Redactie
Redactie Kids 16 jan 2017

5 x de allermoeilijkste dingen van het moederschap

Jaloers kijk ik naar moeders die ogenschijnlijk moeiteloos twaalf ballen in de lucht houden, dat heel gracieus doen én er ook nog bij kunnen lachen. Ik ben een moeder die het moederschap af en toe knap lastig vindt en daar openlijk voor uitkomt.

Ik heb zo’n vriendin – moeder van drie. Man die veel reist, tussen de bedrijven werkt de vriendin zelf ook. Leuke dochters en dito zoon, leuk (opgeruimd) huis, leuk alles. Twaalf ballen, met gemak. Dit weekend vertrouwden we elkaar (onder het genot van 1,5 fles wijn) toe dat we stiekem allebei van de ander dachten dat ‘die het he-le-maal voor elkaar had’. Het werd een mooie avond die eindigde met een opsomming van precies die zaken waar we allebei mee worstelden, ook al dachten we van de ander dat die dat nooit had.

1. Dat je nooit meer ongestoord egoïstisch compleet en alleen maar aan jezelf kan denken

Precies doen waar jij zin in hebt op het moment dat jij daar zin in hebt. Natuurlijk kan dat af en toe een (mid)dag en/of een avond, als je het goed regelt zelfs een paar dagen. Maar zelfs als je dan die paar dagen met een vriendin in Parijs rondwandelt, ben je met je hoofd altijd nog bij die lieve bloedjes en of het allemaal wel goed met ze gaat. We doen het onszelf aan, maar toch.

2. Dat je leven nooit meer zorgeloos is

We waren het er volmondig over eens: moederschap is zowel de allermooiste als de allerzwaarste verantwoordelijkheid die je ooit mag dragen.

3. Los te laten (je kind, de situatie, de controle)

Had ik al gezegd dat we het allemaal onszelf aandoen? Want aan de ene kant klagen we (ik) dus dat het lastig is dat je als moeder altijd zo bezig bent met ‘thuis’ en soms dat even niet wil, maar aan de andere kant vinden we (ik) niets zo moeilijk als loslaten.

Ze los te laten op het kinderdagverblijf, op school, in de speeltuin, bij de oppas: overal waar je niet precies weet wat er gebeurt en of het allemaal wel goed gaat. Kanttekening: misschien is dit er alleen eentje waar vooral moeders last van hebben die naast moeder, ook ‘controlfreakerige’ neigingen hebben (ik).

LEES OOK: Moeder én controlfreak zijn: succes ermee!

4. Accepteren dat het is zoals het is (ook als het niet oké is)

Ik haalde mijn dochter een kind een keer op van het kinderdagverblijf en zag dat ze alleen in een hoekje zat met een pop. Ik kwam thuis en zei snotterend tegen de vriend: ‘onze dochter wordt gepest.’ De vriend keek me aan, glimlachend. ‘Schatje. Onze dochter is één, die wordt niet gepest, die is dolgelukkig als ze alleen in de hoek met een pop kan spelen.’

Het was een voorbode voor talloze situaties die volgden: soms is onze dochter helemaal in haar element met andere kinderen, en soms vindt ze geen aansluiting. Soms vindt ze het ergens heel erg leuk en is alles goed; soms is dat duidelijk niet het geval. Hoe graag ik ook zou willen dat ze het altijd en overal leuk vindt, overal goed in de groep ligt en het altijd en overal goed doet – dat is niet zo en dat gaat ook onherroepelijk nooit gebeuren. Ik vrees dat dát accepteren een van de allermoeilijkste dingen is voor een moeder.

5. De kwetsbaarheid die het moederschap met zich meebrengt

Gevalletje: ‘elk voordeel’. Ik heb nog nooit van iemand zoveel gehouden als van m’n dochter – zo diep dat je het in het diepst van je vezels en poriën voelt. En juist dat maakt dat ik me nog nooit zo kwetsbaar gevoeld heb: als ik nadenk over wat er allemaal kan gebeuren (lees: mis kan gaan) in haar leven waar ik haar tegen zou willen beschermen, kan ik acuut niet meer slapen. Nooit meer.

Slotnoot (slok)

Er passeerden trouwens ook een heleboel praktische zaken de revue, waaronder: dat je zelden nog spontane seks hebt, dat mannen waardeloze vooruitdenkers/planners zijn en je ze al helemaal niet een tas of koffer in moet laten pakken, dat er altijd wel ergens een berg (af)was ligt te wachten (op jou) en dat je je soms gewoon enorm hopeloos wordt en je afvraagt ‘wie er in hemelsnaam voor jou zorgt’. Toen namen we nog een glas wijn, en daarna leek het allemaal weer veel minder erg.

Over wijn gesproken: dat je van wijn beter slaapt, is een fabeltje.

Reageer op artikel:
5 x de allermoeilijkste dingen van het moederschap
Sluiten