Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Kids 21 nov 2015
Leestijd: 2 minuten

6 fouten die zelfs de voorzichtigste ouders maken bij autozitjes

Autozitjes zorgen voor vijftig procent minder dodelijk letsel bij kinderen. Maar dan moet je het zitje wél op de juiste manier gebruiken. Hieronder vind je de meest gemaakte fouten als het gaat om autozitjes. Want, safety first!

1. Je kind te vroeg met zijn gezicht naar voren zetten

Het lijkt logisch om je kind met zijn gezicht vooruit in de auto te laten zitten, maar dat is totaal niet veilig. Dodelijk gevaarlijk zelfs. Als jij als bestuurder een frontale botsing maakt kan daarbij het nekje van je kind breken, omdat die nog niet sterk genoeg is om de klap op te vangen. Tot 15 maanden altijd achterstevoren dus, dat stoeltje! Als je kind ouder is kun je het stoeltje wel omdraaien.

2. De airbag bij de passagiersstoel staat aan

Als de airbag actief is bij de passagiersstoel (in het dashboard), mag je daar nooit een autostoeltje op zetten. Dit kan namelijk tot ernstig letsel lijden als je een ongeluk maakt. Zorg dus dat die altijd uit staat. Dat kun je trouwens heel makkelijk zelf.

Moeder van overleden zoon waarschuwt: ‘Gebruik die autozitjes alsjeblieft goed’

3. De gordel zit niet strak genoeg

Je hoef je kleine niet te wurgen natuurlijk, maar er mag niet teveel speling in de gordel zitten. Als de gordels al bij het omdoen van de kinderschoudertjes af glijden is het tijd om ze wat aan te trekken.

Veilig Verkeer Nederland: Ouders, breng je kind niet met de auto naar school

4. Het stoeltje zit niet goed vast

Het autostoeltje mag niet meegeven als je bijvoorbeeld een bocht om gaat. Als je namelijk hard moet remmen vliegt het stoeltje de hele auto door. Zorg ervoor dat je de riempjes van het autozitje strak genoeg spant.

5. Een oud of tweedehands stoeltje

Fijn dat het stoeltje zo lekker goedkoop was, maar je weet dus niet zeker of hij ook veilig is. Als het stoeltje regelrecht van de fabriek komt weet je wél zeker dat hij veilig is (en nee, dit artikel is niet gesponsord door een autostoeltjesmerk of iets dergelijks). Het tweedehands zitje zal ook vast niet veel mankeren, maar er hoeft maar één schroefje te missen. Levensgevaarlijk dus.

Met de auto op vakantie? Dankzij deze 5 tips zitten jouw kids veilig in de auto!

6. Los bij korte ritten

‘We gingen alleen maar even naar de supermarkt om de hoek en…’ Hoe hard je kind ook krijst dat hij niet vast in het stoeltje wil, er zijn geen excuses om hem los te laten zitten. Ook niet als je even naar de supermarkt om de hoek gaat.

En, heb jij je per ongeluk ‘schuldig’ gemaakt aan deze fouten? Of heb je een tip? Laat het ons weten op Facebook!

Bonje op de achterbank? 8 tips om een autorit met kids gezellig te houden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

cybex.comPopsugar.combabycenter.com

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
6 fouten die zelfs de voorzichtigste ouders maken bij autozitjes
Sluiten