grootte, ze krijgen ook langzaam hun uiteindelijke vorm. Hersenen van te vroeggeboren kinderen zijn nog glad, maar krijgen pas na een paar weken het typische rimpeloppervlak. Wij zaten tijdens deze fase nog veilig in onze moeder, deze kindjes doen het gewoon buiten de baarmoeder.

3. Hun longen worden steeds zelfstandiger

Prematuurtjes hebben vaak last van medische complicaties. Eén daarvan is het respiratory distress syndrome (RDS). Baby’s met RDS hebben moeite met ademen, omdat hun longen niet genoeg proteïnen bevatten om ze stevig te houden. Net als de hersenen, groeien de longen van prematuurtjes door buiten de baarmoeder. Ter ondersteuning krijgen ze speciale medicijnen en worden ze gekoppeld aan beademingsapparatuur. Ze hebben gewoon een beetje extra tijd nodig!

4. Ze trekken zich op aan de stemmen van ouders

Vanaf 20 weken kunnen baby’s de stem van hun moeder herkennen. Dat wisten we al langer. Maar wist je ook dat haar stemgeluid prematuurtjes kan helpen in hun ontwikkeling? Ze worden er niet alleen rustig van, het helpt ook bij de ontwikkeling van hun hersenen. Sommige artsen moedigen moeders aan om haar kindje toe te zingen, want onderzoek wijst uit dat muziektherapie enorm kan helpen. Het stimuleert ze om beter de eten, te slapen en verbetert zelfs vitale functies. Het lijkt wel magie…

5. Eenmaal thuis begint de inhaalspurt

Ik heb zelf mogen meemaken dat thuis de pijlsnelle ontwikkeling van deze kinderen gewoon doorgaat. In dit geval zo hard, dat de kleine inmiddels evenveel weegt als een volgroeide baby van haar leeftijd. Toch zal het consultatiebureau de leeftijd van deze kinderen ‘corrigeren’. De weken die je te vroeg bent geboren worden van je chronologische leeftijd afgetrokken. De kleine is niet drie maanden, maar eerder twee maanden. Dit zal nog een tijdje zo blijven, hoewel de dappere meid haar strijd eigenlijk al heeft gewonnen. Heldin!

Speciale knuffels

Wil jij ook wat betekenen voor prematuurtjes? En ben je een beetje creatief? Dan wijzen we je er graag op dat er altijd mensen nodig zijn om speciale couveuse knuffels te haken. Deze knuffels zorgen ervoor dat deze kinderen rustig worden en opvallend minder aan hun infuus trekken. Een heel bijzonder en dankbaar werkje!

Reageer op artikel:
5 redenen waarom prematuurtjes ontzettend inspirerend zijn
Sluiten