Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Mind 29 okt 2016

6 dingen die je vooral NIET moet doen als je gelukkig wilt zijn en blijven

Iedereen wil gelukkig zijn. Of je dit ook daadwerkelijk bent, is van vele factoren afhankelijk. Wat je in elk geval kunt doen om gelukkig(er) te zijn, is bepaalde situaties of gedrag vermijden. En dat is makkelijker dan je misschien denkt. Je moet het alleen even weten.

Dit kun je beter vermijden of veranderen:

1. Je hebt veel negatieve personen om je heen

Je herkent het vast. Wanneer je in een goede bui bent, maar je beste vriendin alleen maar negatief praat, wordt jij automatisch ook minder positief. Kortom, negativiteit is – helaas – besmettelijk. Ga negatieve mensen dus liever uit de weg. Of wijs ze op hun gedrag, daar worden zij uiteindelijk ook gelukkiger van.

2. Je klaagt zelf constant

En misschien heb je het niet eens door. Begint jouw dag met ‘ugh, het is pas zeven uur ’s morgens’ en wordt die vervolgd door ‘mijn koffie is te koud’ en ‘getver, het regent’, dan is het misschien tijd om eens over je gedrag na te denken. Constant benadrukken hoe slecht dingen zijn – als doe je het niet eens bewust – zorgt ervoor dat je minder gelukkig bent. Bovendien: naast dat het jezelf ongelukkig(er) maakt, zullen andere mensen ook niet zo graag in de buurt komen (zie punt 1).

LEES OOK: Klagen is echt héél slecht voor je, zegt onderzoek

3. Je vergelijkt jouw leven met mensen op social media

Och, kijk die prachtige vakantiefoto’s van vriendin S. eens. Daar wil je ook wel zijn. Maar jij zit vast in dit regenachtige land. En is L. nou op dat exclusieve feestje waar jij zo graag heen wilde? Stop! Uit onderzoek van The Happiness Research Institute is gebleken dat mensen die dagelijks meerdere keren Facebook of andere social media afstruinen, 55% gevoeliger zijn voor stress en negativiteit dan mensen die niet zo veel om social media geven. Laat die computer en telefoon vaker uit, en ga gewoon gezellig bijkletsen met je vriendinnen of iets leuks doen met je gezin.

4. Je geniet niet meer van kleine dingen

Door het internet is onze wereld veel kleiner geworden. Knikt tegenstrijdig, maar denk eens na: kijk jij naar buiten als je in de trein zit? De kans is groot dat het antwoord nee is en je vooral op je telefoon kijkt als je onderweg bent. Dus mis je die mooie regenboog die buiten te zien is. Of die lieve baby die de hele tijd naar je lacht. Kijk eens om je heen en geniet van de mooie dingen die het leven te bieden heeft. Ze zeggen niet voor niets: het zijn de kleine dingen die het doen…

5. Je stelt geen doelen voor jezelf

Wanneer je een doel hebt, zowel voor de lange- als korte termijn, haal je het beste uit jezelf. Het is belangrijk om doelen te stellen die uitdagend, specifiek en persoonlijk zijn. Echt niet iedereen hoeft een marathon te lopen of miljonair te worden, maar het is wel belangrijk om iets te hebben om naar te streven. En dat kan ook iets veel kleiners zijn, als jij er maar blij van wordt en energie uit de weg er naartoe haalt.

6. Je laat je leiden door angst

Gevaar is echt, angst is een (onbewuste) keuze. Angst is slechts een emotie die door je fantasie getriggerd wordt. Sommige mensen vinden het lastig om deze twee van elkaar te onderscheiden. Nu je je ervan bewust bent; doe er je voordeel mee. Wees niet bang om een risico te nemen. Wat is het ergste wat er kan gebeuren? Dat het mislukt? Fout! Je hebt tenslotte niets te verliezen. En als je het in elk geval hebt geprobeerd, geeft je dat een gelukkig gevoel. En dat willen we toch allemaal?

Mooi geschreven! 9 manieren waarop je een moeder al snel intens gelukkig maakt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

forbes

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
6 dingen die je vooral NIET moet doen als je gelukkig wilt zijn en blijven
Sluiten