Merel Schut
Merel Schut Gezondheid 2 dec 2019
Leestijd: 3 minuten

5 de lekkerste recepten voor winterse stamppotten

Deze wintermaanden lenen zich uitstekend voor een lekkere stamppot. We zochten de lekkerste recepten voor je uit zodat je ook in de winter gezond kunt eten. Op deze manier zet je gezond eten op tafel, dat net even anders is dan de gebruikelijke stamppot die je maakt.

Vijf keer een lekker recept voor stamppot, zoals stamppot met spruitjes. En natuurlijk ontbreekt de rookworst niet!

1. Italiaanse stamppot met prei en salami

Dit recept is even helemaal anders dan je gewend bent met een Italiaans tintje dankzij de mozzarella en de salami.

Ingrediënten (4 pers.):

  • 750g prei, in ringen en heel goed gewassen en uitgelekt
  • 1kg kruimige aardappels, geschild en in stukken
  • 125g buffelmozzarella
  • 50g geraspte Parmezaanse kaas
  • 200g Italiaanse salami, in blokjes
  • 250g cherry tomaatjes
  • 1el gedroogde basilicum
  • zout & peper
  • 1-2el neutrale olie
  • 3-4 el lekkere extra vierge olijfolie

De hele bereidingswijze lees je bij Smulpaapje.

Bron: Smulpaapje

2. Stamppot met zoete aardappel en doperwtjes

In de Week zonder Vlees tipten we deze lekkere vega-stamppot van Chicks Love Food al eens.

Als hoofdingrediënt doe je door deze maaltijd zoete aardappel. Het gaat om een vegetarische stamppot maar het vlees zul je niet missen!

Ingrediënten (4 pers.):

  • 200 gram doperwtjes
  • 8 zoete aardappels
  • 4 bosuitjes
  • 2 handjes walnoten
  • 2 handjes veldsla
  • 200 gram feta
  • Snufje zout

De hele bereidingswijze lees je hier.

Hoppa, daar is er weer eentje, zo’n lekkere variant van de zoete aardappelstamppot! Vandaag roeren we er veldsla doorheen, maakt ‘m nóg gezonder.? Je vindt de link in ons profiel! #skinnysix

622 Likes, 20 Comments – Elise & Nina | Chickslovefood (@chickslovefood) on Instagram: “Hoppa, daar is er weer eentje, zo’n lekkere variant van de zoete aardappelstamppot! Vandaag roeren…”

3. Zuurkoolstamppot met appel en rookworst

Zuurkool mag natuurlijk niet ontbreken in dit winterse lijstje. Culy heeft een heerlijk stamppot recept met appel en rozijnen. Ook de rookworst hoort hier natuurlijk bij!

Ingrediënten (4 pers.):

  • 1,5 kilo kruimige aardappelen
  • 2 appels
  • 2 rookworsten
  • 5 eetlepels witte wijn
  • 500 gram zuurkool
  • 75 gram rozijnen
  • 2 snufjes nootmuskaat

De bereidingswijze lees je bij Culy.

Bron: Culy

4. Stamppot van spruitjes met tofu

Heb je kinderen thuis die gruwelen van spruitjes? Niet als je ze deze spruitjes stamppot voorschotelt. Met de krokante tofu geef je deze stamppot meteen een vegetarische touch. Een bordje gezond eten is hierbij gegarandeerd.

Ingrediënten (4 pers.):

  • 500 gram spruitjes, schoongemaakt en gehalveerd
  • 180 gram tofu roerbakreepjes (pittig gemarineerd)
  • Klontje boter
  • Beetje melk
  • Zout & peper
  • 1el neutrale olie

De bereidingswijze lees je bij Smulpaapje. 

Bron: Smulpaapje

5. Boerenkoolstamppot

Dit stamppot recept werd getipt door Tamara op ons zusje JM Ouders. Hier werden de lekkerste recepten voor stamppot met boerenkool gebundeld. Met de gebakken ui en chorizo geef je deze stamppot extra smaak. De rookworst ontbreekt natuurlijk ook niet in dit stamppot recept.

Ingrediënten (4 pers.):

  • 600 gram schoongemaakte boerenkool
  • 1 kilo kruimige aardappelen
  • 1 rookworst
  • Een stuk belegen kaas in blokjes
  • Een stuk chorizo in stukjes/blokjes
  • Gebakken ui in kleine stukjes
  • Bouillon
  • 2 dl melk
  • 1 flinke klont boter
  • Gemalen nootmuskaat
  • Peper en zout

Doe de boerenkool in een ruime pan en giet er wat bouillon over. Breng aan de kook. Schil intussen de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken.

Schep de boerenkool om in de pan. Leg de aardappelen erop. Gaar de aardappelen in circa twintig minuten met de deksel op de pan.

Controleer tussentijds of er nog genoeg vocht in de pan zit, schep anders wat bouillon bij. Verwarm de melk in een pannetje en doe hierin ook de boter in stukjes. Prik met een mes in de aardappels en als ze zacht zijn, giet je het overtollige vocht af.

Stamp de boerenkool en de aardappels door elkaar en meng de warme melk en de boter erdoor. Breng op smaak met peper, zout en eventueel nootmuskaat.

Snijd een rookworst in kleine stukje. Doe door de stamppot. Roer de uitgebakken ui erdoor (een rode ui is wat zoeter en dat vinden kinderen doorgaans erg lekker). Je kunt het afmaken met blokjes chorizo en stukjes belegen kaas. De jus kun je in een kuiltje tussen de stamppot serveren.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
5 de lekkerste recepten voor winterse stamppotten
Sluiten