Redactie
Redactie Kids 27 jan 2016

6 dingen die je NIET moet doen als je graag wil dat je baby doorslaapt

Alarm! Dit onderwerp en bijbehorende tips kunnen leiden tot gefronste wenkbrauwen, steekhoudende tegenargumenten, boze (oververmoeide?) reacties en/of al bovenstaande.

Ik vond het heerlijk dat mijn dochter er was: niets was zo welkom als zij. Maar dat slaaptekort dat ze met zich meebracht was beduidend minder welkom. En dus was ik er als nieuwbakken mama, ik geef het ruiterlijk toe, best wel op gebrand dat het fenomeen ‘doorslapen’ niet al te lang op zich zou laten wachten.

Natuurlijk weet ik dat gebroken nachten bij het ouderschap horen, duh-uh. En dat je het allemaal prima overleeft en dat er veel ergere dingen zijn, weet ik ook. Toch sluit het één het ander niet uit. En zijn er aantal zaken – niet per se van mij, maar van ‘de experts’ – die je beter kunt vermijden als je wil dat je baby doorslaapt.

Haar uit bed halen als ze huilt

Ze ligt heerlijk op je borst, je voelt dat ze moe is. Je legt haar in bed en ze begint te huilen. Zielig! Je pakt haar vervolgens uit bed en legt haar weer op je borst. Ze wordt meteen weer rustig. Klinkt dat herkenbaar? Ja. Is het verstandig? Nee. Je kind moedwillig laten huilen druist tegen al je moedergevoel in, maar toch is het verstandig om het wél te doen. Niet de eerste zes maanden, want dan is het vooral belangrijk dat je baby weet dat er altijd iemand is als ze je nodig heeft. Maar daarna realiseren baby’s zich steeds meer dat ze tranen ook kunnen gebruiken om hun zin te krijgen, en is het niet erg om dat ‘af te remmen’ door het af en toe te laten gebeuren. Zeker als het om in slaap vallen gaat. NB: uiteraard alleen als aan alle ‘primaire levensbehoeften’ (honger, dorst, schone luier, geen koorts of andere pijntjes) voldaan is. Op die manier leert een baby zichzelf te ‘settelen’ en vervolgens uit zichzelf in slaap te vallen. Eerst een paar minuten, oplopend naar vijf tot tien minuten (google ‘vijf-minuten-regel’ en trek vooral je eigen plan).

Haar laten slapen ‘on the go

Het fijne van jonge baby’s is dat ze werkelijk overal kunnen slapen. Daarom adviseren ouders die die fase voorbij zijn, om vooral die eerste maanden nog uit eten te gaan en koffie te drinken en de baby gewoon slapend in de wagen naast je tafel te parkeren. Dat klopt, maar voor het fenomeen ‘goed (door)slapen’ is het beter je baby zoveel mogelijk in haar eigen wieg of bed te laten slapen, en niet te veel in kinderwagens of autostoeltjes. Overigens geldt dit niet per se voor de eerste maanden waarin een baby vrijwel de hele dag slaapt, maar pas na een paar maanden (vier maanden geldt vaak als richtlijn), wanneer er iets meer van een slaap- en wakker-ritme in de dag komt.

Haar lang(er) laten opblijven

Vanuit de gedachte dat als ze later gaat slapen, ze vast moeier is en daardoor langer of later doorslaapt. Helaas, fout gedacht. Sterker nog: later naar bed gaan kan een averechts effect hebben, doordat ze oververmoeid raakt. Daardoor vallen baby’s juist moeilijker in slaap en worden ze tussentijds vaker wakker. Probeer daarom het middagdutje vooral niet te laat te ‘plannen’, want dan lukt het niet om haar een paar uur later weer te laten slapen. Uitzonderingen daargelaten gaan veel baby’s tussen drie en vier maanden oud tussen 19.00 en 20.00u naar bed. Als je baby aan het eind van de middag of vroege avond standaard heel moe is, dan doen we gewoon alsof het avond is: eten, badderen, pyjama aan en slapen maar. Probeer dat proces elke dag wat te vertragen. Gelukkig kunnen baby’s geen klokkijken, dat scheelt.

Haar in slaap voeden

Vooral in het begin gebeurt dit vaak, dan is voeden immers vrijwel het enige wat baby in wakkere toestand doet. Baby slurpt lekker, en dan is het stil rondom je tepel of fles. Conclusie: in slaap gekletterd. Heerlijk, en vooral niet iets om je zorgen over te maken. Echter, na een maand of vier is het af te raden om de baby in slaap te laten vallen tijdens het voeden, omdat rond die leeftijd slaaproutines ontwikkeld worden. Dan is het verstandig dat patroon te doorbreken, omdat je baby het anders moeilijk krijgt op een andere manier in slaap te vallen dan tijdens het eten.

Haar in slaap wiegen

In dezelfde categorie als hierboven (#4) – ook hier gaat het erom dat je baby leert om op verschillende manieren in slaap te vallen, en vooral niet alleen wanneer jij of papa haar wiegt. Vanuit die overtuiging zijn er ook mensen die vinden dat een baby in slaap laten vallen in een draagdoek niet aan te raden is, maar dat is een andere discussie. Wat is wijsheid? Probeer een routine te creëren waarbij de baby patronen herkent (altijd na het eten badderen, dan pyama aan, dan de laatste voeding, dat idee) en weet wanneer ze ‘geacht’ wordt te slapen. Plus: dat dat in een wieg gebeurt, en niet altijd in iemands liefdevolle armen. En daarna: zie #1.

Te lang doorgaan met nachtvoedingen

De vriend zou het ook heel feestelijk vinden als ik elke keer dat ‘ie thuiskomt van het uitgaan tosti’s ga staan maken, maar ik ben gekke Henkie niet. Nou wil ik mijn liefste dochter en haar behoeften geenszins vergelijken met het cafébezoek van haar vader, maar op zich geldt voor beiden hetzelfde credo: ze doen het omdat het kan, niet per se omdat het moet. Baby’s worden soms ‘s nachts wakker in de veronderstelling dat ze willen eten om weer in slaap te kunnen vallen, maar op een gegeven moment heeft je baby de calorieën van een nachtelijke voeding niet per se meer nodig. Let wel: dit geldt pas als je baby zes maanden is en een normale groei doormaakt, uiteraard. Bij twijfel: vraag het aan je dokter of op het consultatiebureau. Als je toch toegeeft aan die behoefte, hou je daarmee het patroon van nachtvoedingen (en dus het wakker worden ervoor) in stand. Met als mogelijk bijgevolg dat je baby er wellicht overdag minder/slechter van eet, omdat hij ‘s nachts (te) veel krijgt.

Reageer op onze Facebook!

En wat vind jij van deze discussie: slapen met je kinderen, do of don’t?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
6 dingen die je NIET moet doen als je graag wil dat je baby doorslaapt
Sluiten