Maaike Helmer
Maaike Helmer Kids 4 mei 2015

5 stijllessen van je kleuter (waar je echt wat aan hebt)

Je zou toch zeggen dat een volwassen vrouw haar eigen kleedstijl heeft ontwikkeld. In mijn geval is dat zeker zo. Maar mijn dochter van vijf (lees: een wandelende ontplofte kinderkledingkast) heeft wat op- en aanmerkingen. Grappig genoeg heeft ze best nog wel een punt; 5 stijllessen van je kleuter waar je wat aan hebt.

Ik denk dat mijn dochter mijn kledingstijl misschien wat eentonig en zwart vindt (minimalistisch en conceptueel, hé, wat is daar mis mee?). In haar eigen woorden: ‘Saai, mama, saaaaaaaai.’ Ja, oké, dat misschien ook, soms. Een beetje. Oké, kom maar door dan. Wat kan een kleuter je leren over stijl?

1. Roze is goed. Altijd en overal

Mijn kast, die grotendeels bestaat uit zwarte items, is volgens mijn vijfjarige ‘stylist’ hopeloos gedateerd qua teint. Ja, dat gouden rokje – dat ik nauwelijks draag – is cool. En wat een mooie jurk met giraffeprint! Wow, kijk, die tijgerrok! ‘Mam, waarom heb je dat allemaal nooit aan? Ik zou meer roze doen!’ Tja. Black is my safetyblanket. Zoals bij zoveel vrouwen. Misschien is het helemaal geen slecht idee andere kleuren ook een kans geven.

2. Als je twijfelt, ga voor een jurk

Bij nader inzien: ga in alle gevallen voor een jurk: ‘Of twee over elkaar! Leuk!’ Je kunt mij uittekenen in een broek; zit lekker, staat stoer. ‘Rokken bewegen mooi. En een meisje in een rok kan toch ook stoer zijn?’ Mijn dochter de feministe. Maakt potdorie zelf wel uit wat stoer is. Respect.

3. Vloeken bestaat niet

Ik twijfel al bij twee tinten zwart: kan dit? Mijn dochter niet: een verwassen Darth Vader T-shirt en een poezenlegging? De look du jour. Een pantermaillot met een stippenrok en sterretjestruitje; waarom zou dat niet kunnen? Een zomerjurk met een winterjas? Dat is gewoon een fashionstatement. Wat lef maakt het leuker.

4. Hakken zijn een must

Terwijl ik me het liefst hul in oldschool Nike hi-tops (ik ben zo oud dat ik meemaak dat ze voor de tweede keer fashionable zijn), corrigeert mijn dochter me hier met een opgestoken vinger die waarschuwend heen en weer zwaait. ‘Nee. Hakken. Met die lage gymschoenen lijk je op jommes (lees: jongens) uit mijn klas.’ Niet helemaal mee eens, maar oké. Gemakkelijk is de default stand, inderdaad.

5. Rock die look

Waar ik me afvraag ‘of dit wel kan’ en of een bepaalde outfit niet teveel toeters en bellen heeft (een armband en een ketting: een beetje too much), gaat mijn dochter het leven regelmatig als een onverschrokken kerstboom te lijf. Met volle overtuiging. En een complimenten dat ze oogst! In je look geloven is het halve werk.

Ga ik nu al haar stylingsuggesties overnemen? Neuh. Dat denk ik niet. Tenzij ik er graag wil uitzien als een volwassen clown op speed. Op je vijfde kom je er nog wel mee weg, maar op je 36e… Dat gezegd hebbende, ik heb van haar ‘tips’ wel degelijk iets geleerd. Misschien is het soms makkelijk te gaan voor de dingen waarvan je nou eenmaal weet dat ze werken. Die onverschrokkenheid, die mag ik ook wel wat vaker hebben. En merk ik dat ik weer teveel voor mijn veilige opties ga, dan haal ik die vijfjarige styliste er gewoon weer even bij.

Welke stijllessen leerde je (keek je af) van je kleuter? Kun je je juist wel of niet niet vinden in zijn/haar (soms misschien nogal uitgesproken) smaak? Deel ‘t met ons.

Zo grappig: deze moeder liet zich een week lang kleden door haar dochter >

Reageer op artikel:
5 stijllessen van je kleuter (waar je echt wat aan hebt)
Sluiten