Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Kids 28 jun 2017

5 x wetenschappelijk bewezen redenen waarom het oudste kind de beste thuis is

Natuurlijk heeft elke positie van een kind in het gezin zo zijn voordelen, maar de wetenschap heeft dus bewezen dat er geen weg meer terug is: kinderen die de oudste zijn thuis, zijn gewoon ‘beter’ dan hun broertjes of zusjes. Op verschillende vlakken blinken ze uit en wij leggen je graag uit welke dat zijn.

1. Oudste kinderen zijn loyaler naar familie

Volgens Jeffrey Kluger, de schrijver van het boek The Sibling Effect, zijn kinderen die als eerste geboren zijn veel beter in het opvolgen van orders van hun ouders. Zo zouden ze minder moeilijk doen als ze iets niet mogen. Ook hebben ze vaak een groter verantwoordelijkheidsgevoel en nemen ze een verzorgende rol op zich als het om hun broertjes of zusjes gaat. Helemaal als die laatstgenoemden nog jong zijn.

2. Ze volgen de regels

Natuurlijk springen oudste kids regelmatig uit de band en hebben ze soms écht geen zin om hun kamer op te ruimen, maar over het algemeen doen oudste kinderen dingen volgens de regels. Dat bijkt uit een Vlaams onderzoek uit 2003. Daaruit blijkt ook dat kinderen die de jongste zijn daarentegen veel rebelser zijn en vaker tegen de regels in gaan. Hoe dat komt? Ze hebben vaak het gevoel dat ze zich moeten onderscheiden en halen daar maar al te graag hun grappen en grollen voor uit de kast.

LEES OOK: Moeder schrijft een ode aan haar middelste kind

3. Oudste kinderen zijn natuurlijke leiders

Vooral als je opgegroeid bent met jongere broertjes of zusjes waar je vaak op moest passen, is de kans groot dat het leiderschap je met de paplepel is ingegoten. Dit gedrag zet zich later vaak voort op de werkvloer, want uit een onderzoek is gebleken dat oudere kinderen vaker een leidinggevende functie krijgen dan middelste of jongste kinderen.

4. Ze zijn slimmer dan hun broertjes of zusjes

Een Noorse studie naar de positie van kinderen binnen het gezin in combinatie met hun IQ heeft uitgewezen dat kinderen die als eerste geboren zijn wel degelijk slimmer zijn dan hun kleine broertjes of zusjes. Hun IQ ligt namelijk gemiddeld 2.3 punten hoger dan dat van broertjes en zusjes. Wetenschappers denken dat het komt doordat ze in hun jeugd veel aan hun jongere broertjes of zusjes hebben moeten leren, en daarom zelf makkelijker leren.

5. Oudste kinderen zijn aardiger

Uit een onderzoek dat gepubliceerd werd in het Journal of Research in Personality blijkt dat oudste kinderen meer gewetensvol zijn, zich makkelijker ergens bij neer kunnen leggen en minder neurotisch zijn. Ze hebben daarnaast een zachtere persoonlijkheid en kunnen zich beter in iemand anders inleven. Yes, oudere kinderen blijken echte softies te zijn!


5 voordelen van het jongste kind in het gezin zijn

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Pulptastic

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
5 x wetenschappelijk bewezen redenen waarom het oudste kind de beste thuis is
Sluiten