Maaike Helmer
Maaike Helmer 1. Categories 3 september 2015

6 handige assertiviteitstrucs voor je kind

Niet alle kinderen zijn even assertief. Dan zijn wat handige assertiviteitstrucs natuurlijk altijd welkom…

1. Ik hoor je!

Vaak ontstaan discussies omdat de ‘tegenpartij’ niet het gevoel heeft gehoord te zijn. Door je kind te laten herhalen wat iemand heeft gezegd, wint hij én tijd om tegenargumenten te formuleren én neemt hij de rust om langzaam, maar vastbesloten richting de ‘nee’ te gaan.

2. Dit is mijn lijf

Elk kind heeft recht op zijn persoonlijke ruimte. Laat hem die dus ook claimen. Komt iemand te dichtbij, of wordt er iets gedaan wat hij niet wil? Laat hem dan duidelijk benoemen wat hem niet bevalt en wat hij wél wil: ‘Ik houd niet zo van knuffelen, stop maar.’ ‘Ik vind het niet leuk als je me duwt, houd daarmee op.’ Na twee keer zeggen mag hij gerust weglopen. Hij hoeft niet alles te pikken.

3. Ik mag er zijn

Niet alleen fysiek mag je kind ruimte opeisen, ook mentaal mag hij er zijn. Leer hem om behoeften goed uit te drukken in plaats van er emotioneel op te reageren. Dat laatste werkt vaak averechts. Want: wie begrijpt het nou als hij opeens gaat huilen? Is het dus te druk? Leer je kind dan vragen om rust (kan de televisie uit, ik kan mijn boek niet lezen), of, als hij merkt dat dat niet gaat (bijvoorbeeld omdat zijn broertje zijn favoriete programma zit te kijken) om zélf in die behoefte te voorzien omdat hij zijn eigen behoefte respecteert (hij kan zelf een rustig plekje opzoeken).

4. Ik mag erover nadenken

Weet je kind niet hoe hij het beste nee kan zeggen en wordt hij er nerveus van, laat hem dan ‘tijd kopen’ door te zeggen: ‘Ik denk erover na.’ Dan kan hij er later op terugkomen.

5. Nee is voldoende

Als hij iets niet wil, hoeft hij trouwens geen reden op te geven: ‘Nee’ is voldoende. Een ‘Nee, omdat…’ is namelijk vaak een ingang voor een nieuwe onderhandeling.

6. Ik mag ook nee zeggen tegen mama

Natuurlijk ben jij de moeder en beslis jij wat er uiteindelijk gebeurt. Maar het is goed als je kind af en toe ook op jou oefent met assertief zijn (‘Nee, ik wil niet dat je mijn kamer in komt, ik ben aan het spelen met Bram!’). Dat is een veilige situatie, zodat hij kan wennen aan het nee-zeggen.

Hoe assertief is jouw kind? Praat erover mee op Facebook!

Hoe zit het trouwens met jouw assertiviteit? Hoe zou jij bijvoorbeeld om salarisverhoging vragen? >

Reageer op artikel:
6 handige assertiviteitstrucs voor je kind
Sluiten