Gina Koninkx
Gina Koninkx Kids 18 nov 2020

6 fabels over vroeggeboren baby’s die dus niet waar zijn (en hoe het dan wél zit)

Als je zwanger bent, doe je er natuurlijk alles aan om zo gezond mogelijk te leven voor je kleintje. Dat is ontzettend belangrijk voor de groei en ontwikkeling van de baby in je buik. Toch ligt dit helaas niet altijd in eigen handen en is het soms onoverkoombaar om te bevallen van een te vroeggeboren baby.

Vroeggeboren baby

Het kan gebeuren dat je te vroeg bevalt van je kindje en dat levert een hoop stress op. Hieronder lees je een aantal fabels over vroeggeboren baby’s en vooral hoe het dan wél zit.

1. Bij het behalen van een bepaald gewicht mag de baby weer naar huis

Niet waar. Het gaat niet per se alleen om een bepaald streefgewicht. Er wordt juist gekeken naar een combinatie van verschillend dingen die een baby zelf moet kunnen doen: zelf eten, goed en zelfstandig kunnen ademen en de eigen lichaamstemperatuur kunnen reguleren buiten de couveuse.

Daarnaast beslist een heel medisch team of ze zich wel of geen zorgen meer maken over (de ontwikkeling van) de baby. Er spelen dus heel veel factoren mee die ervoor zullen zorgen dat je kindje uiteindelijk wel naar huis mag of nog even niet.

2. Je kunt een vroeggeboren baby niet vasthouden of aanraken

Ook dit is niet waar. Natuurlijk is het belangrijk dat de hygiëne op deze afdeling en in de buurt van het kindje wordt gewaarborgd om geen infecties te verspreiden, maar je kunt de baby wel vasthouden.

Toch is inmiddels gebleken dat het huid-op-huid contact op de borst bij papa of mama juist goed is voor de baby, en dat het ze ook warm houdt (net zoals de couveuse dat doet). Dit contact zorgt ook nog eens voor stressvermindering bij de baby.

3. Het komt door de zwangere vrouw dat de baby te vroeg is geboren

Sommige moeders van vroeggeboren baby’s voelen zich enorm schuldig en vragen zich af of dit niet hun schuld is. Maar dat is (in de meeste gevallen) absoluut niet waar.

Uiteraard kan dat wel het geval zijn als de moeder bijvoorbeeld gedurende de zwangerschap heeft gerookt, dat verhoogt namelijk het risico op een vroeggeboorte.

4. Vroeggeboren baby’s zitten pas weer helemaal ‘op schema’ als ze 2 jaar oud zijn

Dat is niet waar. Sowieso verschilt dit echt per baby maar over het algemeen kan het zelfs wat langer duren, tot een jaar of drie!

5. Vroeggeboren baby’s hebben of krijgen leerproblemen

Dit is ook een fabeltje. Uit onderzoek blijkt dat één op de drie vroeggeboren leerproblemen zal hebben in de toekomst, maar dat is dus wel de minderheid. Dit komt meestal doordat de hersenen zo’n 11 tot 35% kleiner zijn dan die van kinderen die 40 weken in de buik hebben gezeten. Toch heeft dus de meerderheid van de vroeggeboren baby’s op de lange termijn geen last van intelligentie- of leerproblemen.

6. Longproblemen van vroeggeboren baby’s verdwijnen binnen een paar weken

Helaas is ook dit niet helemaal waar. Wás het maar zo. Vroeggeboren baby’s hebben vaak last van ademhalingsproblemen als ze zijn geboren. Dit komt doordat de longen nog niet zodanig zijn ontwikkeld als die van baby’s die negen maanden in de buik hebben gezeten.

Hoewel de longen in een paar weken tijd, vooral dank intensieve zorg, zich nog verder ontwikkelen en de baby’s longen steeds beter kunnen functioneren, hebben deze baby’s op latere leeftijd nog steeds 50% meer kans om een aandoening als astma te krijgen dan baby’s die wel 40 weken in de buik hebben gezeten.

Dit artikel verscheen eerder op Mamaenzo.nl.

LEES OOK:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
6 fabels over vroeggeboren baby’s die dus niet waar zijn (en hoe het dan wél zit)
Sluiten