Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Kids 5 apr 2017
Leestijd: 4 minuten

5 voordelen van het jongste kind in het gezin zijn

Van alle kinderen in een gezin wordt het jongste kind vaak gekenmerkt als verwend, de baby van het gezin, een rouwdouwer en aandachtszoekertje. En: krijgt het te verduren van zijn oudere broers of zussen. De baby in het gezin komt er bekaaid af, of toch niet?

Onderzoek naar de positie die je inneemt in het gezin op basis van geboorte volgorde laat echter iets heel anders zien. Het jongste kind vaart in zijn volwassen leven namelijk wel bij wat vroeger zijn zwaktes leken te zijn. Met een voortrekkersrol als het op grappen en grollen aankomt en de hijgende adem van broers en zussen in zijn nek, zijn dit 5 voordelen van het zijn van het jongste kind in het gezin.

1. Het jongste kind heeft de lachers op zijn hand

Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar in ons huis is onze derde en jongste de clown van de familie. Als ik dat zelf moet verklaren met psychologie van de koude grond zeg ik dat dat komt omdat hij als grappenmaker al de aandacht kon trekken. Voordat hij zich net als zijn broers verbaal goed kon uitdrukken kreeg hij met zijn grappen de lachers op zijn hand en veel podium. De serieuze psychologie ondersteunt mijn theorie. Een onderzoek van YouGov uit 2015 ontdekte dat de jonkies zichzelf in ieder geval heel grappig vinden, terwijl de oudste zichzelf als serieuzer bestempeld. De grappige manier om aandacht te trekken bij papa en mama. De humorkaart werkt en zo begint de ‘training’ als komiek al op jonge leeftijd.

LEES OOK: Middelste kinderen worden later vaak heel succesvol, blijkt uit onderzoek.

2. Het jongste kind is een avonturier

Omdat je als jongste loot in het gezin je plekje en positie nog moet veroveren, zijn benjamins geneigd meer open te staan voor het onbekende. Ze zoeken naar hun ‘eigen niche’ en zijn bereid daar ver(der) in te gaan. Daar waar het oudere kind vaak de leiderschapsrol op zich neemt, zoekt het jongste de grenzen van zijn kunnen op. Het boek ‘Born to Rebel’ van auteur Frank Salloway legt uit hoe posities in gezinnen werken. En waarom kinderen uit één familie vaak net zo verschillend zijn als andere kinderen.

3. Het jongste kind is een relaxte peer

Volgens hetzelfde onderzoek van YouGov naar geboortevolgorde zien jonge kinderen zichzelf ook als relaxter dan de oudere in het gezin. Een verklaring hiervoor kan zijn dat de ouders relaxter zijn dan met hun eerste kind. Eens even denken… schuldig! Mijn oudste is op alle fronten veel beschermder opgevoed dan zijn broers. Zowel in de eerste babyjaren als nu. Ik weet nu al dat onze jongste veel eerder alleen zal mogen fietsen dan zijn grotere broer.

LEES OOK: Het oudste kind? Die is vaak het meest intelligent.

4. Het jongste kind maakt makkelijk vrienden

In het boek ‘Born to Rebel’ verklaart Sulloway hoe het komt dat jongsten socialer zijn en echte vriendenmakers. ‘Ze hebben hun positie richting de oudere broer(s) of zus(sen) moeten veroveren. En leren dit op een gecontroleerde, soms zelfs manipulatieve manier.’ Kijk niet gek op als je jongste ‘baby’ een commerciële job krijgt in zijn werkende leven. De benjamin heeft zijn positie in het gezin met daadkracht bemachtigd. Met een mooie trucendoos vol sociale handigheidjes. Deze techniek is natuur geworden en komt in het latere leven goed van pas. Zonder dat het fake is.

5. Het jongste kind is een crea

Oudere kinderen blijken een licht hoger IQ te hebben dan hun broertje of zusje. Daar tegenover staat een creatievere geest voor de ‘uk’. Door het positiespel, zoals Sulloway in Born to Rebel uitlegt, bewandelen ze een andere route dan de broers of zussen. Omdat ze hun niche willen vinden. Dat maakt creatiever en dynamischer om hun ‘ding’ te vinden en daarin uit te blinken. Zitten de oudere broer of zus allemaal op hockey? Dan ga ik toch lekker op karate! Dat idee. En als je toch al de clown in de familie bent, is een stap richting het podium misschien wel een stuk(je) kleiner.

Wat je later wordt in het leven en hoe je persoonlijkheid zich ontwikkelt ligt natuurlijk niet alleen in de positie die je inneemt in je gezin. Wel staat wat mij betreft buiten kijf dat het feit dat ik zelf de jongste ben, mij mede gemaakt heeft tot wie ik vandaag ben. En dat zie ik ook terug in mijn drie kinderen. Wat betreft mijn benjamin en vijf bovenstaande voordelen vink er vier van de vijf af.

Wil je trouwens alles weten over zwanger zijn of wat er komt kijken bij het hebben van een baby? Like dan snel de Facebook van onze zus FammeBaby!

En dan nog dit: Last van het jongste kind syndroom? Dit doe je eraan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
5 voordelen van het jongste kind in het gezin zijn
Sluiten