Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Kids 17 nov 2016

6 dingen die je nóóit moet zeggen tegen de ouders van een prematuur

Het is vandaag Wereld Prematurendag. Eén op de tien baby’s wordt zó vroeg geboren, dat je van een prematuur kunt spreken. Loodzware weken, of zelfs maanden voor de ouders. En ook voor familie en vrienden kan het lastig zijn. Want wat zeg je, als je weet dat er kans op ernstige complicaties is?

Zeg deze dingen liever níet (plus wat dan wel):

‘Wat is hij/zij klein!’

No sh*t Sherlock! Het is natuurlijk verschrikkelijk om zo’n klein hummeltje aan zo veel medische apparatuur te zien liggen, maar denk goed na over wat je zegt. Skip het gedeelte over de lengte van het kindje, maar zeg bijvoorbeeld hoe mooi je hem/haar vindt. Want alle baby’s zijn mooi. Gewoon, omdat ze wondertjes zijn. En ja, daar mag je ze best mee feliciteren!

Alle zinnen met ‘tenminste’ erin

Met zinnen als ‘Je hébt tenminste een baby’ of ‘Je kunt tenminste slapen als je kind in het ziekenhuis is’ doe je de ouders heel veel verdriet. Ouders van prematuurbaby’s gaan vooral de eerste weken door een rollercoaster van emoties, en zullen nooit één nacht doorslapen door de stress. Zeg liever dat je voor ze klaarstaat, en dat ze je kunnen bellen als ze hulp nodig hebben. Zo laat je weten dat ze niet alleen zijn, en laat je het aan hen of ze daar gebruik van willen maken.

‘Wanneer mag hij/zij naar huis?’

Pijnlijke vraag, want dat weet namelijk niemand. De meeste prematuurbaby’s mogen naar huis rond de datum dat ze uitgerekend waren, maar door medische factoren kan dit véél later zijn. Ouders van een prematuurbaby leven van dag tot dag, waarvan elke nieuwe een cadeautje is. Val ze dus niet lastig met vragen over de toekomst. Laat de ouders weten dat je er bent als ze willen praten. Zo dring je je niet op, en kunnen zij hun verhaal kwijt als ze dat willen.

Niks zeggen

Mensen kunnen van nature moeilijk omgaan met het verdriet van anderen. Een makkelijke reactie is om ervoor weg te lopen en net doen alsof het er niet is. Als je als familielid/vriend niks laat horen (geen belletje, kaartje of berichtje) is dat juist extra pijnlijk voor de ouders. Ze weten namelijk heus wel dat jij weet wat er aan de hand is. Als je niet weet wat je moet zeggen, zeg dát dan gewoon. Eerlijkheid duurt het langst, en ze zullen heel goed begrijpen dat je met je mond vol tanden staat.

‘Je hoefde tenminste niet negen maanden lang te dragen’

Deze valt onder de zinnen van punt twee, maar hij moet apart benoemd worden. Zeg. Dit. NOOIT. Dénk er niet eens aan.

‘Hoe komt het dat hij/zij zo vroeg geboren is?’

Say what? Als je dit zegt, praat je de moeder een (nog groter) schuldgevoel aan. Alsof zij iets expres heeft gedaan waardoor haar baby te vroeg geboren is. Als ze erover wil praten, hoor je dat vanzelf.

Reageren? Dat kan op onze Facebook!

Bekijk deze prachtige video, waarin een moeder de eerste verjaardag van haar prematuurbaby viert. (Houd wel een pak tissues bij de hand!) >

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
6 dingen die je nóóit moet zeggen tegen de ouders van een prematuur
Sluiten