Redactie
Redactie Kids 12 nov 2014

5x waarom de relatie met je broer verschilt van die met je zus

Toen ik op 4-jarige leeftijd een reclame voor speelgoed-auto’s zag, wist ik het zeker: ik wil een broertje! Ik riep meteen m’n moeder erbij en binnen een jaar ging mijn wens in vervulling (het is ongelofelijk, maar 100% waar). Tja, zusjes had ik al, twee stuks, dus het werd wel tijd voor iets anders. En anders werd het, want geloof me, de band die je met je broer hebt, is totaal verschillend dan de band met je zus!

Mijn moeder kreeg het dus voor elkaar om binnen vijf jaar vier kinderen te krijgen. Een drukke boel, maar wel erg gezellig. Inmiddels zijn we allemaal volwassen en gaan we nog steeds veel met elkaar om. We wonen misschien niet meer in één huis, we delen nog vanalles in onze Whatsapp-groep Family, Duty, Honor. Uhm ja, dat is een kreet uit Game of Thrones.

Zo nu en dan ga ik met één van hen op stap of laat ik ze kennis maken met nieuwe mensen. Dit zijn dé momenten waarop de verschillen tussen het hebben van een broertje én het hebben van een zusje maar al te duidelijk wordt:

1. Ze reageren anders op een nieuwe vriend

Een lastig puntje. Je zus(je) zal geneigd zijn hem het hemd van het lijf te vragen. Ze is nieuwsgierig en vist stiekem nog naar een complimentje. ‘Goh, ik wist helemaal niet dat je zo’n leuke zus had.’ Hoewel jij natuurlijk al uren of je familie hebt gesproken. Je broer bewaart liever wat afstand, bestudeert deze persoon nog even. Grote kans dat hij je lover maar een eikel vindt, om een paar maanden later ook nog eens gelijk te krijgen.

2. We kijken samen naar andere films en series

Oké, Game of Thrones is een gezamenlijke favoriet. Toch blijven er genoeg verschillen over. Met m’n zusjes kijk ik urenlang Sex and the City of America’s Next Topmodel, met m’n broertje kijk ik vaak Star Wars of Lord of the Rings. Het hebben van zowel een broer als een zus verbreedt dus enorm je horizon. Jij kunt inmiddels alle genres aan: van Sciencefiction tot RomCom.

3. We ondernemen andere activiteiten

Bij vrouwen ligt de focus altijd op ‘praten’. Wat mannen vaak niet snappen, is dat winkelen gewoon een excuus is om samen urenlang te kletsen. Bij mannen ligt de focus op ‘doen’. Er hoeft niet zo nodig gepraat te worden, als er maar iets gebeurt. Denk aan bowlen, karten, naar de film gaan. Tussen de bedrijven door worden er gelukkig wel de nodige dingen besproken. Want ja, mannen hebben gevoelens, héél veel zelfs, maar het is niet nodig er non-stop over te praten.

4. We communiceren anders

Als je eenmaal met je broer of zus in gesprek bent, zal ook de gespreksstof wezenlijk verschillen. Bij zusters draait het vaak om drie onderwerpen: wie of wat we haten, eten en relatieperikelen. Met m’n broertje praat ik vaker over werk, studie en techniek. Cliché? Misschien wel, maar broers zijn goudeerlijk en spelen (indien nodig) advocaat van de duivel. ‘Misschien is het wel jouw schuld!’ Vaak niet leuk om te horen, maar ik hoor het liever van hem dan van iemand anders.

5. Wanneer jullie allen samen zijn

Vroeg ging je nog met z’n allen op vakantie. Lekker knus in de tent of in een huisje. Je broer(tje) wilde de hele dag zwemmen, je zusje wilde samen een spelletje doen. Als je elkaar als volwassenen terugziet, moet je vaak nog terugdenken aan de leuke tijd samen. We zijn nu individuen die elk onze eigen richting op gaan. Toch weten we elkaar steeds weer te vinden, want onze band is speciaal. En hoe verschillend de onderlinge band ook moge zijn, we hebben één ding gemeen: er gaat niets boven familie!

Ik heb altijd blij geweest dat ik uit een groot gezin kom. Én dat ik zowel een broertje als zusjes heb. Het zijn toch twee zijden van de medaille. Alleen stiekem had ik ergens nog wel een grote grote broer of een grote zus willen hebben. Maarja, je kunt niet alles hebben…

Reageer op artikel:
5x waarom de relatie met je broer verschilt van die met je zus
Sluiten