Redactie
Redactie Kids 3 okt 2016
Leestijd: 4 minuten

5 x dingen die mijn dochter doet waardoor ik niet boos op haar kan worden

Opvoeden: ik geloof dat ik het een van de moeilijkste dingen vind die ik tot nu toe in m’n leven heb moeten doen. Alle tentamens waar ik dagen- en nachtenlang voor heb zitten studeren en de onmogelijke berekeningen die ik voor het vak ‘Statistiek’ moest doen vind ik achteraf een peulenschil vergeleken bij het vak ‘Opvoeden’.

Begrijp me niet verkeerd: ik heb niet zo’n moeite met ‘streng’ zijn en m’n dochter af en toe vermanend toespreken. Als iets niet mag, mag het niet, en als mama ‘nee’ zegt, is het ‘nee’. Tot zover geen problemen. Het gaat me om de momenten dat ze me uitdaagt – had ik al gezegd dat ze twee is? – en ik weet dat ik eigenlijk boos zou moeten worden dan wel blijven, maar dat niet lukt.

Als ze boos wordt omdat ze per se haar aardbeienonderbroek aan wil

Ze is al helemaal aangekleed, we zijn beland in de fase ‘alleen nog de schoenen aan en we kunnen gaan, hoera’. En dan bedenkt mevrouw zich dat ze haar onderbroek met aardbeien aan wil. Ik: ‘Nee schatje, die mag je morgen aan, deze met Minnie Mouse is ook supermooi’. Zij: ‘Neeheeeee. Aardbei.’ Ik: ‘Niks daarvan, hoppakee, schoenen aan, we moeten naar de crèche.’ Acuut begint ze woest al haar kleren uit te trekken totdat ze daar in haar felroze Minnie Mouse-onderbroek staat. ‘Ui-huit!’ Ik kan niet anders dan lachen en haar aardbeienonderbroek uit de kast vissen.

Als de melk op mysterieuze wijze omgevallen is

Als ze mag kiezen tussen melk en water, kiest ze water. Als ik appelsap aan het aanbod zou toevoegen weten we allemaal welke wint, maar daarom doen we dat dus niet. ‘s Avonds klokt ze de beker melk met liefde op, maar ‘s morgens kost dat meer moeite. En dus valt die melk vaak halverwege ‘per ongeluk’ om. Geloof me, daar word ik negen van de tien keer link van (ze mag het ook zelf opruimen, helaas vindt ze dat dus leuk), maar vorige week beweerde ze bij hoog en laag dat het Winnie the Pooh was geweest die de beker melk omgegooid had. Probeer dan maar eens om niet te lachen, mij lukte het niet.

Als het puzzelstukje volgens haar toch echt moet passen

Ik: ‘Schatje, dat stukje past niet daar.’ Zij probeert ondertussen onverwoestbaar het stukje dat echt niet daar past, toch daar in te wrikken. ‘Past wel.’ Ze trekt er een verbeten hoofd bij. Oké, ik hoef niet boos te worden, maar ik hoef haar ook niet uit te lachen. Kortom: ik loop even naar de keuken.

LEES OOK: Onderzoek: zoveel impact heeft jouw gedrag op je dochters zelfbeeld

Als ze het spel ‘tijdrekken’ optimaal speelt

‘Mama moet me naar bed brengen.’ Leuk! Boekje, knuffel, kusje, slapen nu. ‘Nee, ik wil een kus van papa’. Prima, fijn, papa komt, knuffel, kusje, slapen nu. ‘Mama, ik wil nog een glaasje water!’ Prima, fijn, nog een slokje water en dan nu slapen schatje. Ondertussen ruik ik beneden de ovenschotel aanbranden. ‘Slapen nu?’ ‘Nee, ik moet nog een plas.’ Ik spoedig me ondertussen naar beneden en hoor hoe de dochter nog een zestal verschillende verzoeken bij de vriend indient, voordat er uiteindelijk tot slapen overgegaan kan worden. Ik weet het, het mag niet, maar het is ook gewoon bijzonder vermakelijk hoe geraffineerd ze dat spel probeert te spelen (zolang de ovenschotel maar niet sneuvelt).

Als ze alle kledinglades overhoop gehaald heeft

Toegegeven, deze vind ik het makkelijkst om wel degelijk boos te blijven, want feitelijk vind ik het bloedirritant dat ik al die broeken, jurken en shirts zometeen weer allemaal netjes op moet vouwen. De vriend stelt regelmatig voor om het gewoon te laten, en het allemaal – zoals zij het achterlaat – in de la te laten zwerven. Maar dat kan mijn neurotische ik niet aan, en dus sta ik een uurtje later alles weer keurig op te vouwen. Dit is nou eenmaal wat mijn dochter het liefste doet tussen het moment van ontwaken, en het moment dat wij haar uit haar bed halen. ‘Zet die kast gewoon iets verder van het bed vandaan’, hoor ik je denken. Heel graag, maar dan moeten we wel eerst verhuizen naar een huis met een grotere kinderkamer.

Wist je trouwens dat het prima is om kinderen al vanaf twee jaar mee te laten helpen in het huishouden?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
5 x dingen die mijn dochter doet waardoor ik niet boos op haar kan worden
Sluiten