6 levenslessen uit de bekende boeken van Roald Dahl

Angstaanjagende figuren, fantastische verhalen en altijd een groot avontuur. De boeken van Roald Dahl worden tot op de dag van vandaag verslonden door kinderen (en volwassenen!). Vandaag vieren we zijn 100e geboortedag.

De beste man is inmiddels al een aantal jaar geleden overleden, maar zijn schrijfwerk is nog altijd mateloos populair onder vele generaties. Gelukkig maar, want we kunnen een hoop wijze levenslessen uit zijn tijdloze boeken halen.

1. Leer van mensen die anders zijn dan jij

In De Reuzenperzik wordt James beste vrienden met gigantische insecten. Hetzelfde geldt voor Sophie in De Grote Vriendelijke Reus, waar ze goede vrienden wordt met een reus. Hiermee laat Dahl ons zien dat het belangrijk is om vriendschap met mensen die anders zijn dan jij niet uit te sluiten.

[source id=”attachment_117028″ align=”none”][/source]

2. Het is prima om anders te zijn

Veel van de personages van Roald Dahl passen niet goed thuis in een standaard groep mensen. Zo is Willy Wonka, van Sjakie en de Chocoladefabriek, bijvoorbeeld een ontzettend excentrieke man. De jonge Mathilda houdt van lezen, terwijl de rest van haar familie alleen maar televisie kijkt. Moraal van het verhaal: uniek zijn is helemaal prima. Durf jezelf te zijn.

[source id=”attachment_117030″ align=”none”][/source]

3. Onafhankelijkheid is de sleutel tot alles

In De Reuzenperzik en Matilda nemen de kinderen, ondanks hun benauwde thuissituatie, het heft in eigen hand. Doordat ze onafhankelijke keuzes maken, kunnen ze weer van het leven genieten. Dahl leert ons hiermee dat ouders niet altijd onfeilbare rolmodellen zijn.

LEES OOK: 40 kinderboeken die iedereen ooit gelezen moet hebben>

[source id=”attachment_117032″ align=”none”][/source]

4. Lezen is goed voor je

Matilda kan zich helemaal verliezen in het lezen van boeken, omdat haar familie haar in het dagelijkse leven niet begrijpt. Het kan een fijne uitlaatklep zijn of een manier om je even te onttrekken aan het dagelijkse (stressvolle) leven. Een prachtige quote uit het boek:

‘Ze reisde de hele wereld over terwijl ze in haar kleine kamer in een Engels dorpje zat’

[source id=”attachment_117029″ align=”none”][/source]

5. Soms komen dromen echt uit

Sjakie uit Sjakie en de Chocoladefabriek droomt dat hij ooit zo’n felbegeerd gouden ticket in zijn handen krijgt. Aan het einde van het boek heeft hij niet alleen dat ticket gevonden, maar krijgt hij de hele Chocoladefabriek van Willy Wonka. Ook Matilda, die door haar familie verwaarloosd wordt, krijgt aan het eind van het boek een ontzettend lieve moeder, juf Engel.

[source id=”attachment_117033″ align=”none”][/source]

6. Met geweld maak je niets goed

In De Grote Vriendelijke Reus kiest de GVR ervoor geweldloos op te treden tegen de gemene reuzen die hem al jaren treiteren. In plaats daarvan gaat hij naar de Koningin van Engeland, en samen zoeken ze een manier om de gemene reuzen een lesje te leren.

[source id=”attachment_117034″ align=”none”][/source]

En zo zijn er meer kinderboeken om van te leren. 18 levenslessen van Winnie de Poeh>

Elite Daily

Reageer op artikel:
6 levenslessen uit de bekende boeken van Roald Dahl
Sluiten