Susan Dalstra
Susan Dalstra Relatie 23 okt 2018
Leestijd: 3 minuten

Dit zijn de 5 tekenen dat je relatie staat als een huis

Als je al een tijdje bij elkaar bent, heb je soms een reminder nodig waarom je die ander ook alweer zo leuk vindt. Waarom jullie samen zo goed zijn, een rotsvast vertrouwen in het feit dat je op elkaar kan bouwen.

Want dat is lang niet altijd vanzelfsprekend. Na een jarenlange relatie is het moeilijk om die ander niet voor lief te nemen. En het is niet meer dan logisch dat je jezelf af en toe afvraagt of alles tussen jullie nog steeds is zoals het zou ‘moeten’ zijn.

Niets is natuurlijk in steen gebeiteld, maar de volgende signalen geven wel aan dat je een rotsvast vertrouwen kan hebben in je relatie.

11 manieren om voortdurend aan je relatie te schaven

1. Je doet kleine dingen voor elkaar

Cliché, maar waar: geluk zit ‘m in de kleine dingen. Dat hij iedere ochtend alvast op het knopje van het espressoapparaat drukt zodat tegen de tijd dat je tijdens de ratrace die kinderen klaarmaken voor school is, een koffie achterover kan slaan.

Of dat je precies weet welke wijn hij het lekkerst vindt en die voor hem meeneemt. Al die kleine gebaren vormen bij elkaar opgeteld een positieve basis voor een solide relatie. Wanneer jullie het dan een keer oneens zijn, wegen de negatieve dingen niet op tegen de positieve.

2. Jullie zijn fysiek met elkaar

Goed nieuws: je hoeft dus niet iedere nacht in de kroonluchters te hangen voor een goede relatie. Een verschillend libido kan veel stellen natuurlijk in de weg staan, maar interessant genoeg zijn het volgens onderzoek juist de kleine fysieke aanrakingen die al het verschil maken.

Aanrakingen initiëren toont dat je verlangt naar de ander en dicht bij diegene wil zijn in een veilige relatie. Bovendien verlaagt een knuffel stress, verkleint het de kans op depressie en geeft het je afweer een boost. Lekker kleffen dus – ook als dat niet altijd leidt tot seks.

Heb je een sterke relatie? Dit zijn de zes relatietypes die het langste standhouden

3. Jullie hebben dezelfde maniertjes

We lachen dan wel om stellen die op elkaar lijken, maar het is een feit dat de ander spiegelen een teken is van blijvende liefde. Mensen in gezonde relaties nemen de gewoontes, maniertjes en interesses van de ander over. Wat natuurlijk niet betekent dat jullie een soort Siamese tweeling zijn (alsjeblieft niet, zeg).

Ook grappig: we worden blijkbaar verliefd op mensen die dezelfde manier van praten hebben als wij. Wat we tegen elkaar zeggen is belangrijk, maar de manier waarop weegt nog veel zwaarder.

4. Jullie reageren op elkaar

Dat klinkt misschien vaag, maar wat we hiermee bedoelen is dat je actief een connectie probeert te maken met de ander. Je vertelt niet alleen het strikt noodzakelijke, maar deelt dingen met als doel hechter te worden.

Als je man bijvoorbeeld wild wordt van vogels en buiten een exotisch exemplaar heeft gezien en jou daarover vertelt, gaat het niet over die vogel. Het gaat om het feit dat hij jou onderdeel wil maken van wat hij meemaakt.

Als jij vervolgens enthousiast reageert, is die poging geslaagd. Het komt dus eigenlijk neer op oprechte interesse tonen in de ander.

7 manieren om meer uit je seksleven te halen, volgens een therapeut

5. Je gelooft in commitment

Als je bij voorbaat al niet denkt dat je je hele leven met één persoon gelukkig zal zijn, is de kans dat dat inderdaad niet gebeurt aanzienlijk. Als je romantische relaties beschouwt als iets waar je vreugde uit haalt in plaats van iets dat moeite en energie kost, is de kans veel groter dat je tevreden bent binnen je relatie.

Hoe je naar relaties kijkt, heb je voor een groot deel te danken aan je ouders. Kinderen van gelukkig getrouwde ouders beschouwen scheiden veel minder snel als een serieuze optie dan kinderen van ouders die niet meer samen zijn.

Waarom een ‘goede relatie’ dodelijk is voor je seksleven

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme