Els van Asseldonk
Els van Asseldonk Mind 28 april 2015

5 tips om je langere afstand vriendschappen te behouden

Vrienden die je al eeuwig hebt kan je nooit en te nimmer verliezen, toch? Tot dat je gaat verhuizen, van 5 minuten naar 35 minuten of misschien wel helemaal naar een heel ander land. Dan wordt het toch anders en is het hard werken om die connectie te behouden.

Het is iets waar je totaal niet over nadenkt als je gaat verhuizen. ‘Ach, we gaan elkaar echt nog genoeg zien en we spreken sowieso af, op FaceTime of in real life.’ Maar dat is toch makkelijker gezegd dan gedaan. Zonder dat je het door hebt zit je volledig in je eigen, nieuwe drukke leven. En wordt de langgeplande afspraak verplaatst, om het daarna nog twee keer te verplaatsen totdat je ineens weer drie weken verder bent.

Bespaar jezelf een hoop pijn en lees deze tips. Je moet er vooral in het begin een stuk harder voor werken, maar voor je het weet is dit ook weer routine en dán ben je jezelf héél dankbaar.

1. Zet je in

Het is een nieuwe situatie voor jullie allemaal. Laat zien dat je graag het contact wil behouden. Stuur af en toe een berichtje en bel regelmatig, gewoon in het dagelijks leven maar ook op belangrijke momenten als verjaardagen, trouwdagen en moeilijke tijden. Ook al ben je er niet altijd fysiek, je bent wel een enorme steun.

2. Personaliseren

Je ziet elkaar niet meer iedere dag en zelfs iedere week is lastig. Als je in het buitenland woont zie je elkaar misschien eens in de zoveel maanden. Probeer niet altijd voor een standaard berichtje te gaan. Zoek bijvoorbeeld eens een leuke jeugdfoto van jullie op of koop een klein cadeautje dat veel betekent voor jullie allebei.

3. Maak nieuwe herinneringen

Het is natuurlijk belangrijk om elkaars leven bij te houden en vooral als je elkaar niet zo vaak ziet, kan het makkelijker zijn om gewoon in een bar of restaurant af te spreken. Probeer toch af en toe iets totaal anders te doen. Bijvoorbeeld een leuke cursus of een weekendje weg, zo maken jullie weer nieuwe dingen mee en dat versterkt de band.

4. Schiften

Je kunt gewoon niet iedereen blijven zien. In je oude woonplaats had je wel dertig vrienden, maar nu heb je daar geen tijd meer voor. Kies alleen voor de leuksten, je kunt prima contact onderhouden met de rest via Facebook en af en toe een belletje, maar investeer de meeste tijd in vrienden die het je echt waard zijn.

5. Accepteer dat je vriendschap anders is

En praat erover. Vijf minuten van te voren afspreken als je tijd over hebt, is er gewoon niet meer bij voor jullie. Hiervoor hoefden jullie geen moeite te doen om elkaar te zien en zaten jullie gewoon in elkaars leven verweven. Nu moeten jullie het liefst zeker twee weken van te voren agenda’s naast elkaar leggen om iets af te spreken. Tja, het leven verandert en daar moet je vrede mee hebben, zo heeft jullie vriendschap de meeste kans van slagen.

Lees ook: zes typen vriendschappen die iedereen nodig heeft.

Reageer op artikel:
5 tips om je langere afstand vriendschappen te behouden
Sluiten