5 tips om nu echt gezond te gaan leven

Famme’s Muriel is moe en loopt op haar tandvlees. Van de meest stressvolle gebeurtenissen die mensen in hun dagelijkse leven meemaken heeft ze er meerdere aan de hand. Genoeg is genoeg. Het roer moet om en ze gaat op zoek naar manieren om bewuster en gezonder te leven.

Mijn hoofd zit vol. Ik schaam me er haast voor om steeds tegen mensen te moeten zeggen dat iets me niet gelukt is of dat ik iets vergeten ben. Dat ik druk ben. Als ik dan mijn riedeltje afloop zie ik mensen meewarig kijken. Ik ben 5 keer verhuisd in drie jaar, heb drie jonge kinderen, een grote hond die vaak uit moet, we doen een mega verbouwing van ons net gekochte huis en op werk is het ook drukker dan ooit. Ik kom niet aan sporten en ontspanning toe en ik eet slecht (en leef op koffie). Over mijn slaapgebrek maar niet te spreken. Ik bedoel het is allemaal niet zwaar en het zijn allemaal leuke dingen die ik meemaak, maar je begrijpt wat ik bedoel…

En, ik ben heel optimistisch ingesteld en kan vaak om mezelf lachen, maar omdat ik weet dat velen van mijn mede moeders in vergelijkbare situaties zitten sprokkelde ik wat tips bij elkaar om gezonder en bewuster te gaan leven.

[STAP stap=”1″]

Slaap is je redder in nood

Als ik er op Famme over schrijf dan worden de artikelen maar matig gelezen. Slaap. Terwijl (voldoende) slaap ontzettend belangrijk is om uit te rusten en op te laden. Te weinig slaap is killing voor een mens. De opperbaas van krantengigant The Huffington Post, Arianna Huffington, heeft het zelfs haar missie gemaakt om mensen op het hart te drukken goed te slapen. Ze zegt: ‘We leven momenteel in een crisis van slaapgebrek en dat heeft een ingrijpende impact op onze levens. Op onze gezondheid, de kwaliteit van ons werk, onze relaties en ons geluk. We hebben een slaap revolutie nodig om weer controle op ons leven te krijgen.’ Klinkt dramatisch? Voor mij is slaapgebrek dat ook. De oplossing zit ‘m in je slaap weer herdefiniëren. Zijn je kinderen heel vroeg wakker of doorbreken ze je nacht? Ga vroeger naar bed. Of spreek met je partner af dat jullie shifts nemen waarbij je ook door kunt slapen.

[STAP stap=”2″]

Je lichaam is je tempel, zorg er goed voor

Net zoals slapen is gezonde voeding een heilig middel om je beter te voelen. Nu eet ik met mijn gezin al vrij gezond (weinig tot niet met pakjes en kant en klaar producten), maar door alle berichten over gezonde voeding die dan weer niet zo gezond blijkt te zijn ben ik de draad wel kwijt geraakt. Ik weet wel dat ik mijn voeding zo puur en natuurlijk mogelijk wil. Voedingsmiddelen zonder chemische toevoegingen en vooral transparantie over wat je binnen krijgt. Als ik minder zoet wil, dan wil ik weten wat er wel in zit om de suiker te vervangen en hoeveel daarvan dan! Uit recent onderzoek blijkt dat ‘weten wat we eten’ steeds belangrijker voor ons wordt. En dat heb ik precies zo. Sinds kort heb ik de nieuwste yoghurts van Arla Naturals ontdekt. Deze fruit- en drinkyoghurts rekenen voorgoed af met onduidelijkheid. Niks kleine lettertjes. Vóórop het Arla Naturals-pak tellen de ingrediënten van 0 naar 100% op. Hun credo is ook 100% natuurlijk, 0% rommel. En de smaak van de (drink)yoghurts is fris en minder zoet, maar wel heel lekker. En dat is wat ik wil voor mijn lichaam. Gezond eten, natuurlijk en echt. Ik ben net gestart met een gezond programma om af te vallen en meer energie te krijgen en daar passen de (drink)yoghurts perfect in. En door mijn 500ml zuivel per dag
op te vrolijken met lekkere smaken zoals mango, rood fruit en bosfruit brengt dat variatie.

[STAP stap=”3″]

Combineer

Deze tip heb ik nergens teruggelezen bij experts, maar het helpt mij. Ik probeer dingen te combineren. Hond Jacky heeft dagelijks een uur wandelen nodig en wandelen of joggen maakt mijn hoofd leeg. Tel daarbij op dat bewegen (no brainer) goed voor je is en je hebt een winner. In plaats van me druk te maken om een sportschool abonnement dat ik toch nooit gebruik is mijn beweging nu geïntegreerd in een andere to do: de hond uitlaten. En als ik een tussendoortje neem (ik heb 1x per dag een zuivelmoment in mijn dieet) zoals een stuk fruit of een drinkyoghurt dan lees ik de krant (waar ik normaal nooit aantoe kom).

[STAP stap=”4″]

Neem tijd voor jezelf om op te laden

Het werkt gewoon niet om altijd maar door te racen en jezelf op de laatste plaats te zetten. Vroeg of laat gaat het mis en aan een overspannen moeder/collega/vrouw heeft niemand wat. En toch lukt het me maar niet om voor mezelf te kiezen. Ik zie het dus maar als iets dat ik ook voor de ander doe. Mijn stappenplan hierin wordt: neem het serieus, plan het in de agenda in alsof het een werkafspraak is, val niet in de kuil van social media of beeldschermtijd. Een half uur een boek lezen dus of een uitgebreid bad met alle lekkere scrubs en badzout erbij.

[STAP stap=”5″]

Ontspan door kleine rustmomenten in te bouwen

Ik heb de neiging om heel gejaagd door de dag te gaan. Alsof ik daarmee de dag kan bedwingen en meer voor elkaar krijg, terwijl ik me eigenlijk met de minuut slechter voel. En het is vooral ook belangrijk om de dag goed te beginnen met een gezonde maaltijd en daar de tijd voor te nemen. Daarom ontbijt ik nu elke ochtend met een fruityoghurt waar ik nog granola en vers fruit aan toevoeg. Verwennerij. Door de dag heen probeer ik ook ‘freeze’ momenten in te bouwen. Alsof je in een film speelt. Cut en freeze. Neem een pauze van waar je mee bezig bent en ontspan. Dat kan met een ademhalingsoefening. Probeer te genieten van ‘t mooie waar je mee bezig bent. Kijk naar wat je bereikt op dat moment in plaats van de focus op het gestresste of gehaaste erin. Zoals dit artikel. Het heeft een deadline (die ik overschreden heb), maar ik stop nu …. voor een minuutje. Dit artikel helpt mijzelf, helpt hopelijk de lezer én mijn magazine Famme. Want door met mooie merken samen te werken en een boodschap over gezond leven over te brengen is gewoon mooi. Die momenten van rust en kalmte om te reflecteren zijn belangrijk.

Extra
De halfvolle fruityoghurt van Arla Naturals (750 ml) is nu verkrijgbaar in de Nederlandse supermarkt in de smaken Rood fruit, Bosfruit en Mango (adviesprijs € 1,49). De magere drinkyoghurt van Arla Naturals is er in de smaken Rood fruit en Bosfruit (adviesprijs € 1,39).

foto’s: Shoots by Laura

In samenwerking met Arla

Reageer op artikel:
5 tips om nu echt gezond te gaan leven
Sluiten