5 simpele stappen om van je schulden af te komen

Tegenwoordig is het moeilijk om géén schulden te maken. Een studie, de aankoop van een huis… Hoe kom je er vanaf? Met deze stappen maak je in elk geval een goed begin.

1. Zet alles op een rijtje

Maak een overzichtelijke excellsheet en sla aan het rekenen. Hoeveel schulden en leningen heb je? Waar? Wat is je inkomen? Je vaste lasten? Waar kun je op bezuinigen? Heb je een vaste baan, kijk voor je inkomen dan naar je loonstrook van afgelopen maand. Werk je als zzp’er, tel dan een aantal maanden bij elkaar op en bereken het gemiddelde aan inkomen (houd rekening met belastingen).

2. Stel prioriteiten

Natuurlijk vind je dat je écht niet zonder dat abonnement op je favoriete tijdschrift kunt, maar even serieus: dat is natuurlijk niet zo. Maak een lijst met de dingen waar je zonder kunt of die goedkoper kunnen. Belangrijkste uitgaven: huis, verzekeringen, vervoer en huishoudelijke kosten (eten bijvoorbeeld). Kijk welke uitgaven na aftrek van deze vier overblijven, dat zijn waarschijnlijk uitgaven die je kunt skippen. In huis, verzekeringen en vervoer zul je moeilijker kunnen bezuinigen (kijk toch maar even of je niet oververzekerd bent!), maar bij huishouden kun je vaak goedkopere alternatieven vinden. Houd kortingsacties in de gaten.

3. Marktplaats

Alle beetjes helpen. Kijk of er spullen zijn die je al een tijdje niet gebruikt en zet die op Marktplaats. Voor kleding is de regel: langer dan drie maanden niet gedragen? Dan kan het weg. Andersom: heb je iets nodig, kijk of je het goedkoop ergens kunt scoren. Voor meubels zijn er kringloopwinkels en (vakantie)boeken vind je ook bij minibiebs in heel Nederland.

4. Begin met aflossen

Bekijk wat het minimumbedrag is dat je bij elke schuldeiser aflost. Kijk vervolgens welke van de ‘schuldeisers’ de hoogste rente heeft, die schuld probeer je als eerste volledig afgelost te krijgen.

5. Hou vol

Houd je uitgaven en inkomsten bij en kijk hoe het gaat met je schuldaflossing. Ken je iemand die in hetzelfde schuitje zit, neem elkaar dan als ‘stok achter de deur’ en motivator. Heb je het even moeilijk, dan heb je iemand om je ei bij kwijt te kunnen. Grote aflossingsmijlpaal? Beloon jezelf af en toe met iets kleins om te vieren dat je weer een stapje verder bent. Dat werkt motiverend. Natuurlijk niet iets duurs, dat spreekt voor zich…

Trouwens: handige geld-apps vind je hier! >

Hoe ga jij met geld om? Praat mee op Facebook!

Reageer op artikel:
5 simpele stappen om van je schulden af te komen
Sluiten