Anne Broekman
Anne Broekman Relatie 21 okt 2016

5x zo zeg je ‘yes tegen de dress’

Na jaren van smeekbedes, hints en dreigementen én het werpen van zijn kind, popte mijn vriend op Moederdag dan eindelijk De Vraag. Natuurlijk huilde ik, en natuurlijk zei ik volmondig ja. Vorig weekend ging ik op bruidsjurkenjacht. Ook trouwplannen? Zo kom je beslagen ten ijs.

[STAP stap=”1″]

Bereid je voor

Zoals het een bloedserieuze journalist betaamt was ik al jaren bezig met grondige research (inderdaad, ook al voor het aanzoek. Nee, dat is niet sneu. Zie het als een hobby, want ik doe niets aan sport). En dus keek ik praktisch iedere aflevering van Say Yes To The Dress (tip: vanaf 25 oktober is de Nederlandse versie op TLC te zien, ik kan niet wachten!), I Found The Gown en Bride by Design. Heerlijk! En hierdoor leerde ik meteen dat je je niets moet aantrekken van bemoeizuchtige (schoon)moederfeeksen. En dat je nooit, maar dan ook nooit, jurken moet passen die je eigenlijk niet kunt betalen. Voor je het weet word je verliefd op zo’n beauty en moet je familie van de gastenlijst schrappen en is er ook geen taart, champagne of een DJ. Karig feestje, kortom. Ook handig: volg op Pinterest en Instagram mooie winkels, designers en bloggers. Je zult merken dat je toch steeds naar een bepaald soort jurk trekt, of een bepaalde stijl. Handige info voor als het ware shopwerk begint.

[source id=”attachment_119768″ align=”none”][/source]

[STAP stap=”2″]

Kies een winkel die bij je past

Praktisch iedere bride-to-be in mijn omgeving ging naar een bepaalde winkel in de buurt. Maar als ik op de site van die zaak keek, werd ik er niet warm of koud van. Geen kriebels in mijn buik, geen hooggespannen verwachtingen. Door mijn eerdere research (zie punt 1) wist ik dat ik een flowy, boho-stijltje wilde. Dus ging ik online op zoek naar een zaak waar ik me wel prettig bij voelde. Ik las tips en inside information van andere bruidjes met ongeveer dezelfde smaak als ik. Dat leken me betrouwbare bronnen, zodat ik niet bij een soort Sondra – My Big Fat Gypsy Wedding – Celli terecht zou komen. Geloof me, ik zie er niet best uit in een bombastische, knalroze jurk die te breed is voor de deuropening.

LEES OOK: Bruid is de elfde in haar familie die trouwt in deze 120 jaar oude jurk

[STAP stap=”3″]

Vraag het de expert

Dikke aanrader: bezoek een trouwbeurs. Superhandig om de beste adresjes voor jurken, taarten en fotografie allemaal op één plek te vinden. Ik bezocht het Say Yes To The Dress event (je bent een fan van het eerste uur of niet!) Daar keek ik naar modeshows, at ik cupcakes en zag ik kans om dé expert op het gebied van trouwjurken, the one and only SYTTD-presentator Randy Fenoli, om zijn mening te vragen. Inmiddels had ik namelijk al een jurk gepast. Hij was beeldschoon, sexy en anders-dan-anders, maar ik twijfelde over de kleur. De jurk was namelijk beige, haast op het bruine af. Randy nam alle tijd van de wereld voor me, keek even peinzend naar de foto op mijn telefoon en zei: ‘Ik zou het niet doen. Met een lichtere kleur zie je er frisser en jonger uit.’ Say no more, lieve Randy. Hij voegde er nog aan toe dat het silhouet van de jurk (strak, beetje zeemeerminachtig) mij wél goed stond. En dat bracht me weer een stapje verder in deze levensbepalende queste (overdrijven mag, als het om je bruiloft gaat).

[source id=”attachment_119763″ align=”none”][/source]

[STAP stap=”4″]

Neem het juiste gezelschap mee

Ik verbaas me weleens over de enorme entourage die sommige bruiden meenemen. Van buurvrouwen tot studievriendinnen, iedereen wordt meegesleept. Mijn advies: hou het bij 3 tot 4 man. Dan blijft het overzichtelijk en hoef je niet naar tien verschillende meningen te luisteren. Zelf ging ik met mijn ouders, zus en een goede vriendin. Wat betreft vriendinnen is het handig om degenen mee te nemen die jouw smaak delen of op z’n minst snappen. Dat als je zegt: géén baljurk, zij snappen dat je géén baljurk wilt. Dat lijkt gesneden koek, maar man o man, wat gebeurt het vaak dat mensen hun eigen smaak opdringen.

via GIPHY

[STAP stap=”5″]

Keep an open mind

Wat er ook gebeurde, ik zou niet niet voor strapless gaan. Never ever, ab-so-luut niet. Waar heb ik uiteindelijk voor gekozen? Juist. Geen bandje of mouwtje te bekennen. En ik dacht dat ik een A-lijn wilde, maar dat maakte me juist dikker. Wat ik wil zeggen is: hou je niet vast aan het plaatje dat je in je hoofd hebt en pas ook jurken die je in eerste instantie niet zelf zou kiezen. Het vinden van de droomjurk is een soort puzzel, waarbij je langzaam de stukjes op de juiste plek legt. Ik trof een topverkoopster die mij daar heel goed bij hielp en uiteindelijk met De Jurk mijn paskamer binnen kwam lopen. En alle clichés zijn waar: dat voel je meteen. Er werd een sluier bijgehaald (let’s jack her up!), er waren tranen en er was champagne. En het bleef nog lang onrustig, daar in die Zwolse paskamer.

LEES OOK: Huilen! Bruid krijgt een wel heel bijzondere brief van haar moeder

India Earl Photography

Reageer op artikel:
5x zo zeg je ‘yes tegen de dress’
Sluiten