Thea Tijssen
Thea Tijssen Kids 1 jan 2016

5 voordelen van je kind opvoeden buiten de norm

Als je moeder wordt, kun je weleens verward raken door alle goedbedoelde adviezen die je krijgt. Op internet vind je duizenden artikelen over hoe je je kind zou moeten opvoeden en ook de boekenwinkels puilen uit met diverse opvoedboeken. Maar volg nou eens niet de geijkte adviezen en ga je eigen(wijze) weg.

Want waarom zouden de schrijvers van die boeken de wijsheid in pacht hebben? En waarom hebben alle pedagogen altijd gelijk? Ga eens wat vaker op je eigen gevoel af. Juist als dat niet altijd binnen de gebaande paden loopt. Waarom? Hierom:

[STAP stap=”1″]

Je kind staat meer open voor avontuur

Als jij, net als ik, er niet voor schroomt om je kind (hoe jong ook) overal mee naartoe te nemen, dan vindt-ie het dus vanzelf heel normaal om erop uit te gaan. Alleen maar lekker veel thuis blijven zitten, daarmee krijg je geen avontuurlijk kind. Dus: neem je baby al lekker vaak mee uit wandelen, laat het op andere plekken slapen, ga met je peuter spannende boswandelingen maken, ga op reis met je kleuter en dreumes. Als je ze in de basis een gezonde portie avontuur voorschotelt, zullen ze altijd honger hebben naar meer.

[STAP stap=”2″]

Je kind vindt dingen niet snel gek of raar

Iemand met een andere afkomst die bijzonder is uitgedost? Twee mensen van het gelijke geslacht die elkaar zoenen? Een meisje met een heftige handicap? Een jongetje met het Syndroom van Down? Het kind dat ermee opgroeit, weet dat mensen die ‘anders’ zijn, niet meteen raar, gek of zelfs eng zijn. Maar alleen maar ‘anders’. Zo’n kind groeit eerder uit tot een niet-veroordelende volwassene dan kinderen die daarvan geen weet hebben. Wil je een kind met een open mind? Geef ze dan vooral jouw open blik mee.

[STAP stap=”3″]

Je kind durft – altijd – voor zijn mening uit te komen

Het is zo makkelijk om je kind te behoeden voor negativiteit. Natuurlijk wil je niet dat je kind wordt gepest op school. Of wordt buitengesloten op de sportclub. Maar… Het laatste wat ík wil, is dat mijn kind niet voor zijn mening durft uit te komen. Dat hij dingen níet zegt uit angst dat hij daardoor niet wordt gerespecteerd. Ik leer mijn kinderen dat ze altijd voor hun mening moeten uitkomen en dat ze zich daarvoor nooit hoeven te schamen. Ongeacht wat ‘de groep’ vindt. Doordat ze zien ziet dat wij (hun ouders) dit ook doen, lijkt het – vooralsnog – iets wat ze overnemen.

[STAP stap=”4″]

Je kind wordt al vroeg zelfstandig

Natuurlijk laat je je 5-jarige niet alleen buiten spelen zonder toezicht. En we snappen ook wel dat je je 6-jarige niet om de haverklap alleen thuislaat, maar laat ‘m eens zelfstandig een boodschap halen bij de supermarkt om de hoek. En ja, dan loop jij er natuurlijk een paar meter (onopvallend!) achter om te checken of het echt wel goed gaat; hij niet met vreemden meegaat en niet oversteekt zonder te kijken, maar doe het eens. Volgens de norm is dit waarschijnlijk not done, maar je staat er versteld van wat het oplevert. Een kind dat al vroeg zelfstandig is. En geloof me, daar pluk je dan nu (en later) de vruchten van.

Bron: Flickr

[STAP stap=”5″]

Je kind weet dat het tegen jou áltijd de waarheid kan zeggen

Volgens de norm mag je niet liegen. Dat weet iedereen. Maar… in de praktijk wordt deze norm nogal eens overschreden. Ik hoop mijn kinderen zo op te voeden, dat ze weten dat ze álles tegen hun vader en mij kunnen zeggen. Maar dan ook altijd. Ik wil dat ze weten dat niks gek is. Alles wat ze voelen, denken en meemaken, moet bespreekbaar zijn. En omdat mijn man en ik ook zo zijn opgevoed, hoop ik dat deze lijn zich doortrekt.

Eigenlijk is ‘flexibiliteit’ het codewoord. Want daar draait het allemaal om. Flexibele ouders voeden flexibele kinderen op. Dus kijk naar alle normen en waarden met je eigen blik. En geef er een schwung aan die bij jou en je gezin past. Met de voordelen die het oplevert in je achterhoofd, heb je vast wat motivatie gevonden om buiten de gebaande paden te gaan lopen.

Praat mee over opvoeden volgens of buiten de norm op Famme’s Facebook.

Waar haal jij je ‘opvoedinspiratie’ vandaan? Als Jo Frost je goeroe is, moet je misschien eens dit artikel lezen.>

Reageer op artikel:
5 voordelen van je kind opvoeden buiten de norm
Sluiten