Redactie
Redactie Kids 18 jun 2019
Leestijd: 2 minuten

5 trucjes voor goede tafelmanieren

Hoe zorg je ervoor dat je kind niet met volle mond praat en met mes en vork eet, zonder steeds wat te moeten zeggen aan tafel? Met deze trucjes heb je de goede tafelmanieren er zo in.

1. Speel de tafelmanieren-quiz.

Stel je kinderen vragen over goede tafelmanieren zoals: Als je bij iemand eet en je vindt iets niet lekker, dan zeg je: A) ‘Gatver! Dit lust ik. B) ‘Sorry, maar ik vind dit niet zo lekker. Mag ik het laten staan?’ Kinderen vinden dit een super leuk spelletje. Tegelijkertijd leren ze spelenderwijs hoe het wel en niet hoort. Pubers kun je andere vragen stellen, zoals: ‘Wat is het meest onsmakelijke dat jij de laatste tijd om je heen hebt gezien tijdens het eten?’ Het antwoord dat zij geven, is een goed haakje om verder te praten over manieren.

2. Maak er een wedstrijd van.

Een beetje competitie op z’n tijd kan ook in de opvoeding geen kwaad. Weten je kinderen de belangrijkste tafelmanieren – of zouden ze die inmiddels moeten weten – laat ze deze dan opschrijven. Bijvoorbeeld:

  • Geen ellenbogen op tafel
  • Wacht met eten totdat iedereen aan tafel zit
  • Eet met mes en vork
  • Praat niet met een volle mond
  • Niet smakken
  • Niet spelen met eten

Ga daarna aan tafel en spreek af dat iedereen zich op z’n best aan de opgeschreven regels houdt. Voor elke keer dat iemand iets ‘verkeerd’ doet, krijgt hij een strafpunt. Degene met de meeste strafpunten moet bijvoorbeeld afruimen of iets grappigs doen zoals een liedje zingen. Doe dit niet dagelijks, want dan is de lol er snel af. Bovendien wordt het er dan niet gezelliger op aan tafel.

3. Laat de kinderen de tafel dekken.

De meeste kinderen vinden tafeldekken niet leuk. Maak ze enthousiast door ze te vragen de tafel eens feestelijk te dekken. En dat kan ook gewoon op een saaie maandag. Leer ze de servetjes mooi vouwen, leuke versieringen maken en laat ze zo uitgebreid mogelijk dekken. Leggen ze bestek of servies op de verkeerde plek, dan leg je uit waar het wel moet. Een leuk alternatief, zeker voor kleinere kinderen, is een groot papier op tafel leggen en daar bestek en servies op laten tekenen. Natuurlijk op de plekken waar deze horen te liggen.

4. Speel restaurantje.

Ga met het hele gezin thuis chique uiteten. Laat iedereen wat feestelijks aantrekken, kook iets extra lekkers en doe net of jullie in een deftig restaurant zitten. Waarbij iedereen zich natuurlijk op z’n netst moet gedragen. Leuk en stiekem heel leerzaam.

5. Geef het goede voorbeeld.

Tja, het is een inkopper, maar toch realiseren veel ouders zich niet dat hun eigen gedrag super belangrijk is. Dus neem als ouder ook je telefoon niet mee aan tafel, eet met je mond dicht en overdrijf het aantal keer dat je: graag, alsjeblieft en dankjewel, zegt. Goed voorbeeld, doet goed volgen!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
5 trucjes voor goede tafelmanieren
Sluiten