Susan Dalstra
Susan Dalstra Kids 6 sep 2018

6 dingen waar je je als moeder echt niet meer druk om zou moeten maken

Iedere dag doe je alles om de beste moeder, vrouw, vriendin en collega te zijn. Het moet allemaal goed en liefst perfect, en als het niet gaat zoals je voor ogen had, levert je dat slapeloze nachten en extra rimpels op. Voor je het geval je een reminder nodig had: dat is dus zonde van je tijd.

Laissez-faire

Want voor wie doe je het? Je kinderen? Je partner? Andere moeders? In ieder geval niet voor jezelf. Dat druk maken om al die kleine dingen weerhouden je ervan in het moment te leven, blij te zijn met wat wel goed gaat. Eén ding is zeker: met piekeren over de volgende dingen bereik je helemaal niks. Adem in, adem uit en laissez-faire. Daar gaan we.

1. Dat je kind de moeilijkste eter van allemaal is

Je kind wil alleen maar tosti’s, snoeptomaatjes en rijstwafels eten. Dr. Tanya Altmann, pedagoog en woordvoerder van de American Academy of Pediatrics: ‘Zolang je kind genoeg voedingswaarden binnenkrijgt om te groeien en te ontwikkelen, is het meestal prima als ze keer op keer hetzelfde willen eten’. Bied je kind gezonde opties aan, maar ga niet een strijd aan die je niet zal winnen. Geef ze het soort eten wat ze lekker vinden in combinatie met een gezonde optie. Dus wel die tosti, maar ook een glas melk – bijvoorbeeld.

2. Als je kind geen wonderleerling is

De druk om te presteren op school is groot, maar die druk hoeft niet van jou te komen. Je kind heeft een blinde vlek voor hoofdrekenen. Maar wat dan nog? Hij hoeft later geen ingenieur of boekhouder worden. Moedig de sterke punten van je kind aan en weet dat een geweldig persoon die wat vaker een rekenmachine nodig heeft er ook wel komt.

3. Wanneer je wordt overspoeld met goedbedoelde adviezen

Iedere ouder weet hoe verwarrend het is om online solide advies te vinden. Meningen en overtuigen worden vaak gebracht als voldongen feiten en daarin het onderscheid maken, is niet altijd even makkelijk. Ga altijd te rade bij autoriteiten in het vak en vertrouw op je eigen moederinstinct.

4. Wanneer schermtijd wegnemen eigenlijk een straf is voor jezelf

Ooit gedreigd dat ze een week lang niet op de iPad mogen als ze niet hun speelgoed opruimen? En meteen daarna spijt van dat dreigement omdat je weet dat je dan de komende week je handen vol hebt aan die kleine terroristen. Natuurlijk: schermtijd moet je beperken, maar je bent meer dan 24/7 een voorbeeldrol voor mini-mensjes. Het is aan jou hoe je die balans bereikt, maar laat hun straf niet jouw straf zijn.

5. Als je kind dol is op snoepen

Soms is onduidelijk van wie je kind meer houdt: jou of de snoeptrommel. Het is alsof ze een extra zintuig hebben om snoep en snacks van meters afstand te detecteren. Om die hongerige wolven te temmen, kun je ze een glas melk of een schaaltje yoghurt voorzetten voordat het smeken om snoep en het uitkammen van de voorraadkast begint. Als ze dan een snoep of snack nemen, heb je ze in ieder geval ook een gezonde(re) optie gegeven en blijft de schade enigszins beperkt.

6. Als je perfectie nastreeft

Newsflash: de perfecte moeder bestaat niet. Hoe hard je het ook probeert. Wat je kind zich wél herinnert is de liefde die je geeft, de aandacht, de belevenissen. Niet de dag waarop je een playdate over het hoofd zag of een ijsje liet vallen. Breng tijd door met je kind en schenk het hem of haar jouw onverdeelde aandacht en uiteindelijk valt alles op z’n plek.

 

Reageer op artikel:
6 dingen waar je je als moeder echt niet meer druk om zou moeten maken
Sluiten