Eva Dusch
Eva Dusch Body 12 juli 2015

5 simpele tips om niet dag en nacht met werk bezig te zijn

Je bent blij met je baan. Je werkt graag, veel en hard. Elke baas zou op z’n knieën gaan voor jou. Één probleem: de uitknop is soms nogal moeilijk te vinden. Want hoevaak zit jij tijdens een diner met vrienden stiekem nog aan werk te denken? Of wat dacht je van to-do lijstjes schrijven vlak voor het slapen gaan? Hierbij vijf simpele manieren om je werkbalans in het gareel te houden.

1. Maak je eigen routine

We hebben allemaal onze eigen combinatie van (freelance)werk, verantwoordelijkheden, sociale verplichtingen eninteresses, en de balans tussen werk en privé is voor elk mens anders. Dus de manier om af te schakelen van werk is ook voor iedereen anders. Ben eerlijk en open over wat goed voelt voor jou en hoeveel taken je aankunt, en geef dit ook duidelijk aan bij je collega’s en werkgevers, zodat zij zich hier beter op kunnen instellen en hier in het vervolg rekening mee kunnen houden.

2. Blijf bewegen

In een tijd van veel werken en bergen met stress, is het soms lastig je hoofd fris en energiek te houden. Logisch dat je niet altijd kunt pieken qua productiviteit. In dat geval: sta wat vaker op, drink iets, ga naar buiten voor frisse lucht en een wandeling, doe wat rek-en strekoefeningen, luister naar muziek of kijk één (met de nadruk op één) aflevering van Orange is the new Black. Wanneer je met een rustig gevoel de dag afsluit, is het makkelijk om het werk achter je te laten en in relaxmodus te glijden.

Sporten is een goede manier om stoom af te blazen en je werk los te laten! Zo prop je sporten in een overvolle agenda>

3. Houd je rug recht

Het betekent niet dat wanneer jouw baas je om 11 uur ‘s avonds nog mailt, jij deze gelijk moet beantwoorden. We beseffen vaak niet hoe ons eigen gedrag het gedrag van anderen beïnvloed, dus bedenk goed waar je aan begint en wat écht nodig is. Deze mail kan vast wel wachten tot morgen. Nog beter: check je mail niet meer na acht uur ‘s avonds.

4. Maak duidelijk afspraken

Wanneer je echt van je werk houdt en het vooral als ‘hobby’ ziet, dan heb je misschien niet eens behoefte aan een time-out. Of je zit in een situatie waarin het überhaupt geen optie is om niet te werken. Wees duidelijk en eerlijk naar jezelf over wat je moet opofferen en maak duidelijke afspraken over welke taken prioriteit hebben.

5. Maak het waardevol

Als we je vragen waar je na je overlijden om herinnerd wil worden, wat antwoord je dan? Focus je daarom vooral op de dingen die je echt belangrijk zijn. Op deze manier ben je sneller tevreden met het werk dat je af hebt gekregen en zit je rustiger op de bank.

Lees ook: dit zijn 4 tekenen dat je tegen een burn-out aanzit>

Reageer op artikel:
5 simpele tips om niet dag en nacht met werk bezig te zijn
Sluiten