Els van Asseldonk
Els van Asseldonk Mind 14 maart 2015

6 dingen die je leert van je jongere broer of zus

Wat was je jongere broer of zus toch lastig toen jullie nog klein waren. Altijd wilde ze bij hun grote zus in de buurt zijn. Grote kans dat je nog nooit hebt stilgestaan bij wat ze jóú hebben gebracht. Dankzij hen ben jij wie je bent, hierom namelijk:

1. Je weet hoe je de leiding moet nemen

Je voelt je erg op je gemak in de rol van leidinggevende en je kunt zelfs af en toe bazig over komen. Maar hé, daar kun je niets aan doen, want dat is er echt ingestampt vroeger. Jij was ouder, dus jij moest het initiatief nemen. Als er dansjes of toneelstukjes werden opgevoerd, dan was jij degene die dat wel even ging regelen.

2. Je weet hoe het is om meer om iemand te geven dan om jezelf

Als jij iemand in je hart hebt gesloten, dan doe je alles voor die persoon. Vroeger ging het welzijn van je jongere broer of zus, altijd voor dat van jezelf. Als jullie samen verdrietig waren, ging je toch echt éérst je broertje of zusje troosten.

3. Je hebt verantwoordelijkheidsgevoel

Je probeert altijd de juiste beslissingen te maken en dat doe je al vanaf kinds af aan. Als jullie samen een klusje moesten doen en je jongere broer of zus had daar geen zin in, dan deed jij het. Want het moest tóch gebeuren en dat snapte jij maar al te goed. Jij was ouder en jij moest het goede voorbeeld geven.

4. Je hebt een perfectionistische instelling

Half werk leveren? No way. Om weer terug te komen bij dat verantwoordelijkheidsgevoel: jij wil graag het goede voorbeeld geven.

5. Je hebt geleerd hoe je moet onderhandelen

Je moest over álles onderhandelen. Of je met iemand iets leuks mocht doen, hoe laat je naar bed moest en hoeveel zakgeld je kreeg. Maar daardoor ben je wel onderhandelprofessional geworden en dát kun in je verdere leven alleen maar positief benutten.

6. Je bent een kei in beschermen

Als andere mensen niet in staat zijn om voor zichzelf op te komen, vind jij het geen probleem om een handje te helpen. Dat deed je tenslotte vroeger ook. Als iemand het lef had jouw jongere broer of zus ook maar met een vinger aan te raken, ging jij erop af.

Bedankt broer en/of zus!

Lees ook: 16 redenen waarom een grote zus het mooiste cadeau ooit is!

Reageer op artikel:
6 dingen die je leert van je jongere broer of zus
Sluiten