6 must-know tips voor tweedehands shoppers

De smaak te pakken na Koningsdag? Dan heb je geluk, want tweedehandswinkels zijn populairder dan ooit en vind je in ieder dorp of stadsdeel. Vijf tips om alles te vinden wat je hartje begeert.

Ik ben fan, afgelopen week nog vond ik twee industriële lampen voor boven mijn eettafel. One-of-a-kind en van zware kwaliteit, want ze werden vroeger gebruikt in de mijnen van Frankrijk. En dat voor het geld waarbij je bij een Zweedse woonketen slechts één hanglamp kunt krijgen (die je hele familie al heeft). Tweedehands spullen zoeken is altijd een avontuur, je weet namelijk nooit wat je gaat vinden. Maar soms is het lastig om tussen alle spullen een koopje te scoren.

Zo maak je je huis en kledingkast uniek. Zonder gek te worden van alle zooi.

1. Houd een lijst bij

Voordat je je in het feestgedruis stort, neem wat tijd om je huis of kledingkast te analyseren. Wat heb je al en wat heb je nog nodig? Kijk in magazines of online en maak aantekeningen van dingen die je waarschijnlijk wel kunt vinden voor een zacht prijsje. Zie je een mooie pastelkleurige stoel? Grote kans dat je een soortgelijke houten stoel kunt vinden die je zelf in die kleur schildert. Onthou dat je nooit alle items zult vinden in één middag, maar langzaamaan zul je uiteindelijk alles van je lijstje af kunnen strepen.

2. Maak een plan van aanpak

Of je nu gaat naar een kofferbakverkoop, de IJ-hallen of antiekbeurs, een plan van aanpak helpt je de dag door. De eerste stop is altijd de pinautomaat voor cash geld, pik een goede vriendin op en wissel elkaars lijstjes uit (twee zien meer dan één). Zorg dat je er vroeg bent en neem een tas mee met een lang hengsel zodat je je handen vrij hebt om door de rekken te gaan. Als je de winkels in de buurt een beetje kent, onthoudt dan welke geen kleedkamer hebben. Draag een makkelijke outfit met als basis een legging en een simpel shirt zodat je er makkelijk een jurk overheen past (mocht je voor kleding gaan). Of meet van tevoren je eigen maten en neem een meetlint mee.

3. Weet wanneer je een item moet kopen

Zo, je hebt vele rekken en standjes doorgespit opzoek naar items en hebt iets gevonden. Wat nu? Hoe weet je of iets zijn geld waard is? Iedereen heeft zo zijn eigen regels om iets wel of niet te kopen. Deze drie vragen zijn altijd goed om jezelf af te vragen: Kan ik het makkelijk schoonmaken? Pas het, en mocht het niet zo zijn, breng ik het dan ook echt naar een kleermaker? Past het item in mijn kledingkast en kan ik het makkelijk combineren? Is het antwoordt op alle drie ‘JA!’, dan heb je een goede vintagevondst opgedaan. Voor interieurspullen kun je jezelf bijna hetzelfde afvragen: Kan ik het makkelijk schoonmaken/oppoetsen? Pas het in mijn huis en ga ik het ook écht opknappen? Waar in huis ga ik het neerzetten?

4. Weet wanneer je het terug moet leggen

Soms vind je iets unieks, maar als je beter kijkt zie je dat het toch best wel beschadigd is. Soms is het lastig om toe te geven dat iets niet je tijd en geld waard is (zeker als je al verliefd bent geworden). Onthoud dat je waarschijnlijk nog iets beters gaat vinden verderop. Om altijd de beste kwaliteit te garanderen bekijk je het item in daglicht. Zitten er vlekken op de blouse? Is de fotolijst niet opgegeten door houtwormen?

5. Afdingen

Geloof mij, het wordt met iedere keer makkelijker! Net als ‘combien?’ roepen naar een verkoper in Frankrijk of ‘wieviel?’ in Duitsland. Zet je over je gêne heen en loop weg als de verkoper écht niet wil zakken met zijn prijs. Wedden dat ‘ie achter je aankomt? En bedenk ook een start- en eindbod. De vraagprijs is hoogstwaarschijnlijk twee à drie keer hoger dan de waarde. Ga dus met je openingsbod onder de helft van de vraagprijs zitten. Bedenk van te voren ook wat je maximaal aan het item wil uitgeven, zodat je tijdens het onderhandelen niet gaat twijfelen. Verder: wees nonchalant en houd het product niet vast tijdens het afdingen. Zo laat je weten: als dit hem niet is, dan vind ik ergens anders wel iets soortgelijks.

5. Mix and match

Yay! Je hebt een item gekocht. Nu is het tijd om het te stylen! Duik je kast in en kijk hoe je het kledingstuk kunt combineren met andere vintage spullen, of juist met je wat modernere kleding. Maak je spullen goed schoon en kijk hoe je ze kunt upgraden. Lees ook het artikel Zo knap je jouw tweedehands spullen op >

Reageer op artikel:
6 must-know tips voor tweedehands shoppers
Sluiten