Patricia van den Broek
Patricia van den Broek Relatie 4 aug 2017

5 tips om je relatie nieuw leven in te blazen

Wie lang en gelukkig samen wil zijn met zijn of haar partner moet vaak nieuwe dingen ondernemen. Dat blijkt uit allerlei onderzoek. Hoewel de meeste mensen neigen naar sleur – omdat dat weinig mentale inspanning kost – is verrassing en verandering de beste manier om je relatie gezond te houden. Hoe doe je dat dan?

1. Zoen tot je erbij neervalt

Vrouwen vinden zoenen belangrijker dan mannen, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek. Uit ander onderzoek blijkt dat vrouwen in het begin van de relatie vooral willen zoenen en knuffelen, terwijl mannen liever gelijk naar borsten, billen of kruizen grijpen. Maar als mannen zoenen (dat doen ze), dan houden ze meer van nattere zoenen, met meer tongcontact.

En hoewel mannen zoenen voor een eerste date veel minder belangrijk vinden dan vrouwen, zijn beide groepen het erover eens dat zoenen in een langdurige relatie goed is voor de emotionele betrokkenheid, al hechten vrouwen er ook dan nog net iets meer waarde aan dan mannen. Toch is juist zoenen het eerste seksuele contact dat sneuvelt in langdurige relaties. Terugbrengen van de zoen is echter makkelijk. Gewoon doen namelijk.

2. Ga een weekend weg

De Vlaamse hoogleraar Alfons Vansteenwegen, auteur van onder andere de bestseller ‘Liefde is een werkwoord’, schrijft in zijn boek ‘Tijd maken voor de liefde’ dat het zeker voor drukke, werkende stellen belangrijk is om gemeenschappelijke tijd te creëren. Samen op vakantie is misschien wel een van de makkelijkste manieren om tijd te plannen, maar samen op een andere plek zitten betekent volgens Vansteenwegen niet automatisch dat je echt samen tijd doorbrengt. ‘Een vakantie wordt pas een gemeenschappelijke vakantie of een gemeenschappelijke tijd als beiden daarover echt met elkaar praten. Of als men op dat bewuste moment echt met elkaar heeft gepraat.’

3. Doe iets gevaarlijks

In een beroemd experiment van de Amerikaanse psycholoog Arthur Aaron uit de jaren zeventig werden mannelijke en vrouwelijke proefpersonen samengebracht op een hoge, wiebelige brug of op een lage, stabiele brug. De ontmoeting op de gevaarlijke, hoge brug werd romantischer en sexier gevonden dan de ongevaarlijke ontmoeting. De extra dosis adrenaline die vrijkomt bij gevaar wordt verkeerd geïnterpreteerd als aantrekkingskracht.

Samen een enge film bekijken of een ritje in de Python komt de liefde dus ten goede.
In een ander Amerikaans experiment uit de jaren negentig moesten proefpersonen die net uit een achtbaan kwamen foto’s van andere mensen op aantrekkelijkheid beoordelen. Wie net uit de achtbaan kwam vond andere mensen aantrekkelijker dan wie nog stond te wachten in de rij om erin te mogen.

4. Lach

In een beroemd psychologisch experiment moesten twee proefpersonen samen danspassen leren. Bij sommige dansparen werd een van de partners geblinddoekt en kreeg de ander een rietje in de mond waardoor hij of zij niet kon praten. Deze slapstick-achtige setting bleek niet alleen de lach, maar ook de liefde ten goede te komen. Lachende danspartners waren meer tot elkaar aangetrokken dan niet-lachende dansers.

5. Knipoog naar de buurvrouw/-man

Onderzoek toont telkens weer aan dat in elke relatie minstens een keer een ander in het spel is. En grappig genoeg is dat lang zo erg niet als de meeste mensen denken. Jaloezie is namelijk goed voor de relatie, althans als het de juiste vorm van jaloezie is. Lichte jaloezie vanwege een vermeende flirt van je partner is een teken van liefde en betrokkenheid. Angstige of bezitterige jaloezie is daarentegen slecht voor een relatie, omdat er geen liefde, maar angst of ziekelijke controle uit spreekt. Uiteraard willen we niemand aanzetten tot overspel, maar een liefdevol knipoogje naar de buurman of –vrouw in het bijzijn van je partner is prima, als je partner tenminste niet angstig of bezitterig is.

Lees ook even waarover gelukkige stellen standaard ruzie maken en waarom dat dikke prima is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
5 tips om je relatie nieuw leven in te blazen
Sluiten