Redactie
Redactie Lifestyle oktober 9, 2014

5 schoonmaaktips voor iedereen die lui is

Heb jij stiekem ook zo’n hekel aan schoonmaken? Wij begrijpen je helemaal! Er zijn toch veel leukere dingen die je kunt doen: met je kind spelen, koekjes bakken, Famme artikelen lezen, etc? Gelukkig hebben wij wat tips verzameld om die rotklussen te slim af te zijn, oftewel de ultieme survival guide voor luilakken:

Rotklus #1: afwassen

Heb je net lekker gegeten, staat de hele keuken vol vieze afwas. Pannen, ovenschalen, bestek, het zag er 45 minuten geleden toch net iets fraaier uit. Alles laten staan is geen optie. Je bent toch geen student meer!

Oplossing:
Als je er dan toch voor gaat, doe het dan goed! Begin (als het water nog schoon is) met glazen en bestek. Stapel dan de vieze borden op en maak ze onderwater 1 voor 1 schoon. Schone borden zet je even apart in je wasbak. Pas als je het water laat weglopen spoel je aan de lopende band alle borden onder de kraan af. Je verbruikt minder water en zoeft door die berg vuile vaat.

Rotklus #2: bed opmaken

Pff, we moeten er ‘s ochtends al zo vroeg uit. Dan nog snel douchen, ontbijten, opmaken, waar haal je de tijd vandaan om óók nog eens je bed op te maken? Overslaan is ook zoiets. Je moeder heeft je toch beter geleerd.

Oplossing:
Denk basic. Heb je al die sierkussens, onderlakens en bedspreien nou echt nodig? Na een nacht ligt alles schots en scheef en de volgende dag kun jij alles weer opruimen. Nee, dat kan anders. Stap 1: beperk het aantal sierelementen. Stap 2: investeer in een luxe dekbedovertrek. Stap 3: stop eventueel extra dekens bij het dekbed in. Stap 4: trek ‘s ochtends in 1 ruk alles op z’n plek. Appeltje eitje toch?

Rotklus #3: de badkamer schoonmaken

Stiekem onze grootste nachtmerrie. Het is er vies, vochtig en de thuisplek van onze grootste schoonmaakvijand: het toilet. Toch kun je dit soort schoonmaakklusjes beter niet te lang uitstellen.

Oplossing:
Wees consequent! Je badkamer zit snel vol schimmelplekken en muffe geurtjes, maar het is de truc om alle narigheid voor te zijn. Zet meteen na het douchen een raampje open en neem de muren snel af met een ramentrekker. Laat nooit vochtige handdoeken op de grond liggen en pak ook het toilet dagelijks even mee. Dankzij deze kleine handelingen sta jij vrijwel nooit te schrobben en boenen.

Rotklus #4: wassen

De was doen. Voor gezinnen met kinderen is het elke dag raak. Bij ons thuis was de wasmand soms zó vol dat het gewoon niet in de wastrommel paste. Toch is het een klusje dat je niet te lang kunt uitstellen, want iedereen heeft toch schone sokken en onderbroeken nodig.

Oplossing:
Koop eens een tweede wasmand. Die wasmand kun je gebruiken voor kleding die best nog eens een keertje kan worden gedragen. Want moet echt altijd alles in de was? Of gebruik die wasmand voor spullen die net een tikkeltje heter worden gewassen zoals beddengoed, afwasdoeken of slabbetjes. Op die manier kun je 1 mand ook direct in 1 keer wassen.

Rotklus #5: afstofffen

We weten niet waarom, maar altijd alles zit onder het stof. Vooral elektrische apparatuur en snuisterijtjes lijken een geheime pact met dat vervelende spul te hebben gesloten. Zullen we voor altijd samenblijven? Nou niet als het aan ons ligt!

Oplossing:
Een ouderwetse ‘afstoffer’ gebruiken we sinds de jaren ’50 niet meer, maar wat dan wel? De komst van swifferdoekjes maakte de taak al een stuk plezieriger, maar er is méér. Wat nou als je het ultieme stofvretende middel al in huis hebt? Je zou het niet zeggen, maar wasdrogerdoekjes zijn uitermate geschikt voor afstoffen. Ze houden stof vast en laten een dun laagje achter waardoor stof zich minder snel nestelt. I-dé-aal!

Voor nog meer huishoudtips verwijzen we je graag door naar onze serie ‘handige huishoudhacks’. Deel 1 leert ons oa. de perfecte ijsklontjes te maken & Deel 2 leert ons om oa. nooit meer de klooien met verfbakjes. Superhandig!

Reageer op artikel:
5 schoonmaaktips voor iedereen die lui is
Sluiten