Redactie
Redactie Kids 18 juli 2015

5 x eten en drinken die je niet aan je baby geeft

Wanneer je je baby precies kennis laat maken met vaste voeding, is aan jou. Sommige ouders beginnen zodra baby vier maanden is, anderen wachten liever tot hij een maand of zes oud is.

Maar daar gaat dit stukje niet over. Waar het wél over gaat is, toegegeven, misschien een beetje een open deur. Maar we gooien ‘m er voor de zekerheid toch in: vijf no-go’s op het gebied van eten en drinken totdat je baby (minimaal) één jaar oud is. Omdat ze simpelweg niet goed voor ze zijn en ze eerder remmen, dan stimuleren in hun groei.

1. Chips

Droge crackers of rijstwafels om te snacken zijn oké – chips is dat niet. In chips zit veel zout. Baby’s hebben totdat ze één jaar oud niet meer dan 1 gram zout per dag nodig; met meer kunnen je baby’s nieren niet goed omgaan. Het is het eerste jaar ook verstandiger geen zout toe te voegen aan hetgeen je voor baby kookt (hoe saai het ook is).
Trouwens, ook na zijn eerste verjaardag heeft je kind niet veel zout nodig: de dagelijks aanbevolen hoeveelheid voor kinderen tot 3 jaar oud is 2 gram zout per dag.

2. Snoep en chocola

Open deur of niet, we noemen ‘m toch even.

3. Kant-en-klare potjes voor oudere kinderen

Vrijwel iedereen zal je vertellen dat zelfgemaakt eten sowieso beter is dan potjes. Klopt, maar voor een werkende moeder zit dat er in de praktijk niet elke dag in. Niks mis met potjes, zeggen wij. Echter, zorg er wel voor dat je voor je baby de speciale potjes babyvoeding (tot 12 maanden) koopt, en niet de versie ‘daarboven’ koopt – daar zit vaak (veel) meer zout en suiker in.

4. Vruchtensappen

Lang dacht iedereen dat pakken sinaasappelsap en druivensap gezond was, immers – het is toch vruchtensap? Niet dus. In vruchtensap zit hoge concentraties suiker en zijn (daardoor) slecht voor je baby’s tanden (voor zover aanwezig). Kies liever voor water of (rooibos)thee.

5. Frisdrank

Zie ook #2. Er zit werkelijk waar niets in frisdrank dat goed is voor je baby. Het is bovendien een regelrechte aanslag op de melktanden van de kleine meneer of mevrouw, om nog maar niet te spreken over het feit dat sommige frisdranken cafeïne bevatten.

Lees ook: 15 tips voor je moeilijk etende baby (vanaf 4 maanden) >

Reageer op artikel:
5 x eten en drinken die je niet aan je baby geeft
Sluiten