Inga Stoit
Inga Stoit Kinderen 26 nov 2018
Leestijd: 3 minuten

6 manieren waardoor kinderen minder hebberig zijn tijdens de feestdagen

Sinterklaas en de kerstman zijn bijna in ons land, hierdoor worden onze kinderen vaak hebberig. Natuurlijk verdienen ze allemaal mooie cadeautjes en een mooi feestje. Maar het is wel zo fijn dat ze dankbaar zijn voor alles wat ze krijgen en bezitten.

We leven in een wereld waarin het niet op kan: meer, meer, meer en nog eens meer! Het kan best storend zijn wanneer je jouw kind iets moois overhandigd en hij dit wegzet alsof het niks is. Met deze tips leer je de kids dankbaar te zijn:

Ontwikkel het gevoel van dankbaar zijn

Dit gaat verder dan een ‘dankjewel’ of een klein gebaar. Probeer jouw kind te laten zien hoe goed hij of zij het heeft. Laat beelden zien van hoe het ook anders kan. Het is niet vanzelfsprekend om cadeautjes te hebben of krijgen. Heel veel kindjes hebben niks. Maak hen dit duidelijk door hierover te praten, documentaires of programma’s te kijken en ook door het over goede doelen te hebben, en deze misschien wel te steunen. Geef bijvoorbeeld samen het oude speelgoed weg aan kindjes die hier heel veel plezier van zullen hebben. Het zien van de blijdschap van de andere kids doet ook iets met jouw kind.

Als je iets wil moet je het verdienen

We hebben het uiteraard niet over kinderarbeid, maar er is niks mis met iets moeten verdienen. Jouw kind kan bijvoorbeeld heel lang zeuren om een levensgrote dinosaurus, maar die krijgt hij natuurlijk niet zomaar. Hij kan deze krijgen door bepaalde dingen heel goed te doen. Denk aan bijvoorbeeld rekenen. Dit vindt hij zo moeilijk, maar met behulp van bijles heeft hij toch een voldoende gehaald. Hij heeft hier zo hard voor gewerkt, dit maakt jou trots, en dat geluk deel je met hem. Beloon hem alleen niet voor taken of dingen die hij ‘hoort’ te doen. Beleefd zijn tegen anderen mensen is iets wat hoort, het is een norm, en normaal gedrag hoeft niet beloond te worden. Anders blijf je bezig, en daarnaast wordt je kind daar niet leuker op.

Afleiden tijdens commercials

Wanneer onze kinderen kijken naar hun favoriete tv programma’s, wordt er natuurlijk veel verleidende reclame tussendoor geplaatst. Op deze manier worden ze continu getriggerd en in de verleiding gebracht om naar al dat moois te kijken. Beperk daarom al die reclames. We weten dat we dit niet hard kunnen maken bij de televisie, maar je kan wel zelf jouw kind afleiden van de vele commercie. Gebruik de reclames om een lekker en gezond snackje te bereiden of iets anders wat afleidt. Wanneer de kinderen met andere dingen bezig zijn vragen zij veel minder snel om dat leuke speelgoed van de reclame.

7 gezonde (en vooral) makkelijke snacks voor na schooltijd

Wees het goede voorbeeld

Naast alle superhelden zijn wij het voorbeeld van ons kind. Laat daarom jouw dankbaarheid merken wanneer je een cadeau of een mooi gebaar krijgt. Laat zien dat dit iets bijzonders is, en dat het mensen lief maakt. Niks komt vanzelf en niks is vanzelfsprekend. Laat hen blijken dat ook papa en mama dankbaar zijn en dit uiten.

Kijkdagen

Iedere ouder heeft ongetwijfeld wel eens een krijsend kind aan het been gehad. Het ging dan waarschijnlijk over speelgoed wat hij of zij wilde hebben. Maar dit krijgen ze nou eenmaal niet altijd of zomaar. Stel kijkdagen in, dus: kijken mag, onthouden mag ook, maar zet het dan op een verjaardags- of Sinterklaaslijstje. De kids moeten dan tot dat specifieke moment wachten tot ze het speelgoed misschien krijgen.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme