5 x waarom seks met de jaren beter wordt, zeker na je 35ste

Als er een ding is waar vrouwen goed over kunnen praten met elkaar, dan is het wel seks. Of het ‘er’ nu goed mee gaat (we doen het 2x per dag 7 dagen per week) of slecht (ehmm, tja wanneer was ook alweer de laatste keer), het blijft een hot topic. Opvallend is wel dat naarmate we ouder worden, we er beter in worden. In seks dan.

Komt tijd, komt raad? Het lijkt er wel op als het op seks aankomt. In vergelijking tot onze late tienerjaren (waarin de eerste stappen genomen werden), de twintiger jaren (waarin er geëxperimenteerd werd) en de dertiger jaren waarin met vaste partners de patronen werden bepaald zijn we nu een stuk duidelijker in wat we willen en niet willen. Met onze vaste partner, maar ook in nieuwe relaties voor de singles onder ons.

Zeg, hoe zit het schat?

Waarom ik ‘we’ zeg? Mijn n=10 onderzoek onder vriendinnen laat een ‘We’ beeld zien, en als ik ‘Ik’ zeg wordt het ook weer zo persoonlijk en krijg ik mijn partner achter me aan die met een uitgeprint A4tje achter me aanrent: ‘zeg, hoe zit het schat?’ En eerlijk is eerlijk: een gezin met jonge kinderen, een drukke baan en een heel huishouden runnen, zet het sekspitje op een laag vuurtje. Bedroevend vuurtje, vooruit. Maar hé, door erover te praten en te schrijven, maak je weer een begin als moeder van drie, toch?

Afijn, al pratende, lezende en schrijvende ontdekte ik vijf dingen die de seks in de eind dertiger en begin veertiger jaren een stuk beter maken dan rond de twintig en begin dertig… Dus, 35+ dames onder ons, doe er je voordeel mee.

5x waarom seks met de jaren beter wordt:

1. Zelfbewuster en zelfverzekerder

‘Been there done that’ Naarmate de jaren voorbij vliegen heb je het allemaal wel gezien. De pluizige tienerjaren waarin onzekerheid hoogtij vierde, liggen ver achter je. Waarschijnlijk had je toen een goddelijker lichaam dan nu (zeker als je er al een zwangerschap of twee, drie op hebt zitten), maar nu ben je een stuk zelfverzekerder en zelfbewuster als het op seks aankomt.

2. Meer leven in het moment

Was je vroeger vooral bezig met de vraag ‘doe ik het wel goed’, komt mijn bil wel voordelig uit en is het licht wel genoeg gedimd? Nu is dat een stuk onbelangrijker. Geen ‘wat als’-en meer, maar genieten van het hier en nu. Leven in het moment. Meer mindful, met ogen wijd open genieten van wat er gebeurt. Wat dat betreft is de kwantiteit misschien (drastisch) omlaag, als het op kwaliteit aankomt worden er dikke negens gescoord.

3. Alle zintuigen worden uitgenodigd om mee te doen

Was ik vroeger te veel gefocust op de daad en het goed doen, tegenwoordig is mijn hele lijf en hoofd aanwezig tijdens een potje seks. Het gevoel van een hand die over mijn rug glijdt, een beetje ruiken, voelen, proeven à la Geert (maar dan niet op tv en alleen met mijn partner).

4. Ervarener, ergo: weten wat je wil

Omdat je minder met pleasen bezig bent op hogere leeftijd, kun je veel duidelijker zijn in wat je wilt. De angst om nee te zeggen of mee te gaan in de wensen en grillen van de ander zijn weg. Een sterkere intuïtie voor wat goed voelt en de durf en lef om te experimenteren. Het is ook niet voor niets dat Fifty Shades of Grey een gigantische hit is geworden en de verkoop van seksspeeltjes de lucht in schoot. Mommy porn voor de vrouw die weet wat ze wil en niet bang is om dat te delen met haar man.

5. Acceptatie van het lijf

In mijn geval: als je drie kinderen via een natuurlijk bevalling op de wereld weet te zetten en je erin slaagt het lijf weer in de oude staat terug te brengen en op peil te houden, dan zorgt de trots voor die prestatie voor een heleboel acceptatie. Of je nu met je vaste partner of vrijgezel bent en af en aan een nieuw lijf voor je krijgt, dit is waar ze het mee zullen moeten doen. En die acceptatie zorgt voor een out-of-the-box manier van seks beleven. Een man vindt niets aantrekkelijker dan een vrouw die zich overgeeft aan seks en laat merken dat ze ervan geniet en laat weten wat ze wil. Die paar rolletjes en rimpeltjes extra doen er dan niet toe.

Welk type seks hebben jullie sinds jullie ouders zijn?

Reageer op artikel:
5 x waarom seks met de jaren beter wordt, zeker na je 35ste
Sluiten