Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Work & Life 19 feb 2019

Niet zo’n ster in budgetteren? De 50/30/20 regel kan een uitkomst bieden!

Als je een overzicht hebt gemaakt van je uitgaven én een budget hebt weten te creëren, heb je de beginselen van budgetteren al begrepen. Maar hoe weet je nou of wat je opzij hebt gezet goed in verhouding staat tot wat je zou moeten uitgeven en sparen?

Niet iedereen vindt budgetteren leuk of is er goed in. De 50/30/20 regel die failissementsdeskundige Elizabeth Warren bedacht kan je misschien wat hulp bieden! Dit is hoe het werkt:

De 50/30/20 regel

Het begint al met het maken van een overzicht van je inkomsten en uitgaven. De bedoeling van de 50/20/30 regel is dat je je uitgaven verdeeld: 50% gaat naar needs (noodzakelijke kosten als huur, verzekeringen en boodschappen bijvoorbeeld), 30% naar gaat wants (persoonlijke keuzes als lekker uiteten, hobby’s of winkelen) en 20% spaar je. Zo klinkt het best makkelijk, maar voor veel mensen is het nog een hele uitdaging om deze verdeling in stand te houden, zo moet je ervoor zorgen dat je vaste lasten niet meer dan 50% van je inkomsten in beslag neemt. Deze stappen doorloop je om de regel goed toe te passen:

Stap één: Check of je niet over de 50% aan vaste lasten heen gaat

Na het berekenen van je inkomen is het tijd om te kijken naar je budget. Hoeveel besteedt je iedere maand aan je ‘needs‘, oftewel noodzakelijke kosten als huur, verzekeringen en boodschappen? Volgens de 50/30/20 regel zou het bedrag dat je aan je noodzakelijke kosten uitgeeft niet hoger mogen zijn dan 50% van je netto inkomen.

In deze stap is het belangrijk om een onderscheid te maken te maken tussen welke uitgaven ‘needs‘ zijn en welke toch eerder onder ‘wants‘ vallen. Elke betaling die een impact kan hebben op de kwaliteit van je leven, zoals bepaalde geneesmiddelen en je huur.

Stap twee: Limiteer je ‘wants‘ tot 30%

Dit klinkt best fijn, 30% van je geld besteden aan je wants: hallo mooie schoenen, droomvakantie, kappersbezoekje en sterrenrestaurants. Not so fast. Je ‘wants‘ bevatten geen extra’s, maar het bevat je basis levensstijl zoals jij op dit moment van je leven geniet, zoals je onbeperkt internet-telefoonnabonnement of je abonnement op de sportschool.

Misschien besteedt je meer aan je ‘wants‘ dan je doorhebt. Kleding shoppen bij winkels als de Zara en H&M in plaats van goedkoper tweedehands scoren is een want.

Stap drie: besteed 20% van je geld aan sparen en schuldaflossingen

Je moet ten minste 20% van je inkomsten betalen aan het aflossen van schulden of het opzij zetten voor je noodfonds. Als je een minimumbetaling hebt voor de aflossing van je schuld, hoort dat bij je ‘need‘ en valt het onder de 50%. Alles wat je extra aflost hoort weer bij de 20%.

Een voorbeeld van het 50/30/20 plan:

Stel dat je totale inkomen 3.000 euro is per maand, dan gaat niet meer dan 1.500 euro naar je ‘needs‘. Mocht je hier wel overheen gaan, kijk dan waar je kunt besparen. Misschien kun je wel een veel voordeligere verzekering afsluiten, bijvoorbeeld.

Je kunt 900 euro uitgeven aan je ‘wants‘ op basis van je inkomen van 3.000 euro. Vergeet ook niet dat je 20% overhoudt, 600 euro, waar je schulden mee betaalt, spaart voor een noodgeval en plant voor de toekomst.

Meer over geldzaken:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Niet zo’n ster in budgetteren? De 50/30/20 regel kan een uitkomst bieden!
Sluiten