Redactie
Redactie Kids 30 mrt 2015
Leestijd: 4 minuten

6 dingen die we kunnen leren van onze werkende moeders

Wil je werken, werk je of zit je in die eeuwige twijfel? Kijk dan eens naar je eigen moeder. Werkende moeders vinden die eeuwige balans maar lastig, omdat we niet weten wat dit voor effect op onze kinderen heeft. Aan de andere kant willen we werken. Omdat we vinden dat we carrière moeten maken, het geld hard nodig hebben of omdat we buiten moeder ook nog gewoon ‘vrouw’ en ‘mens’ zijn.

Mijn moeder heeft altijd gewerkt en dat heb ik nooit als vervelend ervaren. Het was gewoon zo en ik wist niet beter. Wat haar dan een goede moeder maakte? Ze was er 100% voor me wanneer ze niet aan het werk was. Ze toonde interesse over hoe het op school was. Er stonden thee en koekjes klaar en het was – op z’n Hollands gezegd – ‘gezellig’ wanneer ze er was. Dit kunnen we leren van onze werkende moeders!

1. Doe wat je leuk vindt

Vind je je werk leuk? Good for you! Want: je wordt hierdoor gelukkig, krijg meer energie en dit alles straal je uit naar je kind(eren). Ook zijn er zat moeders die – mocht de situatie het toelaten – thuis blijven. Als dat is waar je gelukkig van wordt, go for it!

2.Oordeel nooit, maar dan ook niet, over andere moeders

Iedere moeder doet het op haar eigen manier. Je kunt weleens denken ‘goh, dat zou ik zelf anders doen’, maar het belangrijkste is, is dat je je op jezelf focust. Je bent verantwoordelijk voor je eigen geluk. En als jij gelukkig wordt van werken en de ander wordt gelukkig van het fulltime moederschap – overigens ook een baan -, dan is dat prima.

3. Van hard werken ga je niet dood

En dat spreekt voor een persoon. Misschien moeten we hard werken om het gezin draaiende te houden of we werken zo hard omdat we het goed willen doen; hard werken werpt zijn vruchten af.

4. Zorg goed voor jezelf

Gisteren zaten we met de hele familie in een restaurant en de familie naast ons zei de hele avond niets tegen elkaar. ‘De ouders zijn gewoon moe’, zei m’n moeder. Dat zag je. De uitputting droop er vanaf. Twee kinderen, misschien twee werkende ouders; hoe je het ook wendt of keert, je hebt tijd voor jezelf nodig. En dat is zo. Je kunt niet al je energie geven, zonder dat je jezelf weer kunt opladen. Daar is gewoon ‘me-time’ voor nodig en daar is niets mis mee. Het is niet egoïstisch als jullie samen een weekend weggaan. Het is niet egoïstisch als je je kind een dag op de crèche zet, terwijl je die dag niet werkt. Je hebt gewoon soms een manicure/massage/knipbeurt nodig. Alle vrouwen hebben dat nodig, kinderen of niet.

5. Wees de moeder die je voor je kinderen wil zijn

Nog zo’n wijze moederles: wees nooit afhankelijk van wie dan ook. Zonder mensen nu voor het hoofd te stoten: als de situatie het toelaat om thuis te blijven* en jullie hebben goede financiële afspraken, dan is dat hartstikke mooi! Toch is het ook mooi om te zien dat vrouwen steeds onafhankelijker worden. De mannelijke overheersing in de werkende wereld is nog lang niet voorbij, maar hé, moeders kunnen ook gewoon keihard werken en komen er steeds meer vrouwen aan de top. Een rolmodel, dat is wat m’n moeder voor mij was en ik nu voor – hopelijk – voor mijn kind.

6. Voel je niet schuldig

We missen ze als we aan het werk zijn, we vinden het vreselijk om ze huilend op de crèche af te leveren, maar onthoud één ding: je kinderen zullen trots op je zijn. En als je ook zorgt voor genoeg – getver, daar is die balans weer – quality time met je familie, dan komt het helemaal goed. Want als je ‘vrij’ bent, wil je niet als een stresskip het huishouden managen. Toch zullen schuldgevoelens nooit weggaan als moeder. Ook niet als je niet werkt.

Lees ook: 16 dingen die je nooit tegen thuisblijfmoeders moet zeggen. Herkenbaar? Deel het met ons!

* Soms verkeer je in een situatie waarin je ontslagen bent, ziek bent of gewoon niet kunt werken omdat je nergens wordt aangenomen. Voor zo’n ongewilde situatie kiest natuurlijk niemand.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
6 dingen die we kunnen leren van onze werkende moeders
Sluiten