Redactie
Redactie Kids 13 aug 2014

5 x zo raak je je kind niet kwijt

Vakanties zijn er om leuke dingen te doen. Dit kan variëren van wateractiviteiten tot een bezoek aan pretpark of lokale markt in een bevallig Frans dorp. Alleen hoe houd je je kind in de gaten tussen al die mensen?

Een uitje is au fond al een hele onderneming. Als jullie eenmaal op de plaats van bestemming zijn aangekomen, ben je continu bezig om je kinderen in de gaten te houden. Maak vanaf een bepaalde leeftijd (4+) afspraken met ze en bespreek (in de auto) wat de regels zijn. Zie hieronder wat je ze kunt leren buiten een afspreekpunt om en het bekende telefoonnummer op de arm. Zo ben je verzekerd van een minder gejaagde, veilige en bovenal gezellige dag. En echt, het overkomt de allerbeste.

1. Vertel ze hoe ver ze kunnen gaan

Stel bepaalde regels op waaruit blijkt hoe ver ze bij je vandaan mogen gaan. Heb je kleine kinderen, dan maak je de afspraak dat ze je hand blijven vasthouden. Of de kinderwagen, als er nog een in het spel is. Zijn ze al iets ouder? Vraag ze dan om binnen een straal te blijven waarin jij hen kunt zien en zij jou.

2. Vraag ze om op één plek te blijven en je volledige naam te roepen

Kinderen zijn geneigd om je te gaan zoeken als ze je niet meer zien. Spreek met ze af dat ze zich niet verroeren. Leer ze ook om jouw volledige naam te roepen, in plaats van ‘papa’ of ‘mama’.

3. Ga samen opzoek naar een herkenbaar persoon

Plekken zoals pretparken zijn voorzien van werknemers die een kind kunnen helpen als ze hun vader of moeder kwijt zijn. Laat je kinderen deze mensen herkennen. Op een grote open plek, zoals het strand, wordt dit een ander verhaal. Leer ze om naar een moeder met kind te gaan die hen verder helpt in ‘de zoektocht naar mama’. Vraag eens aan je kind naar wie hij of zij het eerst toe zou stappen als-ie je kwijt is. Op deze manier kun je tips geven.

4. Leer ze wat ze moeten zeggen als ze verdwaald zijn

Kinderen zijn vaak gelijk in paniek en kunnen alleen maar smeken om hun ouders. Door het gehuil heen, weten ze vaak niet wat ze moeten zeggen. Oefen zinnen met ze als ‘ik ben verdwaald’ of ‘ik ben mijn moeder kwijt, ze heet zus of zo en draagt dit of dat’.

5. Leer ze alle nodige informatie

Volledige namen, telefoonnummers en adres. Als je kinderen nog heel klein zijn, schrijf dan alle informatie ergens op. Laatst kwam ik een meisje tegen die een papieren festivalbandje om haar pols had waar alle gegevens op stonden geschreven. Een ketting met naamplaatje is er nog zo een.

Heb jij nog briljante tips die je graag met ons deelt? Vertel het ons.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
5 x zo raak je je kind niet kwijt
Sluiten