Kirsten Athmer
Kirsten Athmer Kids 7 apr 2016

5 wetenschappelijke redenen waarom het oudste kind zijn de shit is

Stereotypen over kinderen zijn er genoeg: de jongste is de grappigste, de middelste is de bemiddelaar en de oudste? Die heeft volgens onderzoek ook genoeg positieve eigenschappen waarmee ze hun handjes mogen knijpen.

Talloze onderzoeken wijzen het uit: je karakter wordt bepaald door het ‘hoeveelste’ kind je bent. Dit zijn vijf redenen waarom het een feestje is om de eerstgeborene te zijn.

[STAP stap=”1″]

Slimmer

Ja ja, de oudste kinderen thuis schijnen ietsje slimmer te zijn dan de rest van de familie. Maar liefst 250.000 Noren deden mee aan een onderzoek en wat bleek? Het IQ van de eerstgeborenen lag gemiddeld 2,3 punt hoger dan dat van de kinderen die later geboren werden.

Volgens onderzoekers heeft dit contrast niet zoveel te maken met de genen, maar meer met het feit dat de oudere kinderen hun jongere broers en zussen gedurende de opvoeding dingen aanleren en daardoor hun eigen hersenen trainen. In de meeste gevallen is het verschil niet merkbaar in ‘t dagelijks leven, maar hé, alsnog een leuk feitje om in het gesprek te gooien op een feestje, toch?

[STAP stap=”2″]

Verantwoordelijker

Het oudste kind heeft op jonge leeftijd al een hoop verantwoordelijkheid. Dit komt omdat hij of zij vaak – al dan niet vrijwillig – een deel van de opvoeding van jongere broers en zussen op zich neemt (‘Blijf daar vanaf!’, ‘Nee, zo doe je dat niet’).

De Amerikaanse journalist Jeffrey Kluger deed voor zijn boek The Sibbling Effect onderzoek naar de banden tussen broers en zussen. In een interview met National Public Radio zegt hij: ‘Oudste broers en zussen zijn vaak degenen die loyaliteit binnen de familie erg belangrijk vinden. Ze worden gezien als degenen die het meest gehoorzaam en verantwoordelijk zijn.’ Niet te vergeten: verantwoordelijkheid komt (vaak) met de jaren, dus zal het oudste kind sowieso een streepje voor hebben.

[STAP stap=”3″]

Meer succesvol

Ben Dattner, adjunct professor aan de New York University, deed eerder onderzoek naar het verband tussen geboortevolgorde en het hebben van succes. Volgens hem zijn eerstgeborenen meer prestatiegericht en willen ze graag hun ouders pleasen. Ook schijnt het zo te zijn dat de oudste thuis een dominante rol aanneemt ten opzichte van zijn jongere broers en zussen. Op deze manier bereidt het zich voor op leidinggevende functies in het latere leven. Is dat even handig!

[STAP stap=”4″]

Regels beter volgen

De Belgische psychologen Vassilis Saroglou en Laura Fiasse beweerden in dit rapport dat het oudste kind zich vaak meer gehoorzaam opstelt – en dus – beter regels kan naleven, terwijl de jongere kinderen de neiging hebben zich te onderscheiden en dit proberen te bereiken met speels en rebels gedrag. Herkenbaar?

[STAP stap=”5″]

Meer meegaand

Grote kans dat je oudste kind het meest meegaand is, als we dit onderzoek uit 2015 moeten geloven. Eerstgeborenen blijken makkelijker en minder neurotisch te zijn dan zusjes of broertjes. En dít onderzoek toont vervolgens aan dat die eigenschappen in verband kunnen staan met betere leerprestaties.

Ben jij de oudste thuis? Reageer op onze Facebook.

Mooi! 50 foto’s van de eerste ontmoeting tussen kinderen en hun baby broer of zus >

Reageer op artikel:
5 wetenschappelijke redenen waarom het oudste kind zijn de shit is
Sluiten